Το ίδιο πάει να συμβεί και με το επερχόμενο placement της τράπεζας Πειραιώς…. το 20% της Πειραιώς πρέπει να πουληθεί στην υψηλότερη δυνατή τιμή στα 4 ευρώ ή και πάνω από 4 ευρώ

Προέχει το δημόσιο συμφέρον.
Αυτό μας λένε οι πολιτικοί μας αλλά στην πράξη το δημόσιο συμφέρον το ποδοπατούν και το ακυρώνουν… όταν σκοπός των ιδιωτικοποιήσεων είναι όχι το όφελος των ελλήνων φορολογουμένων αλλά το κέρδος των funds…
Κανείς υγιής άνθρωπος δεν είναι ενάντια στο κέρδος των funds αρκεί οι αγοραπωλησίες να μην γίνονται εις βάρος του δημοσίου.
Οι ιδιωτικοποιήσεις στις τράπεζες ήρθαν να αποδείξουν ότι μεθοδεύτηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να κερδίσει το upside την άνοδο που νομοτελειακά θα ερχόταν τα funds και όχι το ελληνικό δημόσιο.
Το είδαμε περίτρανα στην Εθνική τράπεζα.
Στην Εθνική υλοποιήθηκε το placement στα 5,30 ευρώ και η τρέχουσα τιμή ανέρχεται στα 7,12 ευρώ (9 Φεβρουαρίου 2024) άνοδος 34%.
Το bankingnews είχε προειδοποιήσει ότι τα 5,30 ευρώ είναι πολύ χαμηλή τιμή πώλησης του 22% της Εθνικής.
Το ίδιο σκηνικό σημειώθηκε και στην Alpha bank…
Το επιχείρημα που προβάλλεται – και το οποίο είναι αστείο – είναι ότι ο ξένος επενδυτής θέλει να αγοράσει φθηνά και να πάρει γρήγορα υπεραξία.
Δηλαδή η Εθνική στα 6,5 ευρώ ή στα 7,12 ευρώ δεν έχει αξία υπό την έννοια του ανοδικού περιθωρίου κέρδους;
Εάν δεν έχει τότε ας πουλήσουν τα funds και να φύγουν αλλά κανείς ακόμη δεν πουλάει, οπότε το επιχείρημα είναι διάτρητο…
Πληροφορούμαστε ότι ο Άλεξ Πατέλης ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού πίεσε ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πουλήσει φθηνά ώστε να καρπωθούν την άνοδο που ερχόταν οι ξένοι επενδυτές…

Το ίδιο πάει να συμβεί και με το επερχόμενο placement της τράπεζας Πειραιώς….

Ενώ στόχος είναι η τιμή διάθεσης τουλάχιστον του 20% των μετοχών της Πειραιώς να είναι τα 4 ευρώ… κάποιοι μιλούν για 3,3 ευρώ ώστε να πάρουν το upside της ανόδου της μετοχής οι ξένοι επενδυτές.
Θεωρούμε μέγα λάθος μια τέτοια πρακτική, συνειδητά να χάσει μέρος της αξίας το ελληνικό δημόσιο για να κερδίσουν κάποιοι άγνωστοι ευκαιριακοί επενδυτές.
Θυμίζουμε για όσους το έχουν λησμονήσει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε 54 δισεκ. και θα πάρει πίσω το πολύ 4 δισεκ…. δηλαδή ζημιά 50 δισεκ…
Στις ΗΠΑ το κέρδος των ιδιωτικοποιήσεων ήταν 42 δισεκ. δολάρια.

Το placement της Πειραιώς

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατέχει το 27% ή 338 εκατ μετοχές της τράπεζας Πειραιώς και σχεδιάζει να πουλήσει αρχές Μαρτίου 2024 το 20% ή 27%.
Το 20% αναλογεί σε 250,4 εκατ μετοχές Χ 4 ευρώ = 1 δισεκ. ευρώ και με τιμή 4,20 ευρώ = 1,05 δισ
Το 20% Χ 3,3 ευρώ ισοδυναμεί με 825 εκατ…
Η Πειραιώς δεν πρέπει να πωληθεί σε τέτοιες τιμές θα είναι πρόκληση και αδιανόητο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να πωλήσει στην μέγιστη δυνατή τιμή.
Το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δισεκ εκ των οποίων 6,84 δισεκ. σε κεφάλαια και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos και 9,84 δισεκ. funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς και δεν περιλαμβάνουμε τις συναλλαγές όπως Geniki Bank ή Κυπριακές τράπεζες…
Το 27% της τράπεζας Πειραιώς σε σημερινές τιμές (3,83 ευρώ 9 Φεβρουαρίου 2024) αποτιμάται 1,29 δισεκ. ευρώ.
Όλα αυτά είναι η μια πραγματικότητα που αφορά το παρελθόν.
Με το placement η Πειραιώς θα αυξήσει το free float δηλαδή την διασπορά μετοχών άρα και την εμπορευσιμότητα.
Επίσης δεν υπάρχει θέμα στρατηγικού επενδυτή, το θέμα Santander απλά δεν υπάρχει…
Το 20% της Πειραιώς θα διατεθεί σε ευρεία διασπορά ενώ ο Paulson θα κρατήσει το 18,62%

www.bankingnews.gr