Ένας εθελοντής πήγε για μια πεζοπορία στο πρόσφατα εκκαθαρισμένο τμήμα ενός δάσους στο Λιβόρνο της Ιταλίας. Περπατώντας στην πλαγιά, παρατήρησε μια γυαλιστερή λάμψη ανάμεσα στα φύλλα.

Κοιτώντας πιο κοντά, ο πεζοπόρος συνειδητοποίησε ότι είχε σκοντάψει πάνω σε κάποια αρχαία νομίσματα. Οι τοπικές αρχαιολογικές αρχές κλήθηκαν να διερευνήσουν.

Οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν την περιοχή και έφεραν στο φως 175 αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα . Τα ασημένια νομίσματα χρονολογούνται πριν από 2.000 χρόνια!

Τα περισσότερα από τα νομίσματα βρέθηκαν ομαδοποιημένα. Λίγα νομίσματα βρέθηκαν διάσπαρτα στην περιοχή. Δεν αποκαλύφθηκαν άλλα αντικείμενα.

«Τα νομίσματα έχουν σίγουρα κρυφτεί», δήλωσε στο LiveScience η Lorella Alderighi, η αρχαιολόγος που ερεύνησε το εύρημα. «Αποτελούσαν έναν «θησαυρό» ή κουμπαρά . Ο ευκολότερος τρόπος για να κρύψεις πολύτιμα αντικείμενα ήταν να τα θάψεις υπόγεια, μακριά από σπίτια όπου κανείς δεν μπορούσε να τα βρει».

Τα παλαιότερα νομίσματα ήταν περίπου του 157 π.Χ., με τα νεότερα από το 82 π.Χ., ανέφερε Ουγγρική Νομισματική Εταιρεία σε ανάρτηση στο Facebook.

Τα νεότερα νομίσματα αντιστοιχούν σε «μια πολύ ταραγμένη ιστορική περίοδο» για την αρχαία ρωμαϊκή αυτοκρατορία, είπε ο Alderighi στο LiveScience. Η αυτοκρατορία βρισκόταν στη μέση του πρώτου εμφυλίου πολέμου μεγάλης κλίμακας.

EL