101 χρόνια από τη γέννηση του Λάκη Σάντα : 22/02/1922

Πράγματι πέρασε ένας ολόκληρος αιώνας και ένας χρόνος από τη γέννηση του Απόστολου (Λάκη) Σάντα – στις 22 Φεβρουαρίου 2023.
Ξεκινώντας, το μοναδικό βιβλίο που έγραψε εξιστορώντας τα ιστορικά γεγονότα που έζησε, αναφέρει συγκεκριμένα : στο κεφάλαιο : Στη δίνη της ιστορίας «Σε κάποιο βιβλίο του Κίπλινγκ ή της Περλ Μπακ – δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς πότε και που – διάβασα ότι οι Γέροι Κινέζοι όταν γεννιέται ένα καινούργιο εγγόνι τους πηγαίνουν στο νεογέννητο και του εύχονται «να ζήσει τη ζωή του σε ενδιαφέρουσες και σπουδαίες εποχές». Αυτό ακριβώς συνέβη σε εμένα και τους συνομηλίκους μου Έλληνες. Ζήσαμε σε πολύ ενδιαφέρουσες εποχές και σπουδαίες εποχές που περιείχαν απ’ όλα : και δυστυχίες μεγάλες και πόνο και άπειρους κινδύνους και κακίες και μίση και φρικαλεότητες , αλλά και θριάμβους και νίκες και δόξα και ιδανικά και ιδεώδη! Σ’ αυτά τα χρόνια , όλοι μαζί οι συνομήλικοι μου Έλληνες και Ελληνίδες , της λεγόμενης γενιάς του ’40, ανεβάσαμε την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό ψηλά και γράψαμε ιστορία….»
Τι να πούμε? Κοιτώντας τα επίκαιρα της Ευρώπης αλλά και σφαιρικότερα τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια αναρωτιόμαστε γενικότερα αν οι άνθρωποι έχουν γίνει ως είδος σοφότεροι ή η ιστορική μνήμη του 20ου αιώνα πέρασε και ξεχάστηκε… με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε σήμερα που βαίνει η ανθρωπότητα και το μέλλον της.
Ο Λάκης Σάντας ο οποίος ναι μεν πολέμησε τους φασίστες ναζιστές και στη πόλη της Αθήνας αλλά και στο βουνό ως αντάρτης ήταν Ειρηνιστής και ανθρωπιστής.
Σήμερα, εάν ήταν μαζί μας, διότι δυστυχώς αναχώρησε για το μεγάλο του ταξίδι χωρίς επιστροφή στις 30 Απριλίου 2011, θα διακήρυττε την αναγκαιότητα να λύνονται τα όποια προβλήματα μεταξύ των κρατών με συνομιλίες στηριζόμενες στο Διεθνές Δίκαιο και στον Ανθρωπισμό πάνω απ’ όλα. Διότι το να εγείρονται ζητήματα αλλαγής συνόρων, εθνικιστικά μίση, γεωπολιτικές αλλαγές, κυριαρχία μεγάλων και κυρίαρχων κρατών πάνω σε μικρότερα και αδύναμα για κερδοσκοπικούς σκοπούς, κλπ δεν είναι τίποτα άλλο από φασιστική νοοτροπία διαχείρισης των προβλημάτων.
Ίσως θα έπρεπε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ξεκινήσει μία τεράστια καμπάνια απ’ όλους τους προοδευτικούς Ευρωπαίους γυναίκες και άντρες να προβάλλονται ντοκυμαντέρ από τα αίσχη που συνέβησαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και να μάθουν όσοι δεν γνωρίζουν και να θυμηθούν όσοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τους πολέμους μεταξύ των ανθρώπων, επίσης ότι χειρότερο για τους ανθρώπους είναι και η ύπαρξη του ναζισμού και φασισμού : θεωρίας που εξευτελίζει και μισεί τον άνθρωπο.
Να επικεντρωθούν οι άνθρωποι σε ζητήματα αλληλεγγύης και βοήθειας (βλέπε σεισμός στη Τουρκία και Συρία) και να καταλάβουμε όλοι ότι εάν συνεχίσει και αυτή η πολιτική της κερδοσκοπίας (βλέπε ζητήματα ενέργειας, ακρίβεια κλπ κλπ) και δεν μπει ως προτεραιότητα η αξιοπρέπεια και η σπουδαιότητα της ζωής των πολιτών όλων των χωρών , της πλειοψηφίας, τότε και η Ανθρωπότητα θα έχει ως μέλλον την ίδια τη καταστροφή της.
Αυτά σκεφτόμαστε ως παιδιά του Απόστολου (Λάκη) Σάντα που μας άφησε ως παρακαταθήκη – το οποίο το φυλάμε ως κόρη οφθαλμού – το αίσθημα του Δικαίου και της Αγάπης προς τον συνάνθρωπο.
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία,
Αλεξάνδρα και Γεωργία Σάντα
κόρες του Λάκη Σάντα