«Αφήστε την εκεί για πάντα»

Εξοργισμένοι οι Γερμανοί με το κόστος του ταξιδιού της Υπουργού Εξωτερικών – «Θεέ μου, πόσο κόστισε αυτή η σκηνοθετημένη φωτογραφία;» ρώτησε χρήστης στο διαδίκτυο
Εξοργισμένοι φέρονται να είναι οι Γερμανοί πολίτες με το κόστος του ταξιδιού της υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock στην Ουκρανία.
Οι αναγνώστες της γερμανικής Welt μάλιστα, ειρωνεύτηκαν ανοιχτά την υπουργό, όταν εκείνη φέρεται να πέρασε περίπου 15 λεπτά κρυμμένη σε καταφύγιο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Οδησσό.
«Η Baerbock αναγκάστηκε να κρυφτεί λόγω συναγερμού αεροπορικής επιδρομής».
«Καλή συμβουλή – απλώς αφήστε την εκεί για πάντα», ζήτησε ένας από τους αναγνώστες.
«Θεέ μου, πόσο κόστισε αυτή η σκηνοθετημένη φωτογραφία;» – ρώτησε ένας άλλος.
«Αυτές οι φωτογραφίες μοιάζουν σαν να τραβήχτηκαν αποκλειστικά για ταμπλόιντ», σημείωσε ο χρήστης.
«Αυτό το δράμα αεροπορικής επιδρομής είναι πάντα βαρετό <…>»,
“Τι πρέπει να γίνει για να αποτραπεί η Annalena από το να φύγει από το καταφύγιο;
Αυτή θα ήταν η σωτηρία μας”, συμφώνησε ένας τρίτος, στη συζήτηση.

Διεκόπη η επίσκεψη της υπουργού στο Mikolaiv

Όπως ανακοινώθηκε αργά την Κυριακή 25/2 η υπουργός διέκοψε την επίσκεψή της στην πόλη Mykolaiv της νότιας Ουκρανίας, όταν διαπιστώθηκε ότι την αποστολή της ακολουθούσε ρωσικό αναγνωριστικό drone, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών.
Προηγουμένως, είχε ζητηθεί από τα μέλη της αντιπροσωπείας της να επιστρέψουν εσπευσμένα στα τεθωρακισμένα οχήματα της αποστολής, ενώ ετοιμάζονταν, μαζί με την υπουργό, να επισκεφθούν το υδραγωγείο της πόλης.
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, τέτοιων πτήσεων έπονται συνήθως αεροπορικές επιδρομές και για αυτό αποφασίστηκε η κυρία Baerbock και οι συνεργάτες της να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό.
Το ρωσικό drone συνέχισε για λίγη ώρα να ακολουθεί τα αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε κίνηση και στο Mikolaiv ήχησε συναγερμός, χωρίς όμως τελικά να υπάρξει επίθεση.

Δέσμευση του Βερολίνου για επιπλέον 100 εκατ ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια προς το Κίεβο

Την προηγούμενη μέρα, η Baerbock επισκέφτηκε την Οδησσό και για λόγους ασφαλείας, το ταξίδι δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων.
Η Γερμανία πρόκειται να δωρίσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία για να υποστηρίξει το δίκτυο ύδρευσης, τα νοσοκομεία και τη στέγαση, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.
“Η φρίκη του Putin συνεχίζεται εδώ καθημερινά, αλλά ο λαός της Ουκρανίας είναι ξεκάθαρος: Καμία ημέρα, καμία επίθεση δεν θα μπορέσει να καταστρέψει τον αγώνα τους για επιβίωση”, είπε η Baerbock από την πόλη Mikolaiv της νότιας Ουκρανίας.
Η Γερμανία σκοπεύει να προωθήσει τη βοήθεια για ανοικοδόμηση μαζί με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για την άμυνα, είπε η Baerbock.

Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να διοργανώσει διεθνή διάσκεψη ανοικοδόμησης για τη στήριξη της Ουκρανίας τον Ιούνιο στο Βερολίνο.

Το Mikolaiv, η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων ανατολικά της Οδησσού και 65 της Μαύρης Θάλασσας.
Το λιμάνι της είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Ουκρανίας και η πόλη φιλοξενεί πανεπιστήμιο για σπουδές στη ναυπηγική.
Βρίσκεται κοντά στο μέτωπο και κατά την έναρξη του πολέμου το λιμάνι της ήταν από τους πρώτους στόχους των ρωσικών δυνάμεων.
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν μέχρι τώρα να αμυνθούν με επιτυχία, αλλά το τελευταίο διάστημα η περιοχή δέχεται συχνά επιθέσεις με drones και ρουκέτες.
Το βράδυ του Σαββάτου η Baerbock χρειάστηκε να παραμείνει επί 20΄ σε καταφύγιο της Οδησσού, έπειτα από συναγερμό για αεροπορική επιδρομή.
Ακολούθησε έκρηξη κοντά στην πόλη, αλλά δεν έχει γίνει γνωστός ο στόχος ή εάν υπήρξαν θύματα.
Πριν από την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και πολλά ακόμη τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις μη επανδρωμένων ρωσικών αεροσκαφών στην Οδησσό.
Η Bärbock επισκέφθηκε το πρώην διοικητικό αρχηγείο της περιφέρειας συνοδευόμενη από τον κυβερνήτη του Mikolaiv Vitaly Kim και τον δήμαρχο Alexander Senkevic.
Ρωσικός πύραυλος, ο οποίος φέρεται ότι στόχευε τον Kim, έπληξε το κτίριο σκοτώνοντας 37 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 30 στα τέλη Μαρτίου του 2022, ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Το κτίριο έχει παραμείνει εκεί ως μνημείο.
Το λιμάνι δεν λειτουργεί.
Σε μια πρόσφατη έκθεση, οι αρχές ανέφεραν ότι περισσότερα από 1.300 συγκροτήματα κατοικιών και τουλάχιστον 1.000 άλλες κατοικίες έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις.

bankingnews.gr