field_kentriki_fotografia

ΟΚυριάκος Μητσοτάκης κρατάει καλά κρυμμένο στο μανίκι του τον άσο της ημερομηνίας που θα στήσει την κάλπη της απλής αναλογικής. Η προεκλογική φιλοσοφία την οποία έχει εμφυσήσει σε κόμμα και κυβέρνηση είναι ότι άπαντες θέλει κινηθούν στην τελική ευθεία με γνώμονα όχι το ορόσημο της αναμέτρησης, αλλά τα δεδομένα τα οποία οι δυο οργανισμοί θα δημιουργήσουν για πάνε στην ημέρα των εκλογών.

Γι’ αυτό άλλωστε και κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν εξήλθε από τη συνεδρίαση του διαγραμματειακού του κόμματος σοφότερος αναφορικά με τον χρόνο που θα διεξαχθούν οι εκλογές. Το μόνο που προστέθηκε από τον πρωθυπουργό στην εκλογική εξίσωση είναι ακόμη ένας γρίφος για τις πρώτες εκλογές με το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν και τον Μάϊο. Από αυτή την αναφορά ανακινήθηκαν οι εκτιμήσεις που θέλουν τους εκλογικούς κύκλους Ελλάδας και Τουρκίας να τέμνονται.

Επεκτείνοντας αυτήν την ανάλυση κάποιοι βλέπουν να συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες ο Ερντογάν που ήδη μιλάει για την 14 Μαΐου να έχει στραμμένο το βλέμμα του και στις ελληνικές κάλπες που θα στηθούν επίσης τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Σε αυτό το φόντο συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εκλογές της απλής αναλογικής να γίνουν τον Μάϊο, όμως επιμένουν ότι η προεκλογική κούρσα που σχεδιάζει ο γαλάζιος μηχανισμός έχει ως κεντρικό σενάριο για τον τερματισμό της σε μια από τις δυο πρώτες Κυριακές του Απριλίου.

Όπως λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στους παράγοντες που συνυπολογίζει ο πρωθυπουργός για να διαλέξει ανάμεσα στον Απρίλιο ή στον Μάϊο δεν υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που να δικαιολογούν την κατεύθυνση της μίας ή της άλλης επιλογής. Γίνεται δε, λόγος για σημειακά πράγματα στην πορεία βασικών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στο πρόγραμμα της γαλάζιας διακυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που εκπέμπεται σταθερά από την κυβέρνηση είναι ότι δεν συνδέεται η ημερομηνία των εθνικών εκλογών με οποιαδήποτε ανησυχία να επισυμβεί ένα αρνητικό γεγονός στα ελληνοτουρκικά, όπως ένα θερμό επεισόδιο. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια παρατεταμένη προκλητική και ρητορική αλλά και συμπεριφορά της Τουρκίας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα μας ανά πάσα στιγμή και με την οποιαδήποτε κατάσταση δεν είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση. Αυτό δεν αμφισβητείται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Θα καταλάβετε για τις εκλογές όταν δείτε τον νέο κύκλο των περιοδειών», έλεγε στο Liberal.gr στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος παράγοντας θέλοντας να αναδείξει το πυκνό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί, εξηγούσε ότι οι τοποθεσίες για τις εξορμήσεις του πρωθυπουργού θα είναι εναλλασσόμενες, εντός και εκτός Αττικής. Ενώ ημέρα παρά ημέρα κάποιες θα οργανωθούν και διπλές περιοδείες. Σε ό,τι αφορά στα ψηφοδέλτια έχει ήδη καταρτιστεί το 90% και εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου θα αρχίσουν και οι ανακοινώσεις των ονομάτων που θα ριχτούν στη μάχη του σταυρού.

Σε όλα τα ενδεχόμενα η οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κατά του εφησυχασμού αλλά και της απομείωσης στην ταχύτητα παραγωγής του κυβερνητικού έργου. Ο πρωθυπουργός άλλωστε εφιστά διαρκώς την προσοχή για το προσεχές δίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κυβερνητικός σχεδιασμός, θα πρέπει να περάσουν περί τα 30 νομοσχέδια. Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι θα πλαισιώνονται από έναν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό συμπληρωματικών ρυθμίσεων που θα προωθηθούν στην εθνική αντιπροσωπεία με την μορφή τροπολογιών.

από liberal.gr