Τον Ιούνιο του 2023, ο ήλιος έχει “ξεσπάσει” με τον υψηλότερο αριθμό ηλιακών κηλίδων εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες!

Ο ήλιος δημιούργησε πάνω από 160 ηλιακές κηλίδες τον Ιούνιο, τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι ο τρέχων ηλιακός κύκλος , ο 25ος από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι προέβλεπαν η NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) , πυροδοτώντας ανησυχίες για έντονα διαστημικά καιρικά φαινόμενα τους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Ενώ οι διαστημικές υπηρεσίες προέβλεψαν έναν μέγιστο μηνιαίο αριθμό ηλιακών κηλίδων κατά τη διάρκεια του 25ου ηλιακού κύκλου, στις 125, το αστέρι βρίσκεται τώρα σε τροχιά για να κορυφωθεί σε 200 μηνιαίες ηλιακές κηλίδες!

Πρόκειται για “τον υψηλότερο μηνιαίο μέσο αριθμό ηλιακών κηλίδων από τον Σεπτέμβριο του 2002!” Ο ηλιακός φυσικός Keith Strong μοιράστηκε ένα σχετικό διάγραμμα στο Twitter την Κυριακή, σχολιάζοντας ότι “ο Ιούνιος του 2023 [αριθμός ηλιακών κηλίδων] ήταν 163,4, η υψηλότερη τιμή για περισσότερα από 20 χρόνια.”

HIGHEST MONTHLY AVERAGED SUNSPOT NUMBER SINCE SEPTEMBER 2002! The June 2023 SNN was 163.4 the highest value for over 20 years. The CM model is now forecasting a peak for SC25 of just under 200, the CM model at 125 (SC42 was 116). Any Grand Solar Minimum believers left out there? pic.twitter.com/uw0JCeooe1

— Keith Strong (@drkstrong) July 1, 2023

Την Κυριακή (2 Ιουλίου), μια από αυτές τις ηλιακές κηλίδες , οι πιο σκοτεινές, ψυχρότερες περιοχές στην επιφάνεια του άστρου που διαθέτουν πυκνά, ισχυρά μαγνητικά πεδία, παρήγαγε μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη , μια ενεργητική λάμψη φωτός, που προκάλεσε προσωρινό μπλακ άουτ στα δυτικά, στις ΗΠΑ και πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με το Spaceweather.com .

Τέτοια γεγονότα μπορεί να γίνουν πιο συνηθισμένα στο εγγύς μέλλον καθώς ο ηλιακός κύκλος πλησιάζει στο μέγιστο.
Περισσότερες ηλιακές κηλίδες σημαίνουν όχι μόνο περισσότερες ηλιακές εκλάμψεις αλλά και περισσότερες εκτοξεύσεις μάζας στεμμάτων , ισχυρές εκρήξεις φορτισμένων σωματιδίων που συνθέτουν τον ηλιακό άνεμο . Και αυτό μπορεί να σημαίνει κακό διαστημικό καιρό στη Γη. Οι έντονες εκρήξεις ηλιακού ανέμου μπορούν να διεισδύσουν στο μαγνητικό πεδίο της Γης και να υπερφορτίσουν τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Γης , γεγονός που προκαλεί μαγευτικές εικόνες σέλας, αλλά προκαλεί επίσης σοβαρά προβλήματα στα δίκτυα τροφοδοσίας και στους δορυφόρους στην τροχιά της Γης.

el.gr