Η Τουρκία αυξάνει διαρκώς τις επιθετικές της δυνατότητες με πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και drones, προκειμένου να επιφέρει πλήγματα σε βάθος στην Ελληνική επικράτεια χωρίς ανθρώπινες απώλειες για την ίδια
Ηένταση στα Ελληνοτουρκικά παρουσιάζει ύφεση και το Αιγαίο πλέον εδώ και μήνες δεν αποτελεί θέατρο αεροπορικών επιχειρήσεων με συνεχείς εμπλοκές και αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών που παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο (ΕΕΧ) χώρο μας, από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ωστόσο παρά το καλό κλίμα που συντηρείται στα Ελληνοτουρκικά και τον από κοινού καταρτισμό οδικού χάρτη βελτίωσης περαιτέρω των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, η τουρκική αμυντική βιομηχανία εξακολουθεί με αμείωτους ρυθμούς την παραγωγή εγχώριων επιθετικού χαρακτήρα οπλικών συστημάτων, φωτογραφίζοντας την χώρα μας.

Μαζική παραγωγή των πυραύλων TAYFUN από τους Τούρκους-Έρχονται νέες “παραλλαγές του”
Προς επίρρωση των παραπάνω, τουρκικό ΜΜΕ έγκριτο σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας σε σχετικό άρθρο του με τίτλο, “Καλά νέα από τη Roketsan για τους βαλλιστικούς πυραύλους- Έρχονται νέα TAYFUN”, αναφέρει:

“Η Roketsan συνεχίζει τις μελέτες βαλλιστικών πυραύλων. Ενώ συνεχίζονται οι δραστηριότητες μαζικής παραγωγής και παράδοσης του βαλλιστικού πυραύλου TAYFUN, έρχονται επίσης νέες διαμορφώσεις.

Στη δήλωση του Γενικού Διευθυντή της Roketsan Muratİkinci σχετικά με το θέμα, «Το TAYFUN είναι ένα έργο που αντιπροσωπεύει το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η χώρα μας στην πυραυλική τεχνολογία στο υψηλότερο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, έχουμε παράσχει ένα προϊόν που μπορεί να προσφέρει δυνατότητες βαθιάς επίθεσης στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας.

Ο πύραυλος TAYFUN δεν θα αποτελείται από ένα μόνο προϊόν, θα έχει παραλλαγές.

Θα συνεχίσει την πορεία του ως στρατηγικό οπλικό σύστημα που θα εξυπηρετεί τις ένοπλες δυνάμεις μας ως οικογένεια προϊόντων με την ποικιλομορφία των κεφαλών και την ποικιλομορφία των δυνατοτήτων στις κεφαλές του.

Η μαζική παραγωγή του TAYFUN συνεχίζεται. Οι ένοπλες δυνάμεις μας μοιράζονται ήδη μαζί μας τις ανάγκες τους από αυτή την άποψη. «Στα επόμενα στάδια, το έργο TAYFUN θα συνεχίσει τη ζωή του όχι ως τελικό προϊόν, αλλά ως σύστημα που θα καλύψει τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεών μας στο υψηλότερο επίπεδο με τις παραλλαγές του, τις νέες δυνατότητές του και στο μέλλον». είπε

Βαλλιστικός πύραυλος TAYFUN
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι, γενικά μέχρι 300 χιλιόμετρα, ονομάζονται «Τακτικοί Βαλλιστικοί Πύραυλοι (TBM)». Οι βαλλιστικοί πύραυλοι με βεληνεκές 300-1000 χιλιομέτρων ορίζονται ως «Βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας (SRBM)».

Το TAYFUN έγινε ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος μικρής εμβέλειας της Τουρκίας.

Έτσι, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες είναι γνωστό ότι διαθέτουν ικανότητα Τακτικών Βαλλιστικών Πυραύλων από τη δεκαετία του 1990, ανέβηκαν για πρώτη φορά στο επόμενο επίπεδο σε αυτόν τον τομέα.

Ο πύραυλος TAYFUN, του οποίου οι δοκιμές συνεχίζονται, έχει γίνει το πυραυλικό σύστημα μεγαλύτερου βεληνεκούς της Τουρκίας μέχρι στιγμής. Μετά το TAYFUN, θα έρθει ο πύραυλος CENK.

Οι κύριοι στόχοι του πυραύλου θα είναι στρατηγικές εχθρικές εγκαταστάσεις.

Πολλά κρίσιμα βασικά στοιχεία του πυραύλου TAYFUN, όπως ο κινητήρας, το καύσιμο και η καθοδήγηση, αναπτύχθηκαν επίσης από τη Roketsan.”

Η τουρκική πυραυλική απειλή
Η τρέχουσα παραγωγή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun βεληνεκούς 561 χιλιομέτρων από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, είναι αποτέλεσμα ενός πολυετούς σχεδίου ανάπτυξης πυραύλων που ξεκίνησε και καθοδηγήθηκε από τις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις τη δεκαετία του 1990.

Η συνεργασία και η μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ της Roketsan και της Κινεζικής αμυντικής εταιρείας CPMIEC έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Bora.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ερντογάν, τα επιτεύγματα της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας σήμερα δεν οφείλονται μόνο στα 20 χρόνια του στην εξουσία, αλλά βασίζονται κυρίως στη στρατηγική απόφαση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων την δεκαετία του 1990 να ανοίξουν το δρόμο για συμπαραγωγή πυραυλικών συστημάτων,με άδεια στην Τουρκία για μεταφορά τεχνολογίας.

Η Τουρκία διαθέτει στο οπλοστάσιό της τα εξής πυραυλικά συστήματα:

1.Kasırga, με εμβέλεια 100 χιλιομέτρων

2.Yıldırım, με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και ακρίβεια 150 μέτρων

3.Bora, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και ακρίβεια 50 μέτρων (ουσιαστικά είναι ο Yıldırım με μεγαλύτερο βεληνεκές)

  1. Tayfun με εμβέλεια 561 χιλιομέτρων μέχρι στιγμής, με προπτική σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ερντογάν να φθάσει τα 1000 χιλιόμετρα.

Αν προβούμε σε εγκατάστασή των παραπάνω πυραυλικών συστημάτων σε υποθετικές θέσεις σε μικρή απόσταση από τα μικρασιαστικά παράλια πάνω σε έναν χάρη, με βάση τα βεληνεκή τους, προκύπτει ότι όλα τα νησιά μας ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού, στον οποίο η Τουρκία επιθυμεί να διχοτομήσει το Αιγαίο, βάλλονται από τα παραπάνω συστήματα.

Συνεπώς θεωρητικά στόχοι στρατηγικής σημασίας , όπως υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, γέφυρες, φράγματα, λοιπά έργα κοινής ωφελείας, καθώς και στρατιωτικοί στόχοι όπως αεροδρόμια, λιμάνια, στρατόπεδα, αποθήκες πυρομαχικών και έργα οχυρώσεως, δύναται να βληθούν από τους Τούρκους.

Και λέμε θεωρητικά, γιατι η Ελληνική επικράτεια στο σύνολό της καλύπτεται από ένα ισχυρότατο πλέγμα πολυεπίπεδης διαλειτουργικής διακλαδικής αντιαεροπορικής αμύνης, ικανής να αντιμετωπίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τουρκική απειλή.

Επίσης η προσθήκη στο τουρκικό οπλοστάσιο πολλών drones , διαφόρων αποστολών και δυνατοτήτων ,δημιούργησε νέα δεδομένα για την Ελλάδα, η οποία προέβη στην προμήθεια και εγκατάσταση υπερσύγχρονου anti-drone συστήματος στην επικράτεια της, προκειμένου να αντιμετωπίσει την νέα τουρκική απειλή.

Διαπίστωση ωστόσο από όλα τα παραπάνω είναι ότι η Τουρκία αυξάνει διαρκώς τις επιθετικές της δυνατότητες με πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και drones, προκειμένου να επιφέρει πλήγματα σε βάθος στην Ελληνική επικράτεια χωρίς ανθρώπινες απώλειες για την ίδια, με την Ελλάδα στον αντίποδα να ενισχύει τα αμυντικά της μέσα με ενίσχυση της αντιαεροπορικής της άμυνας και εγκατάσταση anti-drone συστήματος, αλλά να στερείται την δυνατότητα να πλήξει την τουρκική ενδοχώρα σε βάθος με Στρατηγικά όπλα, πλήν της πολεμικής της Αεροπορίας και του Πολεμικού ναυτικού της και με πυραυλικά συστήματα σε μικρούς αριθμούς και μεσαίου βεληνεκούς.

Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί στην αγορά όχι μόνο αμυντικών οπλικών συστημάτων και μέσων, αλλά και επιθετικών, που θα της δίνουν την δυνατότητα να πλήξει στόχους σε βάθος στην τουρκική ενδοχώρα, χωρίς να ρισκάρει την παραμικρή ανθρώπινη απώλεια.

Ενέργειες της Ελλάδας
Κατόπιν των ανωτέρω εισήγησή μας είναι η Ελλάδα :

1.Να προμηθευθεί επιπλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αεράμυνάς της, λόγω υπερκαταναλώσεων τους που θα αντιμετωπίσει σε ενδεχόμενη στρατιωτική σύρραξη με την Τουρκία.

  1. Να προωθήσει από τώρα στα νησιά μας και ιδιάιτερα σε μικρονήσους στο Αιγαίο, αλλά και στην Θράκη επιπλέον φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS και αντιαρματικά.

3.Να προβεί στην απόκτηση σε μεγάλους αριθμούς φθηνών drones καμικάζι και UCAV, καθώς και θαλάσσιων USV.

  1. Να προβεί ΑΜΕΣΑ στην αγορά πυραυλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους πολύ μεγάλου βεληνεκούς, ικανών να πλήξουν την τουρκική ενοχώρα ακόμη και πέραν της Άγκυρας.

pentapostagma