Σε ένα σοβαρό και ανεπίτρεπτο θεσμικό και πολιτικό παράπτωμα υπέπεσε το βράδυ της Παρασκευής ο κοινοτικός επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς. Κατά παράβαση όσων ισχύουν, είτε με μία πολύ ισχυρή εθιμική απήχηση, είτε και τυπικά από τον Κανονισμό για το ρόλο των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ιδίως όταν μιλάμε για τον αντιπρόεδρό της – ο κ. Σχοινάς συμμετείχε σε κομματική προεκλογική εκδήλωση της ΝΔ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν καθιερωθεί συστηματικά ήδη από τον καιρό του Γιούνκερ για το πλαίσιο λειτουργίας της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι αποφεύγουν να εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε θέματα που έχουν σχέση με εκλογές στα Κράτη Μέλη και να λαμβάνουν μέρος σε κομματικές δραστηριότητες.

Ο ρόλος τους θεωρείται και υπερκομματικός και υπερεθνικός, άρα δεν νοείται να συμπεριφέρονται ως κομματάρχες. Τα τελευταία πολλά χρόνια, λένε γνωρίζοντες τα των Βρυξελλών, δεν έχει ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν, λένε οι ίδιες πηγές, οφείλει δια της προέδρου της, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να το χειριστεί αναλόγως και να ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Σχοινά.

Το θέμα της συμμετοχής των Επιτρόπων σε κομματικές δραστηριότητες είναι τόσο λεπτό, που ο Κανονισμός της Κομισιόν έχει λεπτομερές και μεγάλο εδάφιο, ώστε να τηρούνται τα όρια και να μην προκαλούνται προβλήματα και τριβές.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «τα μέλη μπορούν να συμμετέχουν στην εθνική πολιτική ως μέλη εθνικών πολιτικών κομμάτων ή ως οργάνωση των κοινωνικών εταίρων (όπως συνδικάτα) ή σε εθνική προεκλογική εκστρατεία, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών ή τοπικών εκλογών, υπό τον όρο ότι αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητά τους για υπηρεσία στο Επιτροπή και την προτεραιότητα που δίνεται στα καθήκοντά τους της Επιτροπής έναντι της δέσμευσης των μερών».

Και ξεκαθαρίζεται ότι «τα μέλη ενημερώνουν τον Πρόεδρο για την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε εθνική, περιφερειακή ή τοπική εκλογική εκστρατεία και τον ρόλο που αναμένουν να διαδραματίσουν στην εκστρατεία… Ο Πρόεδρος, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης, αποφασίζει εάν η προβλεπόμενη συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία είναι συμβατή με την άσκηση των καθηκόντων τους».

karditsastakra