Παρουσία των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τελέστηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με αφορμή την 103η Επέτειο των «Ελευθερίων» της Αλεξανδρούπολης και της ενσωμάτωσης της στον εθνικό κορμό και για την 100η επέτειο από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου, σήμερα Κυριακή της Σαμαρείτιδος προεξήρχε του Αρχιερατικού συλλείτουργου ο ιεροπρεπής αντιπρόεδρος της Ι.Σ. ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος (μεθαύριο κλείνει είκοσι χρόνια θεοφιλούς Αρχιερατείας) και τον οποίο πλαισίωσαν οι Συνοδικοί Μητροπολίτες:

Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος καθώς και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία όπου ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως πανοσ. αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής ανέγνωσε το πρωτόκολλο των Ελευθερίων.

Βιογραφικά Στοιχεία Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεου:

Ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος (κατά κόσμον Δημήτριος Τσολιάκος, Μέγαρα, 1945) είναι Έλληνας θεολόγος και επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Γεννήθηκε στα Μέγαρα το έτος 1945. Έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Το 1969 Χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1974 Πρεσβύτερος. Από το έτος 1989 υπηρέτησε στην Ιερά Σύνοδο ως Γραμματέας – Πρακτικογράφος.

Στις 16 Μαΐου 2003 εξελέγη μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και την επόμενη ημέρα χειροτονήθηκε επίσκοπος στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης, ο Ιερομάρτυρας (+1922), ο οποίος διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας και Ζιχνών από το 1902 έως 1910.

Με μέριμνά του αναδείχθηκαν πολλοί τοπικοί άγιοι της Μητροπόλεως:

Απόστολος Παύλος ιδρυτής της Εκκλησίας της Αμφιπόλεως (29 Ιουνίου).

Άγιος Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Δράμας & Ζιχνών και μετέπειτα Σμύρνης, ο Ιερομάρτυρας (+1922), ο οποίος διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας και Ζιχνών κατά τα έτη 1902 έως 1910 (η μνήμη του τιμάται την Κυριακή προ της Υψώσεως – Σεπτέμβριος).

Άγιος Ιωάννης επίσκοπος Ζιχνών (11 Δεκεμβρίου).

Όσιος Θεόφιλος Μυροβλύτης ο εκ Ζιχνών (8 Ιουλίου).

Άγιος Ιερομάρτυρας Μώκιος ο εν Αμφιπόλει Πρεσβύτερος (11 Μαΐου).

Αγία μάρτυς Θεσσαλονίκης και οι συναθλητές αυτής Άγιοι Αύκτος και Ταυρίων οι εν Αμφιπόλει (7 Νοεμβρίου).

Με ενέργειες του Μητροπολίτη Ιερόθεου τέθηκε η μηχανοργάνωση στα γραφεία και το λογιστήριο της Μητρόπολης που δεν υπήρχε πριν. Επίσης δημιούργησε Γενικό Ταμείο Κοινωνίας και Αγάπης προς βοήθεια ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, εγκαινίασε 5 ναούς ενώ με προσωπικά του έξοδα ανακαίνισε 7 παρεκκλήσια. Ακόμη δημιούργησε την «Ουζούνειο Στέγη Φιλοξενίας και Αγάπης» μετά από στατική ενίσχυση, αναδιαμόρφωση και ανακαίνιση αξιοποιώντας υπάρχον τριώροφο κτίσμα. Ενέταξε τη Μητρόπολη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία» και έτσι ψηφιοποιήθηκαν και δημοσιεύθηκαν σε ειδική ιστοσελίδα μνημεία της περιοχής. Με προσωπικά του έξοδα εξόπλισε ναούς με μικροφωνικές εγκαταστάσεις και συστήματα κωδωνοκρουσίας. Ταυτόχρονα με πρωτοβουλία του συντηρήθηκαν πλέον των εκατό εικόνων που πριν βρίσκονταν διασκορπισμένες και αφύλακτες σε διάφορους ναούς.

ieriplektani