Το ιδιο…έργο ζουν οι κακομοίρηδες Έλληνες τα τελευταία χρόνια..

Η ΕΚΤ ήδη από το 2021 με το Πρόγραμμα Πανδημίας έχει εντάξει τα ελληνικά ομόλογα και αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων χωρίς να διαθέτει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα.

Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ο πραγματικός δημιουργός του πληθωρισμού δεν θα επανέλθει για τα επόμενα χρόνια οπότε η επενδυτική βαθμίδα δεν θα χρησιμέψει σε κάτι.

Στην πραγματικότητα το ελληνικό χρηματιστήριο με την πτώση του απεικονίζει την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας.

Με την απόσυρση του market pass και των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα, η πίεση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αναμένεται να αυξηθεί απότομα.

Και αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα όπου το 80% της οικονομίας στηρίζεται στις υπηρεσίες και όχι στην παραγωγή.

Σε συνδυασμό με το σταθερό πολιτικό τοπίο και την ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική, ο οίκος εκτιμά σε χαμηλά επίπεδα το ρίσκο.

Συγκεκριμένα εκτιμά ότι το χρέος θα πέσει στο 160,8% επί το ΑΕΠ φέτος και στο 141,2% το 2027, από 171,4% το 2022.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η προβλεπόμενη πτώση του δείκτη χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό της πανδημίας αποτελεί μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των κρατών που θέτει υπό την αξιολόγηση του ο Fitch.

Αν και ο λόγος χρέους εξακολουθεί να είναι τριπλάσιος του μέσου όρου των κρατών που αξιολογούνται με τη βαθμολογία ΒΒΒ.

Όσον αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση, ο οίκος κρίνει θετικά την αφοσίωση της Ελλάδας στους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης με το πρωτογενές πλέονασμα να εκτιμάται πως θα αυξηθεί 1,1% επί το ΑΕΠ το 2023 και κατά μέσο όρο 2,2% την περίοδο 2024-2025.

Μάλιστα με μέσο όρο 1,1% το 2024-25, το ονομαστικό έλλειμμα θα είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο των κρατών που έχουν αξιολογηθεί με ΒΒΒ (2,8%).