Η διαφαινόμενη επανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ σε …αναβίωση του μεταπολιτευτικού πολιτικού διπολου με ΝΔ, την οποία μάλλον πριμοδοτούν απ το Μαξίμου εάν κρίνουμε αποσα γράφουν τα φιλικά τους μεσα ενόψει της Β κάλπης του Ιουνίου…επανατοποθετεί τον ορισμό της σύγχρονης υγιούς δημοκρατιας με δυο καταχρεωμενα κομματα να ηγεμονεύουν και τους μισους Έλληνες περίπου να απέχουν της κάλπης…Ο καθεις μπορεί να κρίνει ως εκ τούτου την σημασία ενός «κλειστού κυκλώματος» εξουσιας με πρωτεύοντα τον ρόλο των ΜΜΕ που ανήκουν κατά πλειοψηφία σε Μαικηνες της εγχώριας ολιγαρχίας του πλούτου κι εδώ δεν είναι ένα..αρχαϊκό στερεότυπο του ΚΚΕ αλλά χώρα πραγματικότητα..

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ από. Liberal

«Είδαμε τον ίσκιο μας και τον περάσαμε για το μπόι μας» έλεγε ο θυμόσοφος Χαρίλαος Φλωράκης, και αυτό έπαθε το ΠΑΣΟΚ την βραδιά των εκλογών. Οι προσκεκλημένοι των τηλεπαραθύρων με οίηση, ζώντας τη μέθεξη της υποτιθέμενης νίκης, έθεταν τον στόχο στις επόμενες εκλογές να καταστεί το κόμμα τους αξιωματική αντιπολίτευση.

Είχαν υπέρ τους την ιστορία της προηγούμενης δεκαετίας, όταν ο ορμητικός ΣΥΡΙΖΑ από το 16,78% του 2012 φτερούγησε στο 36,34% τον Ιανουάριο του 2015. Μόνο που τότε ήταν άλλες εποχές. Ο λαός σε βαθιά δυσθυμία ήλπιζε σε ένα ξέφωτο, και του το έδωσαν οι παραπλανητικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ψευδείς αλλά ιαματικές. Ο λογαριασμός ήρθε μετά.

Σήμερα δεν βρισκόμαστε σε παρόμοιες καταστάσεις. Ο λαός προσβλέπει στην παρούσα κυβέρνηση δίνοντάς της το ευμέγεθες ποσοστό 40,79%, και το πιο πιθανό είναι να της δώσει αυτοδυναμία στις εκλογές του Ιουνίου, προκειμένου να αποφύγει τη μετεκλογική αστάθεια. Οπότε δεν προβλέπεται κάποια θεαματική μαζική μετακίνηση της εκλογικής βάσης.

Την επομένη οι τόνοι έπεσαν στο ΠΑΣΟΚ, η οίηση έδωσε τη θέση της στη μετριοπάθεια, και το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμήθηκε στη σωστή του βάση. Το ΠΑΣΟΚ αύξησε τις δυνάμεις του περίπου κατά 40%, αλλά δεν κατήγαγε κάποια περιφανή νίκη. Θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι πλησίασε τον στόχο της «ισχυρής εντολής» που την είχε οριοθετήσει στο 12%.

Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα ενός κόμματος δεν αξιολογείται ως μεμονωμένο και απομονωμένο γεγονός. Κρίνεται σε συνάρτηση με το πλαίσιο εντός του οποίου επετεύχθη. Και εδώ το πλαίσιο ορίζεται από την παταγώδη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν η πανταχόθεν καταγγελλόμενη κυβέρνηση γιγαντώνεται, όταν ο γεωγραφικά (και μόνο γεωγραφικά) συγγενικός σου χώρος υφίσταται τέτοιου μεγέθους σεισμικό ρήγμα, και εσύ απλώς παίρνεις ένα μικρό κομμάτι, σαφώς αυτό προφέρει ανακούφιση και χαρά. Και σίγουρα αποτελεί βατήρα για το επόμενο στάδιο, αυτό των εκλογών του Ιουνίου. Αλλά δεν αποτελεί και λόγο «αυτοστεφάνωσης».

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ σώζει ΠΑΣΟΚ. Όσο και να πληγώθηκε η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων επειδή δεν προέβλεψαν (ή για κάποιους λόγους δεν ανακοίνωσαν, αφού στα αστάθμητα ποσοστά έβλεπαν), την κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ, δεν παύουν να καταγράφουν επιτυχώς τις γενικές τάσεις.

Έτσι στη χθεσινή δημοσκόπηση Κάπα Research, την πρώτη μετά τις εκλογές, οι πολίτες σε ποσοστό 52% υποστήριξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Από σπόντα δηλαδή μπορεί να κάτσει στο ΠΑΣΟΚ καλύτερο ποσοστό!

Πάλι οι Συριζαίοι θα πουν πετσωμένη τη δημοσκόπηση, παρότι οι δημοσκοπήσεις ανέβαζαν κατά 7% το κατώτατο πλαίσιο στο οποίο κατακάθισαν. Δεν φεύγει από τον μυαλό τους ότι τα πάντα είναι πετσωμένα και οι πάντες είναι εχθροί. (Χθες π.χ. στα κοινωνικά δίκτυα οι οπαδοί τους είχαν πρώτο στόχο (hashtag) τον ημέτερο… Άρη Πορτοσάλτε! Ότι έχει τέτοιο πολιτικό και δημοσιογραφικό μέγεθος ο Άρης, άρα και αντίστοιχη επιδραστικότητα, νομίζουμε ούτε ο ίδιος το πιστεύει. Το πιστεύουν όμως οι Συριζαίοι!).

Είναι γνήσια πλάσματα της εχθροπαθούς τοξικότητας με την οποία μπόλιασε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας, ο οποίος χθες κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο, επιβεβαίωσε εαυτόν. Χαρακτήρισε την απόφαση των εκλογέων ως ασφυκτική, άρα απειλή, για τη δημοκρατία!

«Φοβάμαι – είπε – πως είναι οδυνηρό και για την κοινωνία, ακόμα και για όσους ψήφισαν Ν.Δ. ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαληθευτούν στις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, θα δημιουργήσουν ασφυκτικό πλαίσιο για τη Δημοκρατία».

Όπερ οι ψηφοφόροι είναι ηλίθιοι και δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν. Αυτοβούλως υποθηκεύουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και την ελευθερία τους στο ανελεύθερο ασφυκτικό πλαίσιο του Μητσοτάκη. Μια θέση που απέχει μόνο φραστικά ως διατύπωση από τη «χούντα Κούλη» στην οποία υποτίθεται ότι ζούσε δυναστευμένος ο λαός. Ο ίδιος δεν το κατανοούσε, αλλά το κατανοούσαν γι΄ αυτόν τα troll του ΣΥΡΙΖΑ στα social media.

Τουλάχιστον ο Ανδρουλάκης έκανε μια καλή… ντρίπλα. Απέδωσε την ευθύνη για την επιτυχία της ΝΔ στην αξιωματική αντιπολίτευση, και όχι στον λαό που την ψήφισε! Όπως είπε «Με την κυβέρνηση της ΝΔ βιώσαμε φαινόμενα διαφθοράς, υποκλοπές, αύξηση ανισοτήτων, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αξιοποιείται όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και παρ’ όλα αυτά αύξησε δυνάμεις η ΝΔ, αντί να χάσει. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έπαιξε σωστά τον ρόλο της και γι’ αυτό χρειάζεται μία νέα ισχυρή αντιπολίτευση».