Τα απομνημονεύματα του μισαλλόδοξου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κυκλοφορούν σήμερα στη Γερμανία και μας υπενθυμίζουν το συνειδητά βρόμικο παιχνίδι που έπαιξε σε βάρος του ελληνικού λαού

Μόνο μια χούφτα θλιβερών εν Ελλάδι θαυμαστών του, κυρίως πολιτικών και δημοσιογράφων, περιμένει σήμερα την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ελληνικός λαός ασφαλώς και θα θυμάται τον «μαύρο» υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας επί Μνημονίων, αλλά είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε μισό ευρώ για να αγοράσει τις ιστορίες στις οποίες ο Σόιμπλε τολμάει να «πουλάει» μετά θάνατον… ηθική.

Από τον Βασίλη Γαλούπη
Ο άνθρωπος που εξασφάλισε εξουσία και χρήμα έχοντας δουλέψει σε όλη του τη ζωή μόνο μέσα στον κομματικό σωλήνα των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά ούτε μία ώρα σε κανονική δουλειά, επιχειρεί να δικαιολογήσει τις βιαιότητές του, όμως και πάλι βγάζει χολή για τη χώρα με κάθε ευκαιρία. Ακόμα και αφότου έχει φύγει από τη ζωή, όπως ήξερε ότι θα γίνει με την έκδοση των απομνημονευμάτων του, εξακολουθεί να προκαλεί με σαδιστικές αναφορές.

Ποιος, όμως, έχει όρεξη να διαβάσει τα ωραιοποιημένα απομνημονεύματα αυτού που έβλαψε την Ελλάδα όσο κανένας άλλος μετά τον Χίτλερ, μάλιστα, έχοντας τη γερμανική κοινή γνώμη και την ελίτ στο πλευρό του;

Μεταξύ άλλων γράφει ο Σόιμπλε:

«Οι Ελληνες έπαιζαν επιτυχημένα το σύνηθες γι’ αυτούς blame game. Σε ποιον, άλλωστε, αρέσει να παραδέχεται ότι έζησε πάνω από τις δυνάμεις του;»

«Το γεγονός ότι έγινα αποδιοπομπαίος τράγος στην Ελλάδα δεν με πείραξε, αυτό πρέπει κανείς στην πολιτική να το αντέχει, ακόμη και άκομψους παραλληλισμούς με τους ναζί που αντλούνταν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας.»

«Ετσι θα υποβάλλαμε τους Ελληνες σε πολλές δοκιμασίες και εκείνοι με τη σειρά τους θα έπρεπε να προβούν σε μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, που συνεπαγόταν κοινωνικές δυσκολίες.»

«Ηξερα ότι μακροπρόθεσμα θα ήταν δύσκολο να αντέξει κανείς πολιτικά τις απαραίτητες περικοπές.»

Αυτό το τελευταίο δείχνει μια ακόμα πλευρά του αδίστακτου Σόιμπλε. Γνώριζε, δηλαδή, εκ των προτέρων, όπως παραδέχεται, ότι η χώρα θα διαλυθεί πολιτικά. Οτι θα κλυδωνιστεί η δημοκρατία, ότι η πολιτική σταθερότητα θα εξαφανιστεί, ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στην κόψη του ξυραφιού. Κι όμως, τίποτα δεν τον εμπόδισε, όπως και τη Μέρκελ με το ΔΝΤ.

Ο Σόιμπλε απολάμβανε ότι γινόταν μισητός σε μια χώρα και ότι παρομοιαζόταν, δικαιολογημένα, με αρχιναζί. Ενώ τα νοικοκυριά γονάτιζαν και ο κόσμος απελπιζόταν, ο ίδιος εξακολουθούσε να βλέπει έναν λαό που ζούσε… πάνω από τις δυνατότητές του και έπρεπε να τιμωρηθεί με τη γνωστή και διαχρονική γερμανική συνταγή.

Η μόνη αλήθεια
Μόνο για μια στιγμή ο Σόιμπλε λέει την αλήθεια: «Αυτή την εικόνα δεν θα την ξεχάσω ποτέ: όσο η υγεία μου εξαρτιόταν από έναν ορό, από ένα μεταξωτό νήμα κρεμόταν η σταθερότητα του ευρώ και μαζί και το μέλλον της Ευρώπης». Οτι, δηλαδή, θυσίασε την Ελλάδα για να σωθούν το νόμισμα και οι γερμανικές τράπεζες, προς όφελος των οποίων και λειτουργούσε.

Από την αρχή της ελληνικής κρίσης οι στόχοι του ήταν τρεις. Να σωθεί το ευρώ, να σωθούν οι γερμανικές τράπεζες και να μείνουν στο απυρόβλητο όσοι ήταν υπεύθυνοι για την ελληνική χρεοκοπία. Και τα κατάφερε! Ο πλούτος της χώρας άλλαξε χέρια, η διαπλοκή είναι ακόμα πιο συγκεντρωτική και αποθρασυμένη από πριν και οι πολίτες δεν θα κατορθώσουν να σηκώσουν κεφάλι ποτέ, όσο σκληρά κι αν μοχθούν, με τους μισθούς Βουλγαρίας, τις τιμές Λουξεμβούργου και τη διαφθορά Κολομβίας. Ο «δίκαιος» Βόλφγκανγκ μπορεί να χαμογελά ικανοποιημένος από την αντίπερα όχθη.

Στο βιβλίο του αντιμετωπίζει προσβλητικά και περίπου ως κλόουν σχεδόν το σύνολο των εκλεγμένων Ελλήνων πολιτικών που συνάντησε στα χρόνια των Μνημονίων. Τα κατινίστικα σχόλιά του βγάζουν δηλητήριο. Προφανώς επειδή ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του τη μοναδική οικονομική αυθεντία και τον γνήσιο εκπρόσωπο των γερμανικών ιδεωδών.

Ο κρατικοδίαιτος πολιτικός των σκανδάλων και της διαφθοράς, που προσπάθησε να αρπάξει την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών εκμεταλλευόμενος τα σκάνδαλα του Χέλμουτ Κολ, δεν επέτρεψε να διαλευκανθεί ποτέ η υπόθεση διαφθοράς στην οποία ήταν εμπλεκόμενος για τις χρηματοδοτήσεις του κόμματός του και δέχτηκε να θεσμοθετηθούν μέσω Βουλής οι μίζες τύπου Siemens από τις επιχειρήσεις της χώρας του για δουλειές στο εξωτερικό, δεν βρήκε το θάρρος να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του.

Προτίμησε την υποτίμηση χωρών όπως η Ελλάδα, τον χλευασμό της πλειονότητας των πολιτικών προσώπων που συνάντησε από εκλεγμένα κόμματα, την αμετανόητη οπτική του ότι η δική του λογική αποτελεί αδιαμφισβήτητο αξίωμα. Φροντίζει να «θάψει» στο βιβλίο του ακόμα και τη Μέρκελ. «Με την κλιμάκωση της σύγκρουσης το 2015 ξεχάστηκε ότι στην αρχική φάση εγώ ήμουν ο πιο φιλοευρωπαίος σε σχέση με την καγκελάριο, η οποία με τη διστακτικότητά της στο ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα όξυνε την εικόνα της ως “μαντάμ όχι”».

Κάποια στιγμή ο Σόιμπλε γράφει για μια ανεκδιήγητη πρότασή του σχετικά με την ελληνική κρίση: «Ρώτησα ωμά αν θα είχε νόημα να ανατεθεί η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στις Βρυξέλλες, ώστε να μην απαιτούνται κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες για την υλοποίηση των μέτρων. Ήταν μια πρόταση που ήξερα ότι θα είχε βαθιές συνέπειες στην κυριαρχία της Ελλάδας…».

Ποιος θέλει να διαβάζει τα απομνημονεύματα ενός μισαλλόδοξου που, κάμποσες δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο, απαιτούσε -κι αυτός- την κατάλυση των κοινοβουλίων και την αρπαγή της κυριαρχίας χωρών;

Βιογραφικό
Γερμανός πολιτικός

Γεννήθηκε το 1942 στο Φράιμπουργκ. Ο πατέρας του ήταν εφοριακός. Σπούδασε Νομική και Οικονομικά και στη συνέχεια όλη του η καριέρα φιλτραρίστηκε μέσα από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Από το 1984-1991 ήταν υπουργός της κυβέρνησης Κολ. Επί Μέρκελ έγινε αρχικά υπουργός Εσωτερικών και από το 2009-2017 υπουργός Οικονομικών. Το 1990 έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης, που τον άφησε παράλυτο. Απεβίωσε από καρκίνο στην οικία του, στο Οφενμπουργκ, στις 26 Δεκεμβρίου 2023, σε ηλικία 81 ετών.

Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση στα απομνημονεύματα του Σόιμπλε
«Ήταν έξυπνη και αρκετά φιλόδοξη για να πάρει τον δρόμο της»

Τις επόμενες ώρες κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι αναφορές του στην Ελλάδα κατά την μαύρη περίοδο της οικονομικής κρίσης υπό την απειλή του GREXIT έχουν ενδιαφέρον από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Ο εκλιπών εκμυστηρεύεται τα πάντα για την μάχη με τον καρκίνο, το ΔΝΤ, την Άγκελα Μέρκελ, αλλά και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι την ημέρα που θα έπαιρνε η Ελλάδα το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ ήταν άρρωστος με πυρετό στο κρεβάτι. «Ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σπιτιού μου με υψηλό πυρετό το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου (σ.σ. 2010), όταν η καγκελάριος μου τηλεφώνησε από την Μόσχα.

Την Κυριακή θα ταξίδευα στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζε το Eurogroup, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών του κοινού νομίσματος, για να εγκρίνουν το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα.

Η Μπούντεσταγκ είχε μόλις δώσει το πράσινο φως γι’ααυτό. Η καγκελάριος μου ανέφερε ότι οι διεθνείς ομόλογοί της ανησυχούσαν ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Τους λένε από όλες τις πλευρές, ακόμη και από τους Κινέζους, ότι η οικονομική βοήθεια που μόλις διατέθηκε δεν είναι καθόλου αρκετή. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για την Ελλάδα, αλλά η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του τίθεται υπό αμφισβήτηση και απειλεί να γίνει πρόβλημα για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Οι συνθήκες του ταξιδιού στην ειδική συνεδρίαση του Eurogroup ήταν περιπετειώδεις και μια πρόγευση των άγριων στιγμών που θα ακολουθούσαν. Την Κυριακή, η Bundeswehr με άφησε να φύγω από το Lahr στις Βρυξέλλες πέρα από κάθε ιατρική λογική.

Η σύζυγός μου με συνόδευσε προληπτικά. Μόλις έφτασα, είπα στον Γερμανό πρέσβη που με παρέλαβε από το αεροδρόμιο ότι έπρεπε πρώτα να πάω σε ένα ιατρικό κέντρο.Το κυκλοφορικό μου σύστημα απειλούσε να καταρρεύσει και ήμουν πραγματικά δυστυχισμένος.

Για να αποφύγουμε τους δημοσιογράφους που περίμεναν, σταματήσαμε σε μια άλλη είσοδο του κτηρίου του Συμβουλίου. Δεν ήθελα να δώσω περαιτέρω αφορμή για εικασίες στην ήδη τεταμένη κατάσταση.

Ωστόσο, έγινε γρήγορα σαφές στο ιατρικό κέντρο ότι δεν μπορούσα να πάρω βοήθεια εκεί γρήγορα και ότι έπρεπε να μεταφερθώ επειγόντως σε μια κλινική. Έτσι, μεταφέρθηκα με ασθενοφόρο στα επείγοντα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Βρυξελλών».

Με θετικά λόγια εκφράζεται για την Άνγκελα Μέρκελ και θεωρεί ότι ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής του να την προτείνει για την αρχηγία του CDU. «Ήταν έξυπνη και αρκετά φιλόδοξη για να πάρει τον δρόμο της» γράφει ο Σόιμπλε και προσθέτει ότι η σχέση τους είχε σεβασμό και εμπιστοσύνη. Ωστόσο, ποτέ δεν ήταν στον κύκλο των στενών συνεργατών της.

Ενδιαφέρουσες είναι οι κρίσεις του για την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πίστευε ότι η Μέρκελ την προόριζε για διάδοχό της και για αυτό την τοποθέτησε στο υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο, η Φον ντερ Λάιεν ενδιαφερόταν για την προβολή της παρά για να απαντήσει στην κριτική για τις αποφάσεις σε ό,τι αφορά του στράτευμα.

newsbreak