O 14χρονος δράστης είχε δημιουργήσει κι ένα λεπτομερές σχέδιο της εισόδου και της εξόδου του σχολείου στο Βελιγράδι.

Σε κατάσταση σοκ και θλίψης έχει βυθιστεί από το πρωί της Τετάρτης 3/5 η Σερβία, μετά το μακελειό που σημειώθηκε στο σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» του Βελιγραδίου .

Υπενθυμίζεται, ότι ένας 14χρονος μαθητής πυροβόλησε και σκότωσε οκτώ μαθητές (επτά κορίτσια κι ένα αγόρι) με το μικρότερο θύμα να είναι ηλικίας 14 ετών, καθώς επίσης κι έναν φρουρό.

Επίσης, τραυμάτισε άλλα έξι παιδιά και μια δασκάλα, με την πλειονότητα εξ’ αυτών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς έδρασε ο 14χρονος, καθώς και τα πιθανά κίνητρα που τον οδήγησαν στο αποτρόπαιο έγκλημα.

A 14 year old has been taken into custody after opening fire at a school in the city of #Belgrade. Eight pupils lost their lives along with a school guard. Six further students and a teacher have been injured #Serbia pic.twitter.com/X0uPxERIf4

— 𝐀𝐢 𝐍𝐞𝐰𝐬 𝐑𝐞𝐩𝐨𝐫𝐭 (@AiNewsReport) May 3, 2023

A 14 year old has been taken into custody after opening fire at a school in the city of #Belgrade. Eight pupils lost their lives along with a school guard. Six further students and a teacher have been injured #Serbia pic.twitter.com/X0uPxERIf4

— 𝐀𝐢 𝐍𝐞𝐰𝐬 𝐑𝐞𝐩𝐨𝐫𝐭 (@AiNewsReport) May 3, 2023

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος, ανήλικος δράστης άνοιξε πυρ με ένα όπλο 9χιλιοστών το οποίο και πήρε από τον πατέρα του. Ο ανήλικος έφυγε νωρίτερα από το σχολείο. Μέσα στο σακίδιό του τοποθέτησε τέσσερις βόμβες μολότοφ.

Φτάνοντας και πάλι στην είσοδο του σχολείου έβγαλε αμέσως το όπλο του και πυροβόλησε κατά του φύλακα ο οποίος και έχασε τη ζωή του. Στη συνέχεια έστρεψε το όπλο του σε ένα άλλο παιδί που καθόταν στο τραπέζι και το πυροβόλησε.

Σχεδίαζε λεπτομερώς σε ποιες τάξεις θα πήγαινε πρώτα
Ο 14χρονος Κόστα Κετσμάνοβιτς εισήλθε στις 08:40 το πρωί μέσα στο σχολείο, αφού λογομάχησε με τον φρουρό, κατευθύνθηκε προς την τάξη του όπου άνοιξε πυρ, πυροβολώντας πρώτα τη δασκάλα του και στρέφοντας αργότερα το όπλο εναντίον των συμμαθητών του.

Σερβικά μέσα να αναφέρουν πως ο 14χρονος ήταν καλός μαθητής και πως δεχόταν πειράγματα απο τους συμμαθητές του. Εκτός από το πιστόλι, φέρεται να έχει μαζί του μολότοφ.

Učenik K.K. (14) upao je danas u školu “Vladislav Ribnikar” na Vračaru i usmrtio najmanje šest osoba, dok je više njih povređeno. pic.twitter.com/1T3WJat003

— Arsil (@arsagarson) May 3, 2023

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του εκπρόσωπου, ο 14χρονος σχεδίασε το φονικό ένα μήνα νωρίτερα. Το ανατριχιαστικό της υπόθεσης είναι πως διέθετε μια λίστα με παιδιά που θα στόχευε και σχεδίαζε λεπτομερώς σε ποιες τάξεις θα πήγαινε πρώτα.

Ο δράστης επέλεξε να μπει στη συγκεκριμένη αίθουσα και να ανοίξει πυρ επειδή όπως είπε ο εκπρόσωπος ήταν η πιο κοντινή τάξη στην είσοδο του σχολείου. Ωστόσο, τόνισε πως το κίνητρο του 14χρονου δεν είναι ακόμα γνωστό.

Παράλληλα, ο 14χρονος είχε δημιουργήσει κι ένα λεπτομερές σχέδιο της εισόδου και της εξόδου του σχολείου – που βρέθηκε στο γραφείο του. «Το σκίτσο μοιάζει βγαλμένο από βιντεοπαιχνίδι ή ταινία τρόμου», επεσήμανε ο εκπρόσωπος.

A 14-year-old student opened fire at a school in Belgrade. As a result of the attack, 9 people were killed and 7 were.

The shooter has been detained. pic.twitter.com/04RA6aLxHw

— 301 Military (@301military) May 3, 2023

Συγκλονιστικές μαρτυρίες
«Είδα παιδιά να φεύγουν τρέχοντας από το σχολείο και να ουρλιάζουν. Ήρθαν γονείς πανικόβλητοι. Αργότερα άκουσα τρεις πυροβολισμούς», είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS μια μαθήτρια που φοιτά σε παρακείμενο γυμνάσιο.

«Είδα τον φρουρό ασφαλείας ξαπλωμένο κάτω από το τραπέζι. Είδα δύο κορίτσια με αίματα στις μπλούζες τους. Λένε ότι (σ.σ ο 14χρονος) ήταν ήσυχος και καλός μαθητής. Πρόσφατα μπήκε στην τάξη τους», είπε στο Reuters ένας πατέρας ενός από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου.

Οι επιθέσεις είναι ένα σχετικό σπάνιο φαινόμενο στη Σερβία, όπου οι νόμοι περί οπλοκατοχής είναι πολύ αυστηροί. Ωστόσο, τα δυτικά Βαλκάνια βρίθουν από εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα έπειτα από τους πολέμους και τις ταραχές της δεκαετίας του 90.

A student went on a shooting rampage at a school in Belgrade, Serbia, killing eight children and a security guard. pic.twitter.com/5h9wQNyJkq

— Daily Turkic (@DailyTurkic) May 3, 2023

kontranews.gr