Με την πλειοψηφία της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη απόντα, θα «μπαζωθεί» αύριο στην ολομέλεια της Βουλή το έγκλημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς, όπου θα συζητηθεί το γαλάζιο πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο υπεύθυνοι για την τραγωδία είναι μόνο ο σταθμάρχης και οι νεκροί μηχανοδηγοί.

Παρά το γεγονός ότι η κοινωνία «βράζει» για τη συγκάλυψη του εγκλήματος, το οποίο σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες θα είχε αποφευχθεί αν είχε ολοκληρωθεί η αμαρτωλή σύμβαση 717, παρά τις καταγγελίες της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για συγκάλυψη και την σύσσωμη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βάλει ταφόπλακα στην υπόθεση, με τον πρωθυπουργό να αφήνει στη θέση του τον Μάκη Βορίδη, για να παραβρεθεί σε… παραλαβή νέων ελικοπτέρων του Π.Ν.

Μια ημέρα πριν τη συζήτηση στη Βουλή, η Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ασλανίδης που έχασαν τα παιδιά τους στο έγκλημα που σημειώθηκε στα Τέμπη, ζήτησαν με αίτημά τους στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα να συμμορφωθεί το ελληνικό κοινοβούλιο με το ενωσιακό δίκαιο και να αρθεί η ασυλία των πρώην υπουργών Κώστα Αχ. Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη.

Όπως σημειώνουν οι Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης στο αίτημα μέσω της δικηγόρου Ελεονώρας Γεωργίου, το ενωσιακό δίκαιο υπερτερεί του Συντάγματος και πρέπει «να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος» η οποία «παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της ευρωπαϊκής εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή της έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις».

Όπως τόνισαν ότι η ΝΔ εμπόδισε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην έρευνα: «Η παραπομπή της υπόθεσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις εθνικές αρχές ήταν εξ αρχής βέβαιο ότι δεν θα τελεσφορούσε λαμβάνοντας υπόψη ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των πρώην υπουργών της για κανένα λόγο, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος είναι πλέον βουλευτής» σημειώνουν στο αίτημά τους.

Ποια θα είναι η απάντηση στο αίτημα των συγγενών
Στο αίτημα των δύο γονέων η ΝΔ θα απαντήσει στη γραμμή Μητσοτάκη ο οποίο δήλωσε ότι αν υπάρχει συγκεκριμένο ποινικό κατηγορητήριο για συγκεκριμένα πρόσωπα, η αντιπολίτευση να φέρει αίτημα στη Βουλή για συζήτηση. Σύμφωνα με το Open, πρέπει να συγκεντρωθούν 30 υπογραφές για να συζητηθεί το κατηγορητήριο. Εκτός όμως από αυτό, δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα άλλος τρόπος να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των υπουργών. Δηλαδή για να παρακαμφθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος και να προχωρήσει η άρση βουλευτικής ασυλίας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, από αυτόν που ανέφερε ο Μητσοτάκης. Αυτή αναμένεται να είναι η απάντηση του Βορίδη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Κοβέσι: Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε Δικαιοσύνη
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι κατήγγειλε ότι με το υπάρχον νομικό πλαίσιο στη χώρα, μπλοκάρεται η έρευνα και η εφαρμογή της δικαιοσύνης: «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε Δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν. Δεν είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε αυτό. Δεν είμαστε οι νομοθέτες» δήλωσε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο STAR.

Επιθέσεις από Άδωνι και αιχμές από Άρειο Πάγο και Εισαγγελία
Για την τοποθέτησή της, η Ευρωπαία Εισαγγελέας δέχτηκε επίθεση λάσπης από τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έφτασε στο σημείο να ζητήσει την αποπομπή της, ενώ ο Άρειος Πάγος και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με κοινή ανακοίνωση τους άφησαν αιχμές, για την επίσκεψή της στο Ανώτατο Δικαστήριο, την προηγούμενη εβδομάδα.

«Επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της Χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια που καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφεραν.

Αντιδράσεις για την επίθεση του προέδρου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών και αντιδράσεις
Επίθεση στην κ. Κοβέσι εξαπέλυσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς, υποστηρίζοντας ότι υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της. Η δηλώσεις του ωστόσο προκάλεσαν αντιδράσεις εντός της Ένωσης με δύο μέλη του ΔΣ διαχωρίζουν πλήρως την θέση τους και τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Η δήλωση δεν απηχεί τη θέση των διοικητικών δικαστών που στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας για πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος και απόδοση ευθυνών».