Του Γιώργου Λεκάκη* 

Τα τελευταία 35 χρόνια, ο σκελετός “Lucy”, με τα κοντά πόδια, οδήγησε ορισμένους επιστήμονες να υποστηρίξουν ότι ο Australopithecus afarensis δεν στεκόταν σε όρθια θέση ή δεν περπατούσε όπως οι σύγχρονοι άνθρωποι, αλλά κυκλοφορούσε «περπατώντας με τις αρθρώσεις», όπως οι πίθηκοι.

Τώρα, η ανακάλυψη ενός σκελετού ηλικίας 3.600.000 χρόνων, στις πεδιάδες της Αιθιοπίας – που ονοματίσθηκε «Kadanuumuu» (= «Big Man / Μεγάλος Άνθρωπος») στην γλώσσα των Αφάρ – σταματά την συζήτηση. Το νέο απολίθωμα δείχνει ότι αυτοί οι πρώιμοι πρόγονοι του ανθρώπου, βάδιζαν όρθιοι με τα δύο πόδια…

απολιθώματα A. afarensis έχουν αποκαλυφθεί από τότε που ανακαλύφθηκε η Lucy το 1974, αλλά κανένα δεν είναι τόσο πλήρες όσο αυτό. Ο πήχυς του Kadanuumuu εξήχθη για πρώτη φορά από ένα κομμάτι λασπόλιθου τον Φεβρουάριο του 2005 και οι επόμενες αποστολές αποκάλυψαν ένα ολόκληρο γόνατο, μέρος μιας λεκάνης και καλά διατηρημένα τμήματα του θώρακα.

«Έχουμε την κλείδα, μια πλευρά, μια ωμοπλάτη και το βραχιόνιο οστούν», λέει ο φυσικός ανθρωπολόγος Bruce Latimer από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ του Οχάιο, ένας από τους συν-ηγέτες της ανασκαφής. «Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να πούμε κάτι για το πώς ο Kadanuumuu χρησιμοποιούσε το χέρι του και προφανώς δεν το χρησιμοποιούσε όπως το χρησιμοποιεί ένας πίθηκος».

Ο Kadanuumuu είχε ύψος 1,68 εκατ.

arxeion-politismou.gr