Ο Νίκολας Κάλιναν είναι ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, μετά το σκάνδαλο με την κλοπή πάνω από 1.800 αρχαιοτήτων.
Ο νυν επικεφαλής της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων του Λονδίνου διαδέχεται τον Χάρτβιχ Φίσερ, ο οποίος παραιτήθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Ο 46χρονος ιστορικός τέχνης επελέγη ως νέος διευθυντής μετά την ομόφωνη έγκριση του διορισμού του από τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού της χώρας, Ρίσι Σούνακ.

Από το 2015 ο Νίκολας Κάλιναν είναι επικεφαλής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου. Διετέλεσε επίτροπος του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και της Tate Modern του Λονδίνου.

Θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά του το καλοκαίρι. Έκανε λόγο για ένα «νέο κεφάλαιο» για το Βρετανικό Μουσείο, όπου μεταξύ άλλων φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η Στήλη της Ροζέττας. Το 2023 το επισκέφθηκαν 5,8 εκατομμύρια άτομα, αριθμός κατά 42% αυξημένος σε σύγκριση με μία χρονιά νωρίτερα.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για τις κλοπές απολύθηκε ο πρώην έφορος της αρχαιοελληνικής συλλογής του μουσείου, Πίτερ Χιγκς. Την Τετάρτη δικαστής έδωσε εντολή στον συγκεκριμένο να δώσει λίστα με τα αντικείμενα που φέρεται να έκλεψε και να επιστρέψει εκείνα που έχει ακόμα στην κατοχή του.

Έως τώρα, το Βρετανικό Μουσείο έχει ανακτήσει 350 αντικείμενα από αυτά που είχαν κλαπεί.