Όλα ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα στη Γαλλία. 

 Εκείνη την εποχή οι κύριοι πελάτες των Γάλλων οινοπαραγωγών ήταν οι Άγγλοι. Αλλά ποτέ δεν υιοθέτησαν το ίδιο σύστημα μέτρησης με τους Γάλλους.

Η μονάδα όγκου των Άγγλων ήταν το «αυτοκρατορικό γαλόνι» που ισοδυναμούσε με 4.54609 λίτρα.

Για να απλοποιήσουν τους λογαριασμούς μετατροπής, μετέφεραν κρασί από το Μπορντό σε βαρέλια 225 λίτρων, δηλαδή ακριβώς 50 γαλόνια, που αντιστοιχούν σε 300 μπουκάλια των 750 ml. 

Κάνοντας τα μαθηματικά ευκολότερα, υιοθέτησαν ότι ένα βαρέλι = 50 γαλόνια = 300 μπουκάλια.

Έτσι ένα γαλόνι ισοδυναμούσε σε 6 μπουκάλια.

Μάλιστα, γι’ αυτό και σήμερα τα κουτιά με κρασί συνήθως έχουν 6 ή 12 μπουκάλια.

Και το κρασί είναι πολιτισμός!