Ζημιές 10.000.000 ευρώ τον χρόνο, λόγω κλοπών χαλκού, αντιμετωπίζει ο ΟΣΕ και κυρίως από τη Θεσσαλονίκη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «μαφία του χαλκού» συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της με τις κλοπές υλικού από τον Σιδηρόδρομο.

Πάντα αποτελούσε δέλεαρ για τους δράστες ο Σιδηρόδρομος, ενώ αυτή τη στιγμή που τα δρομολόγια έχουν σταματήσει, οι αστυνομικές Αρχές είναι σε επιφυλακή για να μη ρημάξουν ό,τι βρουν οι συμμορίες. Στην Ελλάδα, αποδεδειγμένα, κατά κύριο λόγο οι συμμορίες που κλέβουν χαλκό αποτελούνται από Ρομά.

Τα κομμάτια χαλκού πλέον τα κλέβουν από όπου βρουν -όχι μόνο από τους σιδηρόδρομους- και στη συνέχεια υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδρομή του «μαύρου χαλκού». Τα κλοπιμαία αποδέχονται μάντρες με σκραπ, τα γνωστά «μεταλλάδικα», και έπειτα τα μεταφέρουν σε παράνομα χυτήρια για να πωληθεί ως καθαρός χαλκός σε μικρές και μεγάλες βιομηχανίες.

Ο χαλκός είναι σαν τον χρυσό, δηλαδή ένα χρηματιστηριακό προϊόν που η αξία του ανεβοκατεβαίνει. Τη δεδομένη στιγμή, ανάλογα με την ποιότητα του χαλκού, ένα κιλό πωλείται από 6,5 ευρώ έως 7,35 ευρώ, δηλαδή σε έναν δράστη που κλέβει χαλκό, τα 100 κιλά αποτελούν ένα μεροκάματο της τάξης των 650-735 ευρώ.

Εκτός από τα κομμάτια χαλκού όμως, κλέβουν και μετασχηματιστές, που πωλούνται 35 λεπτά το κιλό, αλλά και καλώδια, που πωλούνται 1,5-2,5 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, οι συμφωνίες των συμμοριών με τους κλεπταποδόχους-ιδιοκτήτες μαντρών προσαρμόζονται πολλές φορές σε χαμηλότερες τιμές λόγω… ρίσκου.

«Αν έχει 7 ευρώ το κιλό ο χαλκός κανονικά, οι συμφωνίες γίνονται με μικρότερο ποσό πληρωμής λόγω του κινδύνου που υπάρχει. Δηλαδή, θα πληρωθούν 6-6,5 ευρώ το κιλό, επειδή είναι παράνομο και παίρνουν όλοι το ρίσκο για αυτόφωρη σύλληψη», όπως λέει ιδιοκτήτης μάντρας της Θεσσαλονίκης, ο οποίος επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του.

Σαφώς μεγαλύτερο το κέρδος για τους ιδιοκτήτες μαντρών

Το κέρδος για τους ιδιοκτήτες μαντρών είναι σαφώς μεγαλύτερο, καθώς όταν δέχονται τα κλοπιμαία δεν κόβουν τιμολόγια και δεν φαίνεται πουθενά φορολογικά η συναλλαγή τους. «Τους λένε ότι κινδυνεύουν, γι’ αυτό συνήθως αγοράζουν μισό ή ένα ευρώ λιγότερο από ό,τι πωλείται κανονικά. Επίσης, τους λένε ότι επειδή δεν θα τους δώσουν τα σχετικά χαρτιά πρέπει να τα αγοράσουν με χαμηλότερη τιμή», αναφέρει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ρομά Ελλάδος Μάκης Μπότης.

H διαδικασία της κλοπής και διακίνησης χαλκού μπορεί να είναι σκοτεινή, ωστόσο οι επιχειρήσεις που αποδέχονται τα κλοπιμαία είναι ολοφάνερες και βρίσκονται σε σημεία όπου μπορεί να τις δει ο καθένας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ρομά Ελλάδος Μάκη Μπότη, που κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν περισσότερες από 10 μάντρες στην πόλη που συνεργάζονται με Ρομά, για «μαύρο» χαλκό.

makeleio