Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πρόσφατα χρησιμοποίησε το κτίριο που του έχει παραχωρηθεί από το 1982 και διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο «Δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου». Αυτή η πρωτοβουλία φαίνεται να ενόχλησε ιδιαίτερα την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία εγκάλεσε τους αρχαιολόγους με την πρόφαση ότι δεν είχαν ζητήσει άδεια από το Υπουργείο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αξιολογήσει εάν η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι ταιριαστή σε σχέση με τους σκοπούς του συλλόγου.

Στο συγκεκριμένο κτίριο πραγματοποιούνται συχνά εκδηλώσεις, όμως μόνο για αυτή τη συγκεκριμένη η Υπουργός δημιούργησε ζήτημα, είτε για να προκαλέσει εντυπώσεις όπως το συνηθίζει, είτε επειδή δεν της άρεσε το θέμα της εκδήλωσης.

Οι αρχαιολόγοι απάντησαν με αναλυτική και λεπτομερή επιστολή, στην οποία εξηγούν τις λεπτομέρειες σε σχέση με τη χρήση του κτιρίου, τις οποίες η Υπουργός μάλλον αγνοεί. Επίσης θυμίζουν ότι η υπουργός πρώτη φορά επικοινωνεί απευθείας με τον σύλλογο ενώ δεν απαντάει στα αιτήματά του για συνάντηση μαζί του από το 2020.

«Δεν γνωρίζει η υπουργός ότι δεν απαιτείται άδεια του Συμβουλίου για εκδηλώσεις που γίνονται μέσα σε ακίνητα που αποτελούν νεότερα ή σύγχρονα μνημεία, ακόμη και αυτά του ΥΠΠΟΑ; Αν έχει σκοπό να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο γραφειοκρατικής λειτουργίας όπου όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται σε νεοκλασικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας θα περνάνε από την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, καλό θα ήταν να ενημερωθούν όλοι οι κάτοχοι ή οι χρήστες νεοκλασικών εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Αθήνας», αναφέρει η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του ΣΕΑ.

Σε σχέση με τις εκδηλώσεις που έχουν φιλοξενηθεί στο παρελθόν στον ίδιο χώρο οι αρχαιολόγοι τονίζουν στην ανακοίνωση τους: «Ιδιαίτερα ο κήπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει φιλοξενήσει, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων (οι δράσεις του Athens City Festival φιλοξενούνται πλέον κάθε χρόνο στον κήπο του Συλλόγου), την ετήσια γιορτή της Ανεξαρτησίας του Μεξικού που διοργανώνει η Πρεσβεία του Μεξικού, την ετήσια γιορτή του Συλλόγου Αλσατών, σχολικές γιορτές των γειτονικών σχολείων, το Φεστιβάλ Κόμικ, το Φεστιβάλ Women in Arts, βιβλιοπαρουσιάσεις εκδοτικών οίκων όπως οι εκδόσεις Gutenberg, Τόπος, Μέλισσα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Στερέωμα κ.ά.».

Η επιστολή του Υπουργείου Πολιτισμού
Όπως προκύπτει από έγγραφα στοιχεία (δημοσιεύματα, φωτογραφίες κ.α.), την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο ακίνητο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα, επί της οδού Ερμού 134-136, εκδήλωση προς το κοινό, με τίτλο «Δικαιοσύνη στο έγκλημα της Πύλου», αναφερόμενη στο ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους που μετέφερε μετανάστες, την 14η Ιουνίου 2023. Σύμφωνα με την αφίσα-πρόσκληση της εκδήλωσης, αυτή διοργανώθηκε από τις ιδιωτικές ομάδες «Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών», «Αντισώματα», «Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων» και «Αστέρας Εξαρχείων», περιελάμβανε δε ομιλίες ιδιωτών, αλλά και ζωντανή (live) μουσική και τραγούδι από μουσικά σχήματα και μεμονωμένους καλλιτέχνες. Στην ίδια αφίσα-πρόσκληση αναφερόταν ότι η εκδήλωση θα διενεργηθεί στον «Κήπο Κτηρίου Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, Θησείο», αναγραφόταν δε «Είσοδος δωρεάν/Συνεισφορά απαραίτητη».

karditsastakra