στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, ωστόσο το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο που αναδεικνύει η δημοσκόπηση της ProRata είναι η χαμηλή συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος ανάμεσα στους Δεξιούς και Ακροδεξιούς ψηφοφόρους, όπου το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει να βρεθεί δεύτερο πίσω από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. 
Όσον αφορά στη σκληρή μάχη για τη δεύτερη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη φαίνεται να παγιώνει την υπεροχή του έναντι του ΠΑΣΟΚ, καθώς σε μια ακόμη σφυγμομέτρηση έχει εμφανή διαφορά από το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. 
Την ίδια στιγμή, την ανοδική του πορεία επιβεβαιώνει σε μια ακόμη δημοσκόπηση η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αγγίζοντας διψήφια ποσοστά, αλλά και αφήνοντας στην πέμπτη θέση το Κομμουνιστικό Κόμμα. 
Τέλος, αναφορικά με τους υπόλοιπους σχηματισμούς, η Νέα Αριστερά, Πλέυση Ελευθερίας και η Νίκη φαίνεται να εξασφαλίζουν ποσοστά που τους επιτρέπουν να εκλέξουν (τουλάχιστον) έναν ευρωβουλευτή, κάτι που δεν ισχύει για τους Σπαρτιάτες, το ΜέΡΑ25, τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, και τη «Φωνή Λογικής». 
Πιο συγκεκριμένα, στην εκτίμηση τηςεκλογικής επιρροής των κομμάτων για τις ευρωεκλογές, η έρευνα εμφανίζει τη ΝΔ να κινείται από 28 έως 32%, τον ΣΥΡΙΖΑ από 13,5 έως 16,5%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από 11,5 έως 14,5%, την Ελληνική Λύση από 9 έως 11% και το ΚΚΕ από 8 έως 10%. Κατά την εκτίμηση της PRORATA, 3,5
έως 5% είναι το εύρος της επιρροής της Πλεύσης Ελευθερίας3 έως 4,5% της Νέας Αριστεράς και 2,5 έως 4% της Νίκης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση (πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, χωρίς δηλαδή αποχή), η ΝΔ προηγείται με 25,5%, δεύτερο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%τρίτο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11%, ενώ η Ελληνική Λύση κατατάσσεται τέταρτη με 8,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, και η Πλεύση Ελευθερίας με 4%.
Στο 3,5% καταγράφεται η δύναμη της Νέας Αριστεράς, στο 3% της Νίκης, στο 2% του ΜΕΡΑ 25, ενώ από 1,5% συγκεντρώνουν Δημοκράτες, Φωνή Λογικής και Σπαρτιάτες. Με 1%
καταγράφεται ο ΚΟΣΜΟΣ. 
Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της PRORATA ηΝΔ εμφανίζει υποχώρηση της τάξης των 4,5 μονάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοδο 2,5 μονάδων και το ΠΑΣΟΚ κάμψη 2 μονάδων
Πτώση εμφανίζει και το ΚΚΕ (από 9 σε 8%), ενώ σημαντική άνοδο καταγράφει η Ελληνική Λύση (8,5 από 5%).
Ανοδικές είναι οι τάσεις για την Πλεύση Ελευθερίας (4 από 2,5%) και για τη Νέα Αριστερά (3,5 από 3%). 
Σχετικά με τους υπόλοιπους σχηματισμούς δε διαφαίνονται ποοστά ικανά να διασφαλίσουν την εκπροσώπησή τους στην Ευρωβουλή. 

Κόλαφος για τη ΝΔ τα ποιοτικά στοιχεία – Καταποντίζεται σε Δεξιούς και Ακροδεξιούς

Πλην των ποσοστών, ιδαίτερα απαισιόδοξη εικόνα για το κυβερνητικό κόμμα παρουσιάζουν τα ποιοτικά στοιχεία της εν λόγω δημοσκόπησης. 
Ειδικότερα, στην ενότητα όπου και καταγράφεται η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων που αυτοτοποθετούνται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, ιεραρχούνται
οι παράγοντες που ωθούν σε εκλογικές μετακινήσεις προς τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. 

4_165.JPG

Σύμφωνα με την έρευνα, τον σημαντικότερο ρόλο στην εκλογική προτίμηση όσων μετακινήθηκαν από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι σήμερα σε κόμμα δεξιά της
Νέας Δημοκρατίας, έπαιξε «η απομάκρυνση του κόμματος από παραδοσιακές του θέσεις» (60%), ενώ οι εξελίξεις που επηρέασαν περισσότερο τους ψηφοφόρους αυτής της κατηγορίας
ήταν: η ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια (51%), η αύξηση της εγκληματικότητας
(34%), η διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών (31%) και η ακρίβεια (24%).

4_166.JPG

Πτώση ΝΔ στους ψηφοφόρους που τοποθετούνται Δεξιά και Ακροδεξιά – Πλησιάζει ο Βελόπουλος

12_33.JPG

Ενδεικτικά της ιδεολογικής πορείας που ακολουθεί το κυβερνητικό κόμμα προς το Κέντρο είναι τα ποσοστά ανάμεσα στους ψηφοφόρους που θεωρούν εαυτούς ως Δεξιούς ή Ακροδεξιούς.
Σε αυτή την κατηγορία του εκλογικού σώματος, η ΝΔ με μόλις 30% βρίσκεται μόλις μια μονάδα πίσω από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (31%).
Παραπέρα στους εκλογείς που αυτοτοποθετούνται στην Δεξιά και Ακροδεξιά, η Νίκη συγκεντρώνει 8%, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου 7%, οι Σπαρτιάτες 3% και τα άλλα κόμματα περί το 9%. 
Τουναντίον, στους Κεντροδεξιούς ψηφοφόρους η Νέα Δημοκρατία επιβεβαίωνει την ιδεολογική της ηγεμονία με το σαρωτικό 54%, ενώ η Ελληνική Λύση ακολουθεί παρασάγγας δεύτερη με 13%. 
Τέλος ένα αξιοσημείωτο μερίδιο (14%) αυτού του ακροατηρίου δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι τελικώς θα ψηφίσει στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. 

Εικόνα πολιτικών αρχηγών – Καταλληλότερος πρωθυπουργος ο … κανένας μπροστά και από τον Μητσοτάκη

7_66.JPG

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα και στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό», όπου το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι
όλων των υπολοίπων παραμένει μεγάλο (33% έναντι 6% των Στ. Κασσελάκη και Κ. Βελόπουλου), το 40% ωστόσο όσων ερωτήθηκαν δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται κανέναν.

8_75.JPG

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων 

9_66.JPG
10_35.JPG
11_39.JPG