Οσυντονισμός των εκλογικών ρολογιών σε Αθήνα και Άγκυρα αυξάνει την αγωνία για την εύθραυστη ισορροπία που θα διαμορφωθεί είτε οι κάλπες στηθούν ταυτόχρονα στις δυο πλευρές του Αιγαίου, είτε στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σε εθνικό επίπεδο.

Το σενάριο άλλωστε ο εκλογικός κύκλος που θα ανοίξει στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, να τέμνει έναν από τους δύο γύρους των εκλογών στην Ελλάδα, φέρνει πιο κοντά η ερμηνεία για τον διάλογο του Κυριάκου Μητσοτάκη με έναν από τους κατοίκους στον Κορυδαλλό. Η ερμηνεία που στην αποστροφή για άνοδο στον Όλυμπο τον Μάϊο, μετά τις εκλογές, είναι ότι αποκαλύπτει τη σκέψη του πρωθυπουργού να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα στάδια των εκλογικών διαδικασιών εντός του Μαΐου.

Από την κυβέρνηση εκπέμπεται σταθερά ένα μήνυμα αποδραματοποίησης αλλά ταυτόχρονα είναι ευκρινές ότι στον εκλογικό σχεδιασμό που εκπονείται συνυπολογίζεται και η στάση που θα τηρήσει η τουρκική ηγεσία όπως και οι χρόνοι των εκλογικών διαδικασιών στη γείτονα. Αυτή η ανάλυση εδώ και μερικές ώρες, γίνεται στο φως των αποφάσεων Ερντογάν για προεδρικές εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου. Με βάση αυτό το ορόσημο τότε γίνεται σαφώς πιο περίπλοκη η λύση για την εκλογική εξίσωση σε ελληνικό επίπεδο. Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει κυκλώσει στο ημερολόγιο του την 9η Απριλίου, τα δεδομένα της απλής αναλογικής, δημιουργούν αναπόδραστα ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον έως τα μέσα Μαΐου.

Αυτό θα είναι το ελάχιστο απαιτούμενο διάστημα έως τη διεξαγωγή των εκλογών με το ενισχυμένο σύστημα και το μπόνους των εδρών με το οποίο μπορεί να αναδειχθεί κυβερνητικό σχήμα. Στην περίοδο όμως που τα κυβερνητικά ηνία στην Ελλάδα θα βρίσκονται στα χέρια της υπηρεσιακής κυβέρνησης, στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου θα κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος. Μένει να αποδειχθεί πως θα επιλέξει να κινηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν πάνω σε αυτό το τεντωμένο σχοινί και εάν θα επιλέξει να δώσει ώθηση στη διεκδίκηση για την ανανέωση της θητείας του με μια νέα όξυνση.

«…θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σκηνικό

προβοκάτσιας, ούτως ώστε η Ελλάδα να χάσει την ψυχραιμία της πρώτη και να βρεθεί εκείνη εν αδίκω» λένε αξιωματούχοι με εμπλοκή στις αναλύσεις που γίνονται την επίμαχη περίοδο. Δεν παραβλέπεται άλλωστε ότι η επιλογή Ερντογάν για εκλογές στις 14 Μαΐου ενέχει έναν ισχυρό συμβολισμό που δεν αφήνουν αμφιβολία για τις προθέσεις του να τζογάρει με ακραίο τρόπο για να εξασφαλίσει την πολιτική επιβίωσή του. Πρόκειται για ένα ορόσημο που συνδέεται ευθέως με τον Αντνάν Μεντερές, τον Τούρκο πολιτικό που συνέδεσε τη θητεία του με τα αιματοβαμμένα Σεπτεμβριανά και το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης.  

Πάντως, όπως εγκαίρως έχει δημοσιεύσει το Liberal.gr, παρότι συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες στο τραπέζι παραμένει και το σενάριο του Μαΐου. Άλλωστε ο πρωθυπουργός τόσο στην συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, όσο και στην παρέμβαση του στο διαγραμματειακό της Νέας Δημοκρατίας, χρησιμοποίησε τη διάζευξη ανάμεσα στον τελευταίο μήνα της άνοιξης και στον Απρίλιο, θέλοντας να δείξει ότι ο Μάϊος είναι μια από τις επιλογές που εξακολουθεί να σκέφτεται.

Βάσει αυτής της εκδοχής δεν πρέπει να αποκλειστεί η αναμέτρηση της απλής αναλογικής στην Ελλάδα να πραγματοποιηθεί την 21η Μαΐου, μια ημερομηνία που βρίσκεται ακριβώς στο μέσον της χρονικής απόστασης που χωρίζει την πρώτη από τη δεύτερη κάλπη στην Τουρκία. Εμπεριέχει όμως τις ίδιες αβεβαιότητες ως προς την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο.

Υπό αυτά τα δεδομένα για την κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής στη χώρα μας υπάρχουν δυο επιλογές που εκπληρώνουν το ελάχιστο απαιτούμενο διάστημα βάσει των προβλέψεων της νομοθεσίας. Ως επικρατέστερη θεωρείται εκείνη της 2ας Ιουλίου καθώς θα έχει πέσει για τα καλά η αυλαία των πανελλαδικών. Υπάρχει επίσης και η 25η Ιουνίου όταν όμως δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις και στα ειδικά μαθήματα.

από liberal.gr