Έγιναν λοιπόν οι εκλογές με το σύστημα της «απλής αναλογικής» για πρώτη φορά μετά την τριπλή εκλογική αναμέτρηση του 1989-90.

Τα αποτέλεσμα, παρά την ευρεία νίκη της ΝΔ, δεν έδωσε αυτοδυναμία λόγω απλής αναλογικής και έτσι θα επιδιωχθεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, ειδάλλως η χώρα, όπως είναι το πιο πιθανό, θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές με επαναφορά του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής και του μπόνους των 50, εκτός απρόοπτου, εδρών.

Ο Νόμος 4406/2016 είναι αυτός που προβλέπει την κατανομή εδρών με το αναλογικό σύστημα.

Πλέον οδηγούμαστε στην διαδικασία του άρθρου 37 παρ. 3 του Συντάγματος, που περιγράφει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την σχετική πλειοψηφία, την πρώτη δηλαδή θέση βάσει των ψήφων, διερευνητική εντολή για να εξεταστεί αν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Αν δεν καταφέρει το πρώτο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Αξιοσημείωτο είναι πως κάθε διερευνητική εντολή έχει ισχύ για τρεις ημέρες.

Αν η διαδικασία δεν οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής!

Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει την Bουλή».

Αν δεν προκύψει λοιπόν κυβερνητικός σχηματισμός, πάμε σε δεύτερες εκλογές.

el.gr