Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της Κυβέρνησης, τΕΤΆΡΤΗ 6 ιΟΥΛΊΟΥ 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Νέα σύγχυση για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών – Η αναφορά Μητσοτάκη

Κωβαίος Αγγελος

08.02.2023, 07:30

Νέος κύκλος αγωνίας και σύγχυσης άνοιξε στα κομματικά επιτελεία και τα βουλευτικά γραφεία έπειτα από τον επικαιροποιημένο χρησμό του Κυριάκου Μητσοτάκη για το χρόνο των εκλογών.

Μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας, ο Πρωθυπουργός απέφυγε για μία ακόμη φορά να δώσει την παραμικρή ένδειξη για το πότε θα στηθούν οι κάλπες, όμως ανέφερε ότι επιμένει «στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τον θεσμικό τους κύκλο» και ότι είναι συνεπής σε αυτό.

Ο νέος χρησμός

Η αναφορά αυτή δεν αναιρεί αναγκαστικά τα όσα έχει προ καιρού επισημάνει ο Πρωθυπουργός και συγκεκριμένα, ότι από την άνοιξη κι έπειτα στην ουσία δεν μπορεί κανείς να μιλάει για πρόωρες εκλογές. Παρά ταύτα, η φράση του της Τρίτης, σε συνδυασμό με ορισμένα άλλα στοιχεία και εξελίξεις, οδηγούν πολλούς στη σκέψη ότι η παράταση της εκκρεμότητας μπορεί και να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Το βασικό σενάριο της διεξαγωγής των πρώτων εκλογών στις 2 ή 9 Απριλίου και των επόμενων στις 14 ή 21 Μαΐου πάντως παραμένει, όμως τις τελευταίες ημέρες έχουν προστεθεί δύο νέες παράμετροι.

Δύο νέες παράμετροι

Η πρώτη είναι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει το κόμμα του από τις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων στη Βουλή. Με αφορμή αυτό, φάνηκε την Τρίτη ότι ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την ακτιβιστικού τύπου τακτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αναδεικνύει την αντιθεσμική του στάση, για όσο το δυνατόν μακρότερο χρόνο. Δεν μπορεί ωστόσο να θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα καθορίσει τις αποφάσεις του.

Η δεύτερη νέα παράμετρος που προστέθηκε στα δεδομένα είναι οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία.

Το τεράστιο μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης εκτιμάται από ελληνικής πλευράς ότι θα απορροφήσει όλη την πολιτική ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν εν όψει των δικών του εκλογικών προκλήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται ότι για το αμέσως προσεχές διάστημα και πάντως μέχρι το καλοκαίρι, η νέα αυτή συνθήκη θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση την ένταση στο Αιγαίο και στο γεωπολιτικό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατόπιν αυτών, φαίνεται ότι ο πονοκέφαλος στην Αθήνα ως προς την διασύνδεση του χρόνου των εκλογών στην Ελλάδα με εκείνες στην Τουρκία, μάλλον υποχωρεί και ότι πάντως δεν δικαιολογείται κάποια βιασύνη για το πότε θα στηθούν οι κάλπες.

από ΒΗΜΑ