Εκτεταμένες είναι οι ζημιές που άφησε η φωτιά στον 3ο όροφο της φοιτητικές εστίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενώ ανέδειξε τα σοβαρά κενά στην ασφάλεια, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες που γίνονται και την παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στην Πρυτανεία.

Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών, με εκτενή του ανακοίνωση, περιγράφει όσα συνέβησαν ενώ αναφέρει ότι οι διακομιδές στο νοσοκομείο ήταν τελικά δύο και όχι μία όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική.

Ξημερώματα της Τετάρτης… Ξέσπασε φωτιά σε δωμάτιο φοιτήτριας, στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων(Π.Ι.). Η φοιτήτρια κατάφερε να ζητήσει βοήθεια από τους γείτονές της, για να απεγκλωβιστεί από τις φλόγες που είχε τυλιχθεί το δωμάτιό της.

Ο συναγερμός δεν χτύπησε αυτόματα, ενώ όσο και να προσπάθησαν να τον ενεργοποιήσουν χειροκίνητα δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα να προσπαθούν με φωνές και χτυπήματα να ξυπνήσουν όσους βρίσκονταν στο κτίριο.

Την ύστατη στιγμή, με την συνεργασία της Πυροσβεστικής και εστιακών φοιτητών, κατάφεραν να απομακρυνθούν οι περισσότεροι με ασφάλεια, ενώ δυο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Μέλη της διοίκησης και της Φοιτητικής Μέριμνας κατέφθασαν, χωρίς καμία κατάσταση-λίστα διαμενόντων, χωρίς τα κλειδιά των δωματίων.

Τα αίτια της φωτιάς είναι άγνωστα, όμως για τον Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών οι ευθύνες είναι γνωστές.

Οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας αντιμετωπίζονταν διαρκώς από την Διοίκηση του Πανεπιστημίου με αδιαφορία και περιφρόνηση. Τόσο οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, όσο και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών (ΣΕΦΠΙ), αποδείκνυαν και δήλωναν ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση για την ασφάλεια των κτιρίων.

Ο Σύλλογος από το παρελθόν είχε προειδοποιήσει ότι οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ελεγχθεί και συντηρηθεί.

Ο Σύλλογος Εστιακών ζητά την άμεση αποκατάσταση των συστημάτων ασφάλειας και αποζημίωση των πυρόπληκτων ενώ θέτουν και γενικότερα θέματα που αφορούν στην προάσπιση της δημόσιας παιδείας.από Epirus post