Την ώρα που η έξαρση της Covid-19 στην Κίνα αναγκάζει τη χώρα μας να πάρει εκ νέου κάποια -προληπτικά- μέτρα στα αεροδρόμια, η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γίνεται ολοένα και πιο πιεστική εξαιτίας της γρίπης, η οποία καλπάζει, όπως αποδεικνύει και η σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, η κατάσταση επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς ασθενείς με ελαφριά συμπτώματα δεν μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακα, λόγω των τραγικών ελλείψεων, με αποτέλεσμα τα συμπτώματά τους να χειροτερεύουν και η αγωνία τους να αυξάνεται.

«Έμφραγμα», την ίδια ώρα, παρατηρείται στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, καθώς το κοκτέιλ της «τριδημίας» πιέζει στα όριά του τις εν λόγω δομές υγείας, όπου σε κάθε εφημερία τους επικρατεί, κυριολεκτικά, το αδιαχώρητο. Μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες στο «Αγλαΐα Κυριακού» και στο «Παίδων Αγία Σοφία», προσήλθαν στα επείγοντα για να εξεταστούν 730 παιδιά!

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, εξάλλου, αυξάνεται η πίεση και στις ΜΕΘ non COVID, καθώς στο «Αγία Σοφία» έξι στις εννέα κλίνες για παιδιά είναι κατειλημμένες, στο «Αγλαΐα Κυριακού» υπάρχει ασθενής σε τέσσερα από τα έξι κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στο «Παίδων Πεντέλης», όπου έχουν καταληφθεί οι τρεις από τις έξι κλίνες.

Όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του OPEN, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στα Γενικά Νοσοκομεία, τα οποία φιλοξενούν και παιδιά ασθενείς, με τις κλίνες ΜΕΘ για παιδιά να έχουν καταληφθεί πλήρως τόσο στο «Αττικό», όσο και στο «Ιπποκράτειο» και στο ΠΑΓΝΗ.

Τεφτέρια και… ατελείωτες λίστες αναμονής στα φαρμακεία

Οι μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων δημιουργούν ατελείωτες λίστες με ονόματα πολιτών που αναζητούν το σκεύασμα που χρειάζονται, με αποτέλεσμα στα φαρμακεία της χώρας να έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες την επανεμφάνισή τους τα παραδοσιακά… τεφτέρια!

Η φαρμακοποιός Αντιγόνη Γκαβέλα δήλωσε στο OPEN ότι «εδώ και τρεις εβδομάδες δεν έχουμε τίποτα. Ούτε παρακεταμόλη ούτε αμαλγιτική, ούτε εισπνεόμενα… δεν το συζητάμε για σιρόπια κατά του βήχα και αντιπυρετικά». Κι όλα αυτά, ενώ, όπως αναφέρει το ethnos.gr, αναμένεται να γίνουν αυξήσεις τιμών σε περίπου 1.300 φθηνά φάρμακα μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά. Πρόκειται για φάρμακα που πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους, αφού οι τιμές τους έχουν μειωθεί άρδην τα τελευταία χρόνια λόγω των ανατιμολογήσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, μέρος των αναγκών των πολιτών θα καλυφθεί με γενόσημα, με τον ΕΟΦ να αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ενημερώσει μέσω καταλόγου τους πολίτες για τις ελλείψεις, αλλά και ποια σκευάσματα αντίστοιχης δραστικής ουσίας μπορούν να προμηθευτούν. Για τα εισπνεόμενα και τα παιδικά σιρόπια, που δεν υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα, ο ΙΦΕΤ θα κάνει έκτακτες εισαγωγές.

Σύμφωνα με φαρμακοποιούς, ωστόσο, στα ράφια τους δεν υπάρχουν, πλέον, ούτε επαρκή γενόσημα. «Ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν γενόσημα, εμείς δεν τα βλέπουμε, γενόσημα πρωτότυπα είναι σε έλλειψη», δηλώνει ένας φαρμακοποιός, ενώ συνάδελφός του προσθέτει πως «η έλλειψη ενός πρωτότυπου φαρμάκου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και σε έλλειψη και στα γενόσημά του».