ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Από το 2014 οι Αγγλοσάξονες μας λένε: Δεν θέλουμε EastMed! Θέλουμε αγωγό προς την Τουρκία και γι’ αυτό θα πιέσουμε για το Κυπριακό…

iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 13:20-20/1/23, ανανεώθηκε 14:20-21/1/23] Η έρευνα του iEpikaira (27/12/2022) για την ενεργειακή στρατηγική και ασφάλεια των ΗΠΑ για την περιοχή μας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο γνωστός χάρτης Μπάιντεν –οδοδείκτης στη διαδικασία διαμοιρασμού της Αν. Μεσογείου– δημιουργήθηκε πιθανότατα αρχές του 2015 και συνέχισε να εμπλουτίζεται/τροποποιείται (σύμφωνα με τις παρεμβάσεις των εμπλεκομένων κρατών -εκτός Ελλάδας!- και με μεσολάβηση του Αμερικανού Ανώτερου Σύμβουλου Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν, με την παρασκηνιακή συναίνεση/προτροπή των Βρετανών) μέχρι τις αρχές του 2017, κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Αυτό αφήνει να εννοηθεί και δήλωση (19/01/2022) του ίδιου του Χόκσταϊν (αρχιτέκτονα του χάρτη Μπάιντεν): «Από το 2015-2017 [περίοδο κατά την οποία ο χάρτης παρουσιάστηκε στον Ερντογάν και τους Ε/κ ενώ χρησιμοποιήθηκε ως δέλεαρ κατευνασμού μετά την ισραηλοτουρκική κρίση του Μαβί Μαρμαρά] υπήρχε πολιτική δραστηριότητα για να υποστηρίξουμε μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα και η ενέργεια ήταν νέο αντικείμενο για τη διαπραγμάτευση και την ειρηνευτική διαδικασία επί του εδάφους. Αν υπήρχε επιτυχής κατάληξη, θα υπήρχε η προοπτική να εμπλακεί και η Τουρκία. Δυστυχώς η Τουρκία δεν επιθυμούσε να ολοκληρώσει τη συμφωνία και εκείνο το παράθυρο έκλεισε». Αυτό το «παράθυρο» που «έκλεισε» το 2017, όλα δείχνουν ότι ήρθε η ώρα για να «ανοίξει» εκ νέου μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο…

Εδώ βέβαια δεν θα ασχοληθούμε με την επικείμενη παρέμβαση Χόκσταϊν στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά θα παρουσιάσουμε τις δηλώσεις Αμερικανών -κυρίως- αλλά και Βρετανών αξιωματούχων από το 2014 και εντεύθεν που αποδεικνύουν ότι οι προηγούμενες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού (σσ. διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν) υποκινήθηκαν από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ για Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, οι οποίοι σχετίζονται με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο και τον χάρτη Μπάιντεν. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και συγκεκριμένα από το 2014, πριν να δημιουργηθεί ο επίμαχος χάρτης.

Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί και το Κυπριακό

Στις 22/05/2014 ο τότε αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την επίσημη διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο έδωσε το στίγμα των ενεργειών που επρόκειτο να ακολουθήσουν όταν είπε:

«Η Κύπρος είναι έτοιμη να γίνει βασικός παίκτης μεταμορφώνοντας την Ανατολική Μεσόγειο σε έναν νέο παγκόσμιο κόμβο για το φυσικό αέριο».

Ένα μήνα αργότερα, στις 11/06/2014 ο Χόκσταϊν κατέθεσε ενώπιον της υπο-επιτροπής του Κογκρέσου για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (Subcommittee on the Middle East and Noth Africa) ότι:

«Στην Τουρκία υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να φτάσει ένας υπεράκτιος αγωγός από το Ισραήλ. Ή να διέλθει από την ΑΟΖ του Λιβάνου και της Συρίας, κάτι που είναι λιγότερο πιθανό κατά τη γνώμη μου αυτή τη στιγμή, ή να περάσει από την ΑΟΖ της Κύπρου. Αλλά, για αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα γεωπολιτικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. […] Ελπίζουμε ότι αυτό είναι ένα κίνητρο για την επίλυση ορισμένων χρονιζόντων ζητημάτων που υφίστανται εδώ και πολύ καιρό».  

Λίγους μήνες μετά, ο Τζο Μπάιντεν ήταν πιο διάχυτος ως προς τις αμερικανικές βλέψεις για την περιοχή. Συγκεκριμένα:

Στις 02/10/2014 ο Μπάιντεν ανέφερε σε ομιλία στο Harvard Kennedy School ότι, «όπως το πετρέλαιο κρατεί τους Κούρδους στο Ιράκ το ίδιο μπορεί να τερματίσει μια πολύ άδικη κατάσταση που υπάρχει [στην Κύπρο] από την δεκαετία του 1970. Ο τρόπος [επίλυσης] είναι να μην επιμένουμε στο παρελθόν και τα λάθη αλλά να βλέπουμε τις ευκαιρίες, αν υπάρχει μια win-win κατάσταση για όλους».

Στις 22/11/2014 πάλι ο Μπάιντεν δήλωσε σε διοργάνωση του Atlantic Council στην Κωνσταντινούπολη ότι, «πιστεύουμε -ο Πρόεδρος [Ομπάμα] και εγώ- ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι το επόμενο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό σχέδιο ολοκλήρωσης και επέκτασης της κοινής αγοράς που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες με τον ευρωπαϊκό άνθρακα και χάλυβα». Πρόσθεσε ότι «Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ταξίδεψα πρόσφατα στην Κύπρο -ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Κύπρο εδώ και πέντε δεκαετίες- επειδή ήθελα να ενθαρρύνω τους Κύπριους [σσ. Κυπριακή Δημοκρατία] να αναπτύξουν τους ενεργειακούς πόρους τους σε συνεργασία με όλους -όλους!- τους γείτονές τους, και να καταστεί σαφές ότι όλοι ωφελούνται εάν το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συνεργαστεί για να γίνει κόμβος για τις αγορές φυσικού αερίου».

Και για να γίνει πιο σαφές, διευκρίνισε ότι, «το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί επίσης να αποφέρει σημαντικά στρατηγικά και οικονομικά οφέλη για την ίδια την περιοχή και την Ευρώπη συνολικά. Υπόσχεται να ενισχύσει στην περιοχή τη σταθερότητα και την ευημερία φέρνοντας κοντά το Ισραήλ, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο και ελπίζουμε μια μέρα και τον Λίβανο. Έχει επίσης τη δυνατότητα να φέρει νέες προμήθειες στην Ευρώπη, να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια διαφοροποιώντας τους ενεργειακούς πόρους. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμά μου όταν ήμουν στην Κύπρο τον Μάιο [του 2014], ότι η ενέργεια μπορεί και πρέπει να χρησιμεύσει ως εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας. Και ζήτησα από τον Ειδικό Απεσταλμένο για Θέματα Ενέργειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν, να συνεχίσει το έργο αυτό».

Περίπου δύο χρόνια αργότερα, και αφού σημειώθηκαν οι υπόνοιες του Χόκσταϊν για ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού με όχημα την ενέργεια για να «ξεκλειδωθεί» το φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίστηκαν οι παροτρύνσεις του τότε αντιπροέδρου Μπάιντεν για «win-win» λύσεις, την σκυτάλη πήραν οι πιο ξεκάθαρες τοποθετήσεις… 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ…σχολιασμός

Στις 09/06/2016 δήλωσε ο Χόκσταϊν στο 32ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ (32nd Congress of the International Coordinating Committee’s Justice for Cyprus) ότι: «προϋπόθεση για να μπορέσει να φτάσει το ισραηλινό αέριο στην Τουρκία εξαρτάται από την επίλυση του Κυπριακού, γιατί δεν μπορεί να περάσει από την ΑΟΖ της Κύπρου». 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ…σχολιασμός

Στις 21/08/2016 σε συνέντευξη στο Bloomberg ο Χόκσταϊν διευκρίνισε ότι «εάν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για το μελλοντικό καθεστώς του νησιού [σσ. Κύπρο], ξεκλειδώνουμε όχι μόνο Ισραήλ-Τουρκία, ξεκλειδώνουμε τη μελλοντική παραγωγή και τους προορισμούς της Κύπρου», και συνέχισε, «αυτό που μας δίνει λόγο για αισιοδοξία είναι ότι έχουμε έξυπνους και αφοσιωμένους ηγέτες σε όλες τις πλευρές της κυπριακής διαμάχης. Το ενεργειακό κίνητρο είναι πολύ σαφές για όλους». Επιπλέον είπε ότι «Μπορείς να έχεις έναν αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη και μπορείς να έχεις LNG μέσω Αιγύπτου προς την Ευρώπη». Ενώ τόνισε ότι «η προσθήκη του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην εικόνα ολοκληρώνει πραγματικά την Τουρκία ως μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές χώρες με την ευρύτερη έννοια».

Στις 08/09/2016 η Ιλένα Ρος-Λέτινεν, πρόεδρος της υπο-επιτροπής του Κογκρέσου για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (Subcommittee on the Middle East and Noth Africa), είπε στον εναρκτήριο λόγο της κατά τη διάρκεια συνεδρίας με θέμα τις εξελίξεις στα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου:

«Μετά την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν βελτιωθεί. Ενώ βρισκόμασταν [σε επίσημη επίσκεψη το καλοκαίρι του 2016] στην Κύπρο, μας είπαν ότι οι Κύπριοι εργάζονται για να ενώσουν τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για να δημιουργήσουν ένα πολυμερές φόρουμ που θα περιλαμβάνει το Ισραήλ. Κύπριοι αξιωματούχοι μας είπαν ότι θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος του στρατηγικού βάθους του Ισραήλ και σχεδιάζουν να συνεργαστούν στενά με το Ισραήλ σε θέματα αντιτρομοκρατίας, ασφάλειας και εμπορίας ανθρώπων. 

»Ήταν σαφές ότι η ενέργεια έχει αναδειχθεί ως βασικό κίνητρο που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού και να τερματίσει την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. 

»Ένας πιθανός αγωγός που θα μεταφέρει κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο προς την Τουρκία θα μπορούσε όχι μόνο να βελτιώσει τις σχέσεις στην περιοχή, αλλά θα μπορούσε στη συνέχεια να διοχετευθεί στην Ευρώπη. Αυτό θα βοηθούσε τους ευρωπαίους φίλους μας να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια και να μειώσουν τη ρωσική επιρροή σε αυτόν τον τομέα».
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com