Ο «Μεγάλος Αδερφός» και στην ηλεκτρική ενέργεια;
Σύμβαση για τη χρηματοδότηση της σταδιακής εγκατάστασης έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, υπέγραψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με τον ΔΕΔΔΗΕ και μάλιστα ενώπιον του Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, υπέγραψαν 15ετές δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση 3,12 εκατ. έξυπνων μετρητών και των απαραίτητων υποστηρικτικών υποδομών.

Σύμφωνα με την ΕΤΕπ το έργο αναμένεται να συγχρηματοδοτηθεί με δάνειο ύψους 273 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) προκειμένου να καλυφθεί το εκτιμώμενο συνολικό επενδυτικό κόστος ύψους 546 εκατ. ευρώ.

Τι δήλωσε ο Werner Hoyer, Πρόεδρος της ΕΤΕπ:

«Το πράσινο και βιώσιμο μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από έργα σαν αυτό. Τα σπίτια μας, οι χώροι εργασίας μας και άλλα κτίρια συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων πηγών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), εν μέρει λόγω της μη αποδοτικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι έξυπνοι μετρητές, όπως αυτοί που εγκαθιστά ο ΔΕΔΔΗΕ, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την πρόληψη της σπατάλης».

«Οι έξυπνοι μετρητές και τα έξυπνα δίκτυα είναι απαραίτητα για την επίτευξη όλων των ενεργειακών μας στόχων. Εν όψει της κλιματικής αλλαγής, χρειαζόμαστε ένα πιο αξιόπιστο δίκτυο, ένα πιο έξυπνο δίκτυο, τώρα περισσότερο από ποτέ,» δήλωσε ο Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ.

«Τα συστήματα αναμένεται να παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους τελικούς πελάτες».

Το έργο αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών για την εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Οι νέοι μετρητές, εκ των οποίων 5,3 εκατ. θα είναι μονοφασικοί και οι υπόλοιποι θα είναι τριφασικοί, θα συνδεθούν με αναβαθμισμένο κέντρο τηλεμέτρησης μεγάλης χωρητικότητας.

Ωστόσο είναι όλα τόσο…«αθώα» και «ωφέλιμα» όπως μας τα παρουσιάζουν;;;

Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί διάφοροι προβληματισμοί αναφορικά με τους λεγόμενους «έξυπνους μετρητές», που φαίνεται πως μπαίνουν για τα καλά στις ζωές μας.

Ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να μετρούν απλά την κατανάλωση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, αλλά να παρέχουν περισσότερα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» για τον τρόπο ζωή μας (π.χ. πόσες φορές την ημέρα χρησιμοποιείτε την κάθε συσκευή του σπιτιού).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik)