Υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε, σήμερα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε, μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides» για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέπτεται αυτή την ώρα τη φρεγάτα ΥΔΡΑ στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΘΑ. Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού θα πάει αρχικά στη Σούδα και στη συνέχεια θα αποπλεύσει για το Σουέζ.

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας Υδρα
Η φρεγάτα Υδρα είναι το πέμπτο πλοίο που φέρει αυτό το όνομα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι φρεγάτα γερμανικής κατασκευής τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. Είναι η πρώτη φρεγάτα του τύπου και καθελκύθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992.

Διαστάσεις: 117/14,8/6 μέτρα
Εκτόπισμα: 3.350 τόνους
Πλήρωμα: Δυνατότητα ενδιαιτήσεως 205 ατόμων
Ταχύτητα:30 κόμβοι

Πρόωση: CODOG (Combined Diesel Or Gas) 2 αεροστρόβιλοι LM2500 και 2 diesel MTU20V

Οπλισμός:

1 πυροβόλο 5 ιντσών/54,
2 συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx,
8 Κ/Β Ε/Ε Harpoon,
16 Κ/Β Ε/Α ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile),
2 τριπλούς Τ/Λ Mk32,
εκτοξευτής ΗΝ αντιμέτρων και ανάλογο ΗΝ εξοπλισμό
Δύναται να μεταφέρει ένα Ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk

Στο μεταξύ, στο ΚΥΣΕΑ, μετά από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, αποφασίστηκε η παράταση για ένα έτος, της θητείας του εν ενεργεία Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη.

Το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, σχετικά με την πορεία του μεταναστευτικού, τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τη σταδιακή αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καιρίδης οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου.

Μετά από πρόταση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η τροποποίηση του Σχεδίου «Αιγίς», για την προμήθεια 300 νέων οχημάτων για τις δασικές υπηρεσίες.