Έναρξη καταστολής των ΛΟΑΤΚΙ+ μετά την επίσημη ταμπέλα «εξτρεμιστική οργάνωση»

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μόσχας πραγματοποίησαν επιδρομές σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ και σάουνες ομοφυλόφιλων στο κέντρο της πόλης το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, μια ημέρα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας απαγόρευσε ουσιαστικά το διεθνές κίνημα LGBTQ+ στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς το «εξτρεμιστική» οργάνωση.

Η αστυνομία ερεύνησε χώρους σε όλη τη ρωσική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου ενός νυχτερινού κέντρου, μιας ανδρικής σάουνας και ενός μπαρ που φιλοξενούσε πάρτι LGBTQ+, με το πρόσχημα της επιδρομής την δίωξη ναρκωτικών, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης .

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τα έγγραφα των κλαμπ ελέγχθηκαν και φωτογραφήθηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Το ειδησεογραφικό κανάλι Ostorozhno Novosti Telegram ανέφερε ότι, με το πρόσχημα της αναζήτησης ναρκωτικών, η αστυνομία έκανε έφοδο σε ένα κλαμπ στη Malaya Yakimanka όπου γινόταν ένα πάρτι για την LGBT κοινότητα.

.«Στη μέση του πάρτι, σταμάτησαν τη μουσική και [η αστυνομία] άρχισε να περνάει στις αίθουσες», σύμφωνα με το ρεπορτάζ. «Στην έξοδο τράβηξαν φωτογραφίες διαβατηρίου χωρίς εξουσιοδότηση», έγραψε η Ostorozhno Novosti, επικαλούμενη έναν αυτόπτη μάρτυρα

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε έντονα την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας να θέσει εκτός νόμου το διεθνές δημόσιο κίνημα LGBT.
«Εν μέσω της επί δεκαετίες καταστολής των δικαιωμάτων των LGBTIQ ατόμων που εξαπολύθηκαν υπό τον Πρόεδρο Πούτιν, αυτή η απόφαση στοχεύει στην περαιτέρω δίωξη της LGBTIQ κοινότητας στη Ρωσία και στοχεύει να καταπνίξει την κοινωνία των πολιτών και όσους υπερασπίζονται με θάρρος τα ανθρώπινα δικαιώματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.