Εκπρόσωποι από μουσουλμανικές, χριστιανικές και εβραϊκές κοινότητες συγκεντρώθηκαν για ένα ιφτάρ, ή ένα νηστίσιμο γεύμα, την Τετάρτη 19/4 στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση για το ιφτάρ, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Turkevi, ή αλλιώς Τουρκικό Σπίτι, φιλοξένησε το γενικό προξενείο της Νέας Υόρκης με την υποστήριξη της Τουρκικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών.

Ο Πρέσβης Sedat Önal, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) δήλωσε ότι είναι ευτυχής που συγκεντρώνει ανθρώπους διαφορετικών πεποιθήσεων κάτω από τη στέγη των Τουρκεβί.

«Το Ραμαζάνι είναι μια εποχή για τους Μουσουλμάνους να συλλογίζονται και να προσεύχονται για να ενισχύσουν κάθε είδους κοινότητες, αλλά είναι επίσης μια στιγμή για να μοιραστούν και να συμπονέσουν αυτούς που είναι λιγότερο προνομιούχοι», είπε ο Onal.

Ο Reyhan Özgür, Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, είπε ότι αυτό το ιφτάρ είναι απόδειξη της φιλίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των πιστών των τριών μεγάλων θρησκειών.

«Καλωσορίσαμε το Ραμαζάνι φέτος με τη θλίψη του σεισμού που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου στο Καχραμανμάρας», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν συναρπαστικό να βλέπεις την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη που δείχνουν άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα για τα θύματα του σεισμού.

Οι δίδυμοι σεισμοί στις 6 Φεβρουαρίου στη νότια Τουρκία σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στη χώρα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης θρησκευτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τη Συμμαχία Πολιτισμών του ΟΗΕ Miguel Moratinos, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ραβίνων της Νέας Υόρκης Joseph Elie Weinstock και ο Αντιπρόεδρος Joseph Potasnik και ο Ιμάμης Shamsi Ali. Επίσης Öte yandan, ABD’de bir dizi ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Çağatay Özdemir, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyeleri Prof. Dr. Çağrı Erhan ve Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney’den oluşan İletişim Başkanlığı heyeti de iftar programında hazır bulundu.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στον λογαριασμό του στο Twitter έγραψε τα εξής:

Είναι τιμή να παρευρεθώ σε ένα διαθρησκειακό δείπνο Ιφτάρ που παρέθεσε ο Τούρκος Γενικός Πρόξενος καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της Νηστείας του Ραμαζανιού. Εύχομαι σε όλους τους Μουσουλμάνους μια ειρηνική και χαρούμενη γιορτή.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Ιγνατίου:

..πήγε στο τουρκικό Προξενείο, στη Νέα Υόρκη για να ευλογήσει τα “διπλωματικά” όπλα των Τούρκων εκμεταλλευόμενος το δείπνο Ιφτάρ, που έγινε με τις εντολές και την καθοδήγηση του Turkish Communications Directorate.

Ξέρετε τι εστί Turkish Communications Directorate, αναρωτιέται ο δημοσιογράφος; Το όργανο της πιο χυδαίας προπαγάνδας της Τουρκικής Προεδρίας, το οποίο συχνά πυκνά προσβάλλει τον Ελληνισμό.

Να μου πείτε γιατί να μην πάει να εορτάσει με τους Τούρκους, αφού και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος, πάντα ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις των απογόνων του Αττίλα; 

Κύριε Αρχιεπίσκοπε, πρέπει να καταλάβετε επιτέλους ότι αντιπροσωπεύετε -κακώς βέβαια- τους Ελληνορθόξους της Αμερικής. Ήρθατε στην Αμερική για να χρησιμοποιήσετε την Ομογένεια ως εφαλτήριο για να κάνετε κατάληψη του Οικουμενικού Θρόνου.

Έχω νέα για εσάς, αν και τα γνωρίζετε… Το χάσατε το παιχνίδι. Η τελευταία σας επίσκεψη στο Φανάρι αποδείχθηκε καταστροφική… 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ προς τους συναδέλφους δημοσιογράφους: Σταματήστε να τον υμνείτε. Καρφώνεστε και εκτίθεστε…

Εμείς ως ιστολόγιο θα συμπεριλάβουμε κλείνοντας φωτογραφίες του Ελπιδοφόρου από παλαιότερα έτη ως συνδαιτυμών (= σύνδειπνος) σε συγκεκριμένη εκδήλωση (δείπνο Iftar)..

ieriplektani.blogspot.com