Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που επιγράφεται «How big is the household housing burden? Evidence from the ECB Consumer Expectations Survey», με συντάκτες τους οικονομολόγους Όμηρο Κουβαρά και Desislava Resinova, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ξηλώνει το κυβερνητικό αφήγημα περί ισχυρής ελληνικής οικονομίας και ευημερούντων Ελλήνων, λίγες ημέρες αφότου ο οίκος αξιολόγησηςStandard and Poor’s αναθεώρησε επί τα βελτίω το outlook του αξιόχρεου (θετικό) της χώρας.

Ειδικότερα, όπως κατ’ αρχάς διαπιστώνεται, γενικά τα τελευταία τρίμηνα, τα νοικοκυριά της ζώνης του ευρώ αντιμετώπισαν υψηλότερο κόστος στέγασης, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης στο κόστος των στεγαστικών δανείων.
Σύμφωνα με την Έρευνα Προσδοκιών Καταναλωτών της ΕΚΤ, τα χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 και εν μέσω της εκτίναξης των τιμών στην Ενέργεια, στις έντεκα μεγαλύτερες χώρες της ζώνης του ευρώ, οι πολίτες έχουν δει αύξηση στο κόστος στέγασης. 
Τον Ιανουάριο του 2024 τα νοικοκυριά πλήρωναν κατά μέσο όρο 765 ευρώ τον μήνα για στέγη,συμπεριλαμβανομένων των εξόδων για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, συντήρησης σπιτιού και ενοικίου ή στεγαστικού δανείου.
Κατά την περίοδο από τον Ιούλιο του 2022, στην αρχή του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, έως τον Ιανουάριο του 2024, το μέσο κόστος στέγασης που αναφέρθηκε στην Έρευνα Προσδοκιών Καταναλωτή αυξήθηκε σωρευτικά κατά περίπου 10,2%, σε σύγκριση με τη σωρευτική άνοδο του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) 5,5%.

Επίσης, η διασπορά στο μηνιαίο κόστος στέγασης για καθέναν από τους τύπους ιδιοκτησίας έχει αυξηθεί.
Ειδικά για όσους έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο, το υψηλότερο κόστος φαίνεται να οφείλεται στο ανώτερο άκρο της διανομής, με το κόστος για το χαμηλότερο άκρο να παραμένει σχετικά σταθερό.
Αυτή η μεγαλύτερη διασπορά μπορεί να υποδηλώνει ετερογενείς επιπτώσεις στους ενυπόθηκους δανειστές, δηλαδή ενώ τα νοικοκυριά με υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη σημαντικά από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, τα νοικοκυριά που λαμβάνουν νέα δάνεια ή ανανεώνουν ή αναχρηματοδοτούν τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια αντιμετωπίζουν ήδη αυξημένες πληρωμές επιτοκίων.
Το συνολικό κόστος στέγης διαφέρει ανάλογα με τους τύπους ιδιοκτησίας και ανά χώρα, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης. 
Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αυξηθεί κατά περίπου 6% για τους ιδιοκτήτες, αλλά κατά 12% και 9% για όσους έχουν υποθήκη και τους ενοικιαστές αντίστοιχα.