Ακούστε τες πριν επιβάλλουν παντού τις αλλαγές που θέλουν…

Η ηλεκτροκίνηση μετά το 2035 θα αποτελεί τη «βασική οδό» της αυτοκίνησης καθώς όλα τα αυτοκίνητα που θα βγαίνουν στους ευρωπαϊκούς δρόμους θα είναι ηλεκτρικά ή οχήματα με συνθετικά καύσιμα.

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες μάλιστα -υπό ασφυκτικές πιέσεις- έχουν αποφασίσει να περάσουν στη νέα εποχή της αυτοκίνησης πολύ νωρίτερα από το 2035.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Audi: Όλα τα νέα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν από το 2026 θα είναι ηλεκτρικά και ο κατασκευαστής θα βγάζει μόνο ηλεκτρικά μοντέλα από το 2030.

BMW: Το γκρουπ σχεδιάζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV και PHEV) να αντιπροσωπεύουν το 30% των πωλήσεών του το 2025 και τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αντιπροσωπεύουν το 50% των πωλήσεων από το 2030.

Ford: Τα επιβατικά αυτοκίνητα θα είναι 100% ηλεκτρικά μέχρι το 2030 και αναμένει ότι τα 2/3 των πωλήσεων επαγγελματικών οχημάτων θα είναι ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά έως το 2030.

Όμιλος Hyundai: Η Kia και η Hyundai στοχεύουν να είναι 100% ηλεκτρικές εταιρείες στην Ευρώπη έως το 2035.

Jaguar Land Rover: Θα κατασκευάζει αμιγώς ηλεκτρικά νέα μοντέλα από το 2025. Για τον σκοπό αυτό εξελίσσουν μια νέα πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί για τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα.

Renault: Φιλοδοξεί να έχει τον πιο πράσινο συνδυασμό νέων αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά έως το 2025, με περισσότερο από το 65% των πωλήσεων να είναι ηλεκτροκίνητα και 100% πλήρως ηλεκτρικά έως το 2030.

Mazda: Ανακοίνωσε τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική της στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Mercedes-Benz: Η κατάργηση παραγωγής των καινούργιων αυτοκινήτων της με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα συμβεί μεταξύ 2031 και 2034.

Honda: Έχει ανακοινώσει ότι από το 2040 θα σταματήσει να διαθέτει στην αγορά καινούργια αυτοκίνητα με θερμικό κινητήρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα έχουν σύστημα υβριδικής διάταξης κινητήρα.

Toyota και Lexus: Υπάρχει δέσμευση για 100% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από όλα τα νέα οχήματα στην Ευρώπη, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή τόσο στην ηλεκτροκίνηση, όσο και για τις κυψέλες υδρογόνου.

Volkswagen: Στοχεύει το 70% των πωλήσεών της στην Ευρώπη να είναι ηλεκτρικό έως το 2030.

Όμως είναι όλα τόσο ανθηρά όσο μας τα παρουσιάζουν;;

Τελικά πόσο…«οικολογική» είναι αυτή η βίαιη και υποχρεωτική μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση;;

Τι θα γίνει με όλους εκείνους τους πράσινους φόρους που ήδη επιβάλλονται εδώ και χρόνια στα παλαιότερα (και άρα ρυπογόνα) ΙΧ; Θα αυξηθούν κι άλλο μέχρι να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες τους να τα αφήσουν;

Οι απόψεις διίστανται και μάλιστα τα στοιχεία που παρουσιάζονται από ορισμένους επιστήμονες είναι τόσο συντριπτικά που δεν δέχονται ερμηνείες: