Σε σαρωτικές διασταυρώσεις των τραπεζικών καταθέσεων, χορηγήσεων, καρτών, εμβασμάτων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είναι έτοιμη να προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τη χρήση του Λογισμικού Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας.

Το νέο σύστημα έχει τεθεί σε πιλοτική λειτουργία και άρχισε να δέχεται πληροφορίες από τις 4 συστημικές τράπεζες ενώ μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές μεταξύ ΑΑΔΕ, Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων θα ξεκινήσει η αντιπαραβολή με τα εισοδήματα που δηλώνουν 8,5 εκατ. πολίτες στην Εφορία. Με το νέο σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός αποκτά άμεση πρόσβαση στις τραπεζικές καταθέσεις, θυρίδες, επενδύσεις και ηλεκτρονικά πορτοφόλια, ασκώντας ασφυκτική πίεση σε όσους κρύβουν εισοδήματα.

Η Εφορία θα αντλεί από τις τράπεζες και όλα τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα στοιχεία και στη συνέχεια θα τα συσχετίζει με τα δηλωθέντα  εισοδήματα των ελεγχόμενων. Περιπτώσεις αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας είναι πιθανό να υποκρύπτουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Με αυτόματο αίτημα για άρση τραπεζικού απορρήτου μετά την έκδοση εντολής ελέγχου, οι τράπεζες και όλα τα υπόχρεα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στα χρηματοοικονομικά θα υποχρεούνται εντός δύο ημερών να παράσχουν όλα τα στοιχεία που ζητεί η ΑΑΔΕ, κάνοντας εύκολη υπόθεση τον προσδιορισμό και την αποκάλυψη της φορολογητέας ύλης. Και αυτό διότι τα στοιχεία που συγκεντρώνουν θα τα διασταυρώνουν με τις φορολογικές δηλώσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην Εφορία οι φορολογούμενοι που ελέγχονται για παράνομη προσαύξηση περιουσίας

Οι εξηγήσεις… και τα πρόστιμα

Αναλόγως των ευρημάτων, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, θα καλούν για εξηγήσεις τους υπόχρεους και αναλόγως θα επιβάλουν πρόστιμα αν  διαπιστωθεί προσαύξηση περιουσίας χωρίς να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί προσαύξηση περιουσίας, όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ, τότε επιβάλλεται φόρος ύψους 33% επί του ποσού που είναι αδικαιολόγητο, καθώς επίσης πρόστιμα και προσαυξήσεις και εισφορά αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα το τελικό κόστος να εκτοξεύεται πάνω από το 50% του ελεγχόμενου ποσού και να φτάνει μέχρι και το 90%. Για την άρση απορρήτου, μέσω του νέου συστήματος, προϋπόθεση είναι η γνώση και συμπλήρωση του ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, για το οποίο πραγματοποιείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ για την υποβολή αιτήματος άρσης πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, που προβλέπονται για τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Στο νέο σύστημα θα πρέπει να διαβιβάσουν δεδομένα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ιδρύματα πληρωμών, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση, και τηρούνται στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδας. Ωστόσο η πρόσβαση της Εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν θα είναι απεριόριστη ως προς τον χρόνο καθώς προβλέπεται συγκεκριμένο χρονικό όριο εντός του οποίου, θα μπορεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, το BANCAPP, να αντλεί στοιχεία από τις τράπεζες ή τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Ο χρήστης του BANCAPP έχει δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα μέχρι την ολοκλήρωση του ημερολογιακού έτους, για το έτος που αυτή χορηγήθηκε, και για έξι μήνες μετά από τη λήξη του ημερολογιακού έτους στην περίπτωση που η πρόσβαση δόθηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους ή έως την ολοκλήρωση του ελέγχου στο ΟΠΣ ELENXIS εφόσον αυτή επέλθει πριν παρέλθουν τα ανωτέρω οριζόμενα διαστήματα. Τα στοιχεία που θα αποστέλλουν τα τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αφορούν: καταθέσεις πρώτης ζήτησης και προθεσμιακές, χορηγήσεις, επενδυτικούς λογαριασμούς με παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ., πιστωτικές κάρτες, τραπεζικές θυρίδες, λογαριασμούς πληρωμών, προπληρωμένες κάρτες, ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Ρεπορτάζ: Εφημερίδα Μακελειό