Η Άλωση της Βασιλεύουσας από τους “Σταυροφόρους” (1204μ.Χ).

Η σημασία της Α’ Άλωσης της Πόλεως.

Στις 12 Απριλίου 1204μ.Χ,η Κωνσταντινούπολη (Δλδ η Πόλις των Πόλεων) πέφτει στα χέρια των Δυτικών “Σταυροφόρων”,που διέπραξαν απάνθρωπα εγκλήματα είς βάρος των Ελλήνων (π.χ βιασμοί, σφαγές, λεηλασίες κτλ). Η ανίκανη και συνάμα προδοτική Δυναστεία των Αγγέλων είναι υπεύθυνη για την Άλωση της Βασιλεύουσας από τους Βάρβαρους της Δύσεως.

Όμως,η Α’ Άλωση της Πόλεως δεν ήταν απλώς ένα έγκλημα θρησκευτικό και πολιτικό,μα συνάμα επέφερε φοβερές συνέπειες για όλο τον Κόσμο. Με τον διαμελισμό της Αυτοκρατορίας της Ρωμανίας, μεταξύ των κατακτητών πλέον δεν υπήρχε η “ισχυρή ασπίδα” της Ευρώπης εξ’ Ανατολής, γεγονός που αργότερα θα οδηγήσει στην Άνοδο των Μογγόλων και των Οθωμανών Τούρκων,οι οποίοι θα απειλήσουν και την καρδιά της Ευρώπης. Επίσης,τα Βασίλεια της Δύσεως πλέον εισέρχονταν σε μια μεταβατική περίοδο από τα Σκοτάδια του Μεσαίωνα προς την Περίοδο της Αναγεννήσεως, μέσω όλων εκείνων των λαφύρων από την Βασιλεύουσα, μεταξύ των οποίων ήταν και λόγιοι και κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Ακόμη,το συγκεκριμένο γεγονός οδήγησε την Αυτοκρατορία των Ελλήνων από ένα ισχυρό Κράτος σε διάφορα μικρά Βασιλεία (Αυτοκρατορία της Νικαίας, Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, Δεσποτάτο του Μωριά κ.α),τα οποία ουσιαστικά αποτελούν τα Πρώτα Ελληνικά Έθνη – Κράτη, γεγονός που δικαιολογεί την επιθυμία των Ελλήνων για Ελευθερία και δημιουργία της Ελεύθερης Ελλάδος αιώνες αργότερα από τους Τούρκους. 

Εν τέλει,η Αυτοκρατορία της Νικαίας θα αναδειχθεί το πλέον ισχυρό Βασίλειο της διασπασμένης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά ακόμη και μετά την επανάκτηση της Πόλεως,η Ρωμανία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. 

Έως την εποχή μας,η Άλωση της Βασιλεύουσας από την Δύση μας διδάσκει πολλά πράγματα,μα επίσης μας καθιστά τους Αληθινούς Διαδόχους της Ρωμανίας,με την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ το 2001μ.Χ στην Αθήνα,και την συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, οπότε και ζήτησε συγχώρεση από όλους τους Έλληνες, γεγονός που ναι μέν πέρασε απαρατήρητο από τους πολλούς, αλλά κατ’ουσίαν ήταν καίρια φράση,με την Ελλάδα να καθίσταται Διάδοχος της Ρωμανίας επισήμως.