Η Ελλάδα και οι χώρες του Νότου θα βρεθούν σε κάθε σενάριο εξόδου των Γερμανών από την ΕΕ ξεκρέμαστες αφού το χρέος τους είναι απλά τεράστιοΤο λογαριασμό των χρημάτων προς την Ουκρανία θα πληρώσει με σκληρό τρόπο ο Ευρωπαίος πολίτης ενώ η ζημιά στις ΗΠΑ είναι ακόμα χειρότερη
Πολλοί θεωρούσαν τα σενάρια μιας εξόδου της Γερμανίας από την ΕΕ ως ανόητα και απίθανα, ενώ θεωρούσαν ότι αυτό σενάριο υπάρχει μόνο στην σφαίρα της φαντασίας.

Η αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που είναι το δεύτερο κόμμα στην χώρα, τους προσγείωσε όμως με τον χειρότερο τρόπο.

Ο ίδια δήλωσε χθες ότι “το δημοψήφισμα για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν παράδειγμα προς μίμηση για την πολυπληθέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

«Είναι ένα μοντέλο για τη Γερμανία, ότι μπορεί κανείς να πάρει μια κυρίαρχη απόφαση έτσι», δήλωσε η Αλίς Βάιντελ (Alice Weidel) σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Financial Times.

Η Βάιντελ είπε ότι “το κόμμα ήθελε να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της ΕΕ για να περιορίσει την εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρούσε ως δημοκρατικό έλλειμμα.

Αλλά εάν οι αλλαγές που επιδιώκει το AfD δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, “θα μπορούσαμε να κάνουμε δημοψήφισμα για ένα “Dexit” (μια έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ)”, είπε η ίδια.

Τα σχόλια της Βάιντελ την φέρνουν σε αντίθεση με τα κυρίαρχα κόμματα και το γερμανικό κοινό, το οποίο υποστηρίζει την παραμονή στην ΕΕ.

Το AfD, το οποίο ιδρύθηκε το 2013 ως ένα μονοθεματικό κόμμα που εναντιώνεται στο ευρώ, έχει υποβαθμίσει τον ευρωσκεπτικισμό του τα τελευταία χρόνια καθώς εισέπραξε την λαϊκή οργή για τη μετανάστευση, την ακρίβεια και την εγκληματικότητα.

Το κόμμα αυτό βρίσκεται επί του παρόντος ψηλά στις εθνικές δημοσκοπήσεις με ποσοστό περίπου 22%, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με 13% και πίσω μόνο από το συντηρητικό CDU-CSU.

Η επόμενη μεγάλη εκλογική δοκιμασία του θα έρθει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γερμανία προσήλθαν για να διαμαρτυρηθούν κατά του AfD τις τελευταίες ημέρες, αφού το ερευνητικό δίκτυο Correctiv αποκάλυψε ότι μέλη του κόμματος είχαν συζητήσει σχέδιο μαζικής απέλασης σε μια συνάντηση εξτρεμιστών.

Το AfD επιβεβαίωσε την παρουσία των μελών του στη συνεδρίαση, αλλά αρνήθηκε ότι ανέλαβε το αναφερόμενο σχέδιο «μετανάστευσης» για την απέλαση μεταναστών και «μη αφομοιωμένων πολιτών».

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν καταδίκη από ανώτερους πολιτικούς και προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων επισκόπων εκκλησιών και προπονητών της Μπουντεσλίγκα.

Ο Σολτς κάλεσε τους πολίτες να πάρουν θέση κατά του AfD, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο απέλασης ως «επίθεση κατά της δημοκρατίας μας».

Εάν η Γερμανία φύγει από την ΕΕ, αυτό θα είναι το τέλος της σημερινής Ευρώπης
Αν πραγματοποιηθούν οι απειλές της αρχηγού του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, Άλις Βάιντελ, περί αποχώρησης της Γερμανίας από την ΕΕ, η ΕΕ είναι νεκρή, γράφουν πολλά ξένα ΜΜΕ.

Η Γερμανία είναι η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς την ΕΕ χωρίς τη Γερμανία.

Υποθέτουμε ότι αυτός είναι ο λόγος που τα γερμανικά κυρίαρχα κόμματα είναι αφοσιωμένα στον φιλοευρωπαϊσμό και απλώς δεν διαφωνούν για την ανάγκη να παραμείνουν στην κοινότητα των ευρωπαϊκών εθνών, γράφει η κροατική ιστοσελίδα Index.hr.

Οι Γερμανοί, που αναγνωρίζονται ως ευρωπαϊστές, είναι επίσης σθεναρά υπέρ της ιδέας της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Konrad Adenauer Stiftung, ένα think tank που συνδέεται με το κύριο αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα CDU.

Ο πολιτικός αναλυτής Ζάρκο Πουχόφκσι δήλωσε ότι η ίδια η δεξιά στη Γερμανία είναι διχασμένη σε σχέση με την ΕΕ:

“Μια ρεαλιστική αντίληψη στα δεξιά είναι ότι είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουν για τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη, για μια νέα ειρηνική κατάληψη της Ευρώπης. Υπάρχει πολλή αλήθεια σε αυτό, και η Γερμανία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ για αυτό το σχέδιο.

Αυτός ο ρόλος ενισχύθηκε ακόμα πιο πολύ με την έξοδο της Βρετανίας”.

Απαντώντας σε μια υποθετική ερώτηση σχετικά με την πιθανή έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ, ο Πουχόφσκι ανέφερε ότι “το σενάριο δεν είναι ρεαλιστικό, αλλά αν συμβεί αυτό, η ΕΕ θα δυσκολευόταν να επιβιώσει χωρίς τη Γερμανία.

Υπό την υπόθεση ενός μη ρεαλιστικού σεναρίου ότι η Γερμανία θα αποχωρούσε από την ΕΕ, πιστεύω ότι η ΕΕ θα δυσκολευόταν πολύ να συντηρηθεί χωρίς αυτήν.

Η έξοδος θα ενίσχυε τέτοιες τάσεις φυγής σε χώρες όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία και ίσως η Πολωνία είναι μια ανατροπή στις πλειοψηφικές σχέσεις της πολιτικής εκεί.

Γενικά η ΕΕ θα επιβίωνε ως μορφή, αλλά θα έχανε το νόημά της, μπορεί να διαλυόταν”, είπε ο ίδιος.

Η διάλυση της ΕΕ της οποία θα προηγούνταν μια πιθανή αποχώρηση της Γερμανίας δεν είναι κάτι ορατό αυτήν την στιγμή, έχουν όμως τεθεί οι βάσεις για αυτό, ειδικά να συνεχιστεί ο οικονομικός κατήφορος του Βερολίνου.

Η εξέγερση των αγροτών, Σιδηροδρομικών, φορτηγατζήδων και άλλων κοινωνικών τάξεων αποτελούν καμπανάκι για την σημερινή γερμανική κυβέρνηση που έχει ήδη έλλειμμα 17 δις ευρώ.

Η Γερμανία βασίζονταν πολύ στις εξαγωγές σε Κίνα και αλλού, και οι Κινέζοι έχουν ανατρέψει τα πάντα στην Ευρώπη, ενώ αθρόα μετανάστευση, η εγκληματικότητα και κυρίως ο πόλεμος σε Ουκρανία, Ερυθρά Θάλασσα αποτελούν πιθανόν το μεγαλύτερο κίνδυνο να δούμε αυτό το σενάριο πολύ πιο γρήγορα να γίνεται πραγματικότητα.

pentapostagma