Το 2021 η ΕΕ παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη “διάσωση του κλίματος”. Έχει τίτλο “Fit for 55”, που σημαίνει ότι η κατανάλωση ενέργειας πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Τα δρακόντεια μέτρα που επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής θα πρέπει να βοηθήσουν. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να υποφέρουν από μέτρα που καθιστούν τη στέγαση ακριβότερη ή και αδύνατη. Εκτός από την αύξηση των ενοικίων, αυτό ισοδυναμεί ουσιαστικά με απαλλοτρίωση των ιδιοκτητών κατοικιών.

Ένα δελτίο τύπου από το 2021 (14.7.2021), απεικονίζει την έκταση των μέτρων. Στο τμήμα 2.2 [Μια ανταγωνιστική μετάβαση: νέες ευκαιρίες μέσω βιομηχανικών και τομεακών αλλαγών. Η επίτευξη του στόχου για το 2030 θα απαιτήσει συστημικό μετασχηματισμό σε ολόκληρη την οικονομία] αναφέρεται ότι θα ληφθούν τα μέτρα “Fit for 55” στους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών, των κατασκευών και της ενέργειας.

Η εφαρμογή της ανταλλαγής εκπομπών στον κτιριακό τομέα έχει ως στόχο να συμβάλει στην εισαγωγή στην αγορά καθαρότερων καυσίμων θέρμανσης, να μειώσει τον χρόνο απόσβεσης των επενδύσεων ανακαίνισης και να επιταχύνει την αλλαγή καυσίμου για θέρμανση και ψύξη σε υφιστάμενα κτίρια.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ανταλλαγή εκπομπών στους τομείς των οδικών μεταφορών και των κτιρίων από το 2026″.

Περισσότερες εξηγήσεις σχετικά με το πρόγραμμα “Fit for 55” μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

“Η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Κλιματική Αλλαγή καθιστά υποχρεωτική την επίτευξη του κλιματικού στόχου της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.”

Τι θα αλλάξει;

Νέα κτίρια:
Τα νέα κτίρια θα είναι χωρίς εκπομπές ρύπων:

Από το 2028: νέα κτίρια που ανήκουν σε δημόσιους φορείς.

Από το 2030: όλα τα νέα κτίρια.

Από το 2030, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης θα είναι υποχρεωτικά για όλα τα νέα κτίρια.

Υφιστάμενα κτίρια:

Μη οικιστικά κτίρια:

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θέσουν ελάχιστους στόχους ενεργειακής απόδοσης, δηλαδή τη μέγιστη ποσότητα ενέργειας που μπορούν να καταναλώνουν τα κτίρια ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως (με βάση το συνολικό κτιριακό απόθεμα τον Ιανουάριο του 2020). Θα υπάρξουν δύο κατώτατα όρια, 15% και 25%, για το εθνικό κτιριακό απόθεμα πάνω από αυτά τα όρια.

Μέχρι το 2030, όλα τα μη οικιστικά κτίρια θα πρέπει να είναι κάτω από το όριο του 15%.

Μέχρι το 2034, όλα τα μη οικιστικά κτίρια θα πρέπει να είναι κάτω από το όριο του 25%.

Κτίρια κατοικιών:

Η μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας όλων των κτιρίων κατοικιών πρέπει να είναι:

Μέχρι το 2033, τουλάχιστον το επίπεδο της κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης D

Μέχρι το 2040, τουλάχιστον το επίπεδο που θα έχει καθοριστεί από κάθε χώρα για να εξασφαλιστεί ένα κτιριακό απόθεμα μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.

Από το 2050, όλα τα υφιστάμενα κτίρια θα πρέπει να μετατραπούν σε κτίρια μηδενικών εκπομπών.

Τελείωσε το όνειρο της ιδιοκτησίας των δικών σας τεσσάρων τοίχων;
Η ένωση ιδιοκτητών Haus & Grund επέκρινε έντονα τη σχεδιαζόμενη οδηγία, δηλώνοντας ότι θα σήμαινε το τέλος για εκατομμύρια κτίρια στην Ευρώπη. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ένωσης, υπάρχουν περίπου τρία εκατομμύρια σπίτια που ενδέχεται να μην χρησιμοποιούνται πλέον μέσα σε δύο στάδια, μεταξύ 2030 και 2033, όπως αναφέρει το Spiegel Wirtschaft.

“Για πολλά κτίρια των ενεργειακών κατηγοριών F και G, η ανακαίνιση δεν θα είναι επιλογή”, δήλωσε ο πρόεδρος της Haus-&-Grund, Kai Warnecke. “Για πολλούς ιδιώτες ιδιοκτήτες, η ΕΕ βάζει έτσι τέλος στο όνειρο της ιδιοκτησίας των δικών τους τεσσάρων τοίχων”.

Φυσικά, αυτό θα πλήξει και πάλι τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, όπως συνέβη με τα μέτρα του Covid, την τιμή του CO2, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή την απορύθμιση των ενεργειακών αγορών.

Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ ακολουθεί ακριβώς τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δηλαδή του πλουσιότερου 0,01 ανά χίλια: “Δεν θα κατέχεις τίποτα και θα είσαι ευτυχισμένος’.

Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, ισχύει μόνο το πρώτο μέρος, “Δεν θα κατέχεις τίποτα”.

Ο εξαναγκασμός των ανθρώπων να ανακαινίσουν τα υπάρχοντα σπίτια θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε υψηλότερα ενοίκια. Οι τεχνίτες θα επωφεληθούν από τις εργασίες ανακαίνισης και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αλλά τη μερίδα του λέοντος θα πάρουν οι μεγάλες εταιρείες που παράγουν τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανακαινίσεις.

Οι εργασίες ανακαίνισης σε παλαιότερα σπίτια πρέπει να ξεκινήσουν σχεδόν αμέσως. Μέχρι στιγμής επιτρέπεται η ενεργειακή κλάση G, μέχρι το 2030 η κλάση F και το αργότερο μέχρι το 2033 η κλάση ενεργειακής απόδοσης E. Μιλάμε για εκατομμύρια σπίτια, πολλά από τα οποία δεν θα μπορούν να ανακαινιστούν βήμα προς βήμα. Για ένα μεγάλο μέρος του παλαιού αποθέματος κατοικιών, ο στόχος των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050 δεν θα είναι καθόλου εφικτός, οπότε δεν θα είναι πλέον δυνατόν να ζει κανείς εκεί το αργότερο μέχρι το 2040.

Το θέμα είναι ότι πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας απαλλοτρίωση, ακριβώς αυτό που θέλουν να επιτύχουν το WEF και οι δισεκατομμυριούχοι και οι ολιγάρχες που το χρησιμοποιούν ως μηχανή δημοσίων σχέσεων. Κατά συνέπεια, θα υπάρξει επίσης συγκέντρωση της ιδιοκτησίας γης.

Το όλο θέμα ισοδυναμεί με αναδιανομή του πλούτου και της ιδιοκτησίας από τη βάση προς την κορυφή.

Το “Fit for 55” έχει να κάνει με το κλίμα… όσο τα μέτρα της Κόβιντ έχουν να κάνουν με την υγεία.