5η  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912,Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ  ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ  ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ ΚΑΙ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χασόγιας, Θεολόγος του Ε.Κ.Π.Α.

Την 5η  Οκτωβρίου 1912, η πατρίδα μας έλαβε μέρος στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, με σκοπό την απελευθέρωση των υπόδουλων αδελφών Ελλήνων που υπέμεναν επί πέντε αιώνες την οθωμανική δουλεία. Η Ελλάδα εκείνη την εποχή ξεκινούσε έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα μαζί με τους συμμάχους της, τα τρία χριστιανικά βασίλεια της Σερβίας, του Μαυροβούνιου και της  Βουλγαρίας έχοντας εξοπλισμένο Στρατό και Στόλο. Σύσσωμο το έθνος λαχταρούσε να απελευθερώσει «τους σκλαβωμένους αδελφούς, στον σκλαβωμένο αγέρα», κατά τον ποιητή, ενώ ταυτοχρόνως όλοι ήθελαν να διώξουν από το μυαλό τους τις άσχημες μνήμες της πικρής ήττας του ατυχούς πολέμου του 1897.

Ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις που απελευθέρωσε ο Ελληνικός Στρατός του οποίου ηγούταν ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, ήταν και η ιστορική πόλη της Χειμάρρας την 5η Νοεμβρίου 1912.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ

Στις αρχές του Οκτωβρίου του 1912, είχε φθάσει στην νήσο Κέρκυρα ο Ταγματάρχης της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής Σπυρίδων Σπυρομήλιος, ο οποίος είχε καταγωγή από τη Χειμάρρα. Ο Σπυρομήλιος είχε την εντολή της ελληνικής κυβερνήσεως να σχηματίσει εθελοντικά σώματα και να εξοπλίσει τους κατοίκους των βορείων περιοχών της Ηπείρου (σε συνεννόηση και με Αλβανούς Μπέηδες) με σκοπό να πραγματοποιήσει εξέγερση κατά των Οθωμανών. Στις 2 Νοεμβρίου 1912, το Υπουργείο Στρατιωτικών με επείγουσα διαταγή ζήτησε την ταχεία κατάληψη της Χειμάρρας από τις δυνάμεις του Σπυρομήλιου.

Advertisements

blob:https://www.tzafnews.gr/fafccd13-efd3-478c-8c08-69b1df14fd43

REPORT THIS ADΑΠΌΡΡΗΤΟ

Τις πρωινές ώρες της 5ης Νοεμβρίου 1912, απέπλευσαν από την Κέρκυρα ατμόπλοια μεταφέροντας το σχηματισθέν εθελοντικό ένοπλο σώμα υπό την ηγεσία του Σπυρομήλιου στον όρμο Σπηλιά, όπου και έγινε η απόβαση του. Το εθελοντικό σώμα χωρίστηκε στα δύο. Ένα τμήμα με 200 Κρητικούς εθελοντές κατευθύνθηκε προς τα νότια της Χιμάρας και το άλλο προς το βόρειο άκρο της πόλης. Σύμφωνα με τις πηγές υπολογίζεται ότι 1.800 ένοπλοι Χειμαρριώτες ήταν υπό τις διαταγές  του Σπυρομήλιου.

Η κίνηση των ημέτερων εθνικών δυνάμεων έγινε αντιληπτή και δέχθηκε τα πηρά από τους οθωμανούς στρατιώτες. Ακολούθησε συμπλοκή στην οποία έλαβαν μέρος και οι ένοπλοι κάτοικοι της πόλης, με αποτέλεσμα εντός λίγης ώρας να αποκλειστούν οι οθωμανοί στρατιώτες και οι Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στο Διοικητήριο. Η οθωμανική φρουρά προέβαλε μικρή αντίσταση έως το μεσημέρι της ιδίας ημέρας και έπειτα παραδόθηκε. Η νίκη έστεψε τα όπλα των ελληνικών δυνάμεων και η Χειμάρρα ήταν πλέον ελεύθερη. Οι απώλειες από τη σύγκρουση ήταν τρείς νεκροί στρατιώτες για τους Οθωμανούς και ένας τραυματίας Χειμαρριώτης εθελοντής. Εν συνεχεία, συνελήφθησαν 19 οθωμανοί στρατιώτες και 13 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι στάλθηκαν στην Κέρκυρα.

Ο επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων Ταγματάρχης Σπύρος Σπυρομήλιος, εξέδωσε  στη συνέχεια την ιστορική προκήρυξη της απελευθερώσεως της πόλης της Χειμάρρας και την ενσωμάτωση της στο ελληνικό βασίλειο.

 «Χειμαρριώται!

Καταλαμβάνων εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου του Α΄ και της Ελληνικής Κυβερνήσεως την Επαρχίαν Χειμάρρας, κηρύσσω αυτήν ελευθέραν ως αναπόσπαστον τμήμα της μίας και αδιαιρέτου μεγάλης Ελληνικής Πατρίδος. Πληρούται ούτω ο πόθος πολλών γενεών αίτινες επότισαν την γην ταύτην με το αίμα των και προσέφερον εις την πατρίδα τας μεγαλυτέρας των θυσιών. Φέρων μεταξύ Υμών τα αγαθά της ελευθερίας, της νομίμου τάξεως και ισοπολιτείας, τρέφω την αδιάσειστον ελπίδα ότι λησμονούντες το πικρόν παρελθόν θέλετε τηρήσει απέναντι των γειτόνων υμών Μουσουλμάνων την αξιοπρεπή εκείνην στάσιν ην υπαγορεύουσιν οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους και τα αισθήματα λαού ανδρείου και ευγενούς ως υπήρξε πάντοτε ο ελληνικός λαός.

Advertisements

blob:https://www.tzafnews.gr/fafccd13-efd3-478c-8c08-69b1df14fd43

REPORT THIS ADΑΠΌΡΡΗΤΟ

Η υπερτάτη δύναμις ήτις ιθύνει τας τύχας της ανθρωπότητος, εν τη ατελευτήτω αυτής ευσπλαχνία ηυδόκησεν ίνα τεθή σήμερον τέρμα εις τα μακραίωνα υμών δεινά και δωρήση εις Υμάς ότι επόθησαν όλοι οι γίγαντες εκείνοι οίτινες εις τον βωμόν της πατρίδος προσέφεραν θυσίαν ευπρόσδεκτον και περικαλλή, την πολύτιμον και άληστον αυτών ύπαρξιν. Ο Ελληνικός Στρατός φέρει προς υμάς ουχί τον τρόμον του κατακτητού αλλά το χάρμα της ελευθερίας και την ένωσιν υμών μετά των λοιπών μελών της Ελληνικής οικογενείας, ίνα του λοιπού με τους αυτούς παλμούς και αγάπην περιβάλλεται την ταλαιπωρηθείσαν πατρίδα μας και με ενιαίαν εθνική ψυχή δοξάσητε τον δοτήρα παντός αγαθού προ του οποίου σήμερον εν συντριβή και ικεσία κλίνει ευγνωμονούσα και γόνυ και αυχένα ολόκληρος η Ελληνική φυλή.

Χειμαρριώται! Με την απόλυτον πεποίθησιν ότι και τώρα όπως πάντοτε θα ταχθήτε υπό την ιεράν σημαία της Πατρίδος συναγωνιζόμενοι μετ’ εμού του φυσικού σας Αρχηγού και των υπ’ εμέ γενναίων θέλετε μετά γενναιότητος και αυταπαρνήσεως υπερασπισθή της ελευθερίαν σας εναντίον παντός εχθρού, αναδεικνυόμενοι άξιοι απόγονοι των εν Αραχώβη, Μεσολογγίω, Πέτα και λοιπά μέρη πεσόντων προγόνων σας.

Χειμάρρα, 5–11–1912, ο Αρχηγός Σπύρος Σπυρομήλιος».

Δυστυχώς, οι διεθνείς εξελίξεις και τα αντιτιθέμενα συμφέροντα της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας δεν επέτρεψαν την ενσωμάτωση της Χειμάρρας στον εθνικό κορμό στη συνέχεια. Προσωρινή δικαίωση επήλθε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας την 17η Μαΐου 1914, με το οποίο αναγνωρίσθηκε ο ελληνικός χαρακτήρας και η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Το εν λόγω Πρωτόκολλο υπέγραψε και ο τότε Ανώτατος Άρχοντας της Αλβανίας  πρίγκιπας Γουλιέλμος του οίκου του Βήντ που βασίλεψε στην Αλβανία από τον Φεβρουάριο έως του Σεπτέμβριο του 1914. Ωστόσο μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν επιλύθηκε το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα.

Ο Ταγματάρχης της Ε.Β.Χωροφυλακής Σπυρίδων Σπυρομήλιος, 

Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Advertisements

blob:https://www.tzafnews.gr/fafccd13-efd3-478c-8c08-69b1df14fd43

REPORT THIS ADΑΠΌΡΡΗΤΟ

Η επέτειος της απελευθέρωσης της Χειμάρρας θυμίζει τις μεγάλες στιγμές που ζήσαμε ως έθνος την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων. Παράλληλα, μας φέρνει στο νου και τους αδικημένους Έλληνες  που έμειναν στα εδαφικά όρια του νεοσύστατου κράτος της Αλβανίας καθώς και όσα δεινά υπέστησαν τόσο επί Ζώγου όσο και στη συνέχεια επί αθέου κομμουνιστικού καθεστώτος των Χότζα και Αλία. Μάλιστα στις μέρες μας οι δυσκολίες στην καθημερινότητα των Βορειοηπειρωτών δεν σταμάτησαν. Ενδεικτικά αναφέρεται η πρόσφατη αυθαίρετη φυλάκιση του ομογενή Βορειοηπειρώτη Φρέντι Μπελέρη εκλεγμένου πλέον Δημάρχου της Χειμάρας από τον Μάιο του 2023. Αυτό το γεγονός δείχνει ότι η επίσημη Ελλάδα πρέπει να είναι πάντοτε στο πλευρό των εναπομεινάντων συμπατριωτών της Βορείου Ηπείρου. Και αυτό είναι το ελάχιστο χρέος ώστε να μην προστεθεί η Βόρειος Ήπειρος μαζί με τις άλλες χαμένες πατρίδες. Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να είναι η στοργική μάνα των Βορειοηπειρωτών και να πιέσουν την  Αλβανία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και κυρίως να τα εφαρμόσει στην πράξη για να λέγεται κράτος δικαίου. Διότι όπως δείχνει η υπάρχουσα κατάσταση με τη γείτονα χώρα, αυτή θα πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να αναγνωριστεί ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.  

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  1. Παπαθεοδώρου Απ., Ο Αυτονομιακός Αγώνας Β. Ηπείρου 1914 από τη σκοπιά των αγωνιστών -επί τη 90η επετείω (1914-2004), εκδ. Τήνος, Αθήνα 2004.
  2. Παπαφλωράτος Ιωάννης, Ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου μέσα από άγνωστα ντοκουμέντα, εκδ. Πελασγός, Αθήνα 2019 (Β’ έκδοση).