Πλήρως εναρμονισμένη με το κλίμα της πρόσφατης επίσκεψης Μπλίνκεν, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πολλά και ενδιαφέροντα σε πρόσφατη συνέντευξή της. Ως γνωστόν, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι «τυχαία» πολιτικός και τα τελευταία χρόνια με τις δηλώσεις της έχει υποστηρίξει όλα όσα διστάζει να συνομολογήσει ανοιχτά το εγχώριο πολιτικό σύστημα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και οι γνωστές δηλώσεις της για την παραπομπή των Ελληνοτουρκικών διαφορών στην Χάγη. Έτσι και τώρα, έπειτα από την «επίθεση φιλίας» του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και τις «παραινέσεις» του Αμερικάνου ΥΠΕΞ προς την Ελλάδα, η Μπακογιάννη παίρνει την σκυτάλη και με αβρότητα προτείνει πιο «συνεργατικές» σχέσεις με την Τουρκία. Για την ίδια, η «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου δεν αποτελεί «ταμπού» και θα μπορούσαν ακόμα και σήμερα να βρεθούν λύσεις με πυξίδα την συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ. Δηλαδή, με μια συμφωνία με διαμεσολαβητή τις ΗΠΑ, που, όπως και στην περίπτωση Λιβάνου – Ισραήλ, λύνει τα χέρια των εταιρειών εξόρυξης, χωρίς όμως καθόλου να λύνει τα προβλήματα στις σχέσεις των δυο χωρών.

Γι’ αυτόν τον σκοπό, όπως είπε, είναι βέβαιο πως θα υπάρξει στο μέλλον μια διεθνής σύνοδος όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ σε ό,τι αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων και την κατάθεση συντεταγμένων για την ΑΟΖ, η Μπακογιάννη υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να συμβεί σε αυτήν την φάση.

Σε όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την ίδια, η ΝΔ δεν είναι μόνη της, αλλά και έχει και την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο δεν υπάρχουν διαφωνίες στα στρατηγικά ζητήματα και οι όποιες αντεγκλήσεις αποσκοπούν σε «επαναστατική» γυμναστική, αφού όταν τα δυο κόμματα συζητούν «σοβαρά» δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα.

Κάπως έτσι, περνάμε από την νομική διευθέτηση – πετσόκομμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Χώρας στην Χάγη, στην «συνεκμετάλλευση» και στην κατοχύρωση των συμφερόντων των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην περιοχή, μέσα από ιδιότυπες συμφωνίες και σχήματα που θα εγκυμονούν ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για το Ελληνικό Έθνος.

Γιώργος Μάστορας

ellhnes.net