Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, η συνάντηση της Ν.Ε Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με τον Παλαιστίνιο Πρέσβη κ. YussefDorkhom .

Ο Γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων κ. Γαρδίκος Βασίλης, παρουσία των μελών της ΝΕ,  καλωσόρισαν  τον κ. Πρέσβη και την συνοδεία του στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που μας απεύθυνε για την συνάντηση.

Ο κ. Γαρδίκος απευθυνόμενος στον κ. Πρέσβη ανέφερε ότι είναι μεγάλη μας τιμή η σημερινή επίσκεψη και ελπίζουμε να αισθάνεται μια άνεση και μια οικειότητα σ’ αυτόν τον χώρο, μιας και το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά ήταν και είναι αλληλέγγυο με τον Παλαιστινιακό λαό και τις διεκδικήσεις του.

Το ΠΑΣΟΚ, από την περίοδο του Ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου, με υπουργό Εξωτερικών, τον δικό μας – Γιαννιώτη- Κάρολο Παπούλια ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.

Πιστεύουμε πως η εφαρμογή του ψηφίσματος 3236 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 1974 είναι η βάση για την επίλυση του ζητήματος μέσω της δημιουργίας δύο κρατών. Ενός Ισραηλινού και ενός Παλαιστινιακού. Φαίνεται όμως ότι είναι πολλά τα εμπόδια γιατί δυστυχώς, 50 χρόνια μετά συνεχίζεται το λουτρό αίματος στην περιοχή.

Μετά την επίθεση της Χαμάς κατά αμάχων, εντός του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, έχουν περάσει  5 μήνες και δυστυχώς  έχουμε εκατόμβες νεκρών. Κυρίως παιδιά, γυναίκες, αμάχους Παλαιστίνιους. 

Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση της Χαμάς. Αισθανόμαστε αποτροπιασμό και δικαίως ως χώρα ψηφίσαμε την Καναδική πρόταση για την καταδίκη της. Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση της Ν.Δ- που εκπροσωπεί την χώρα μας στα διεθνή φόρα, δεν ψήφισε το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ. Νίκος Ανδρουλάκης ήταν αυτός που ανέδειξε το θέμα,ζητώντας άμεση εκεχειρία σύμφωνα με το ψήφισμα του Ο.Η.Ε. Οφείλουμε καθολικά να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες αξίες.

Το Ισραήλ, όπως και κάθε κράτος, έχει δικαίωμα στην άμυνα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα όμως σε τυφλές επιθέσεις κατά αμάχων, σε μαζικές εκκαθαρίσεις πληθυσμών.  

Τέλος αναφέρθηκε  πως η  χώρα μας πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διπλωματική επίλυση των θεμάτων και στην ειρήνη στην περιοχή. Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται ώστε να αποτελεί την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για την χώρα. Μια χώρα που θα πρωταγωνιστεί στα διεθνή φόρα με προμετωπίδα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις πανανθρώπινες αξίες και την ειρήνη για όλους τους λαούς του κόσμου. Με τη δικαίωση του λαού της Παλαιστίνης.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος  Πρέσβης κ. YussefDorkhom, αφού ευχαρίστησε την ΝΕ ΝΕ Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής , έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και τον ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου, συνδέοντάς τον με τον Γιάσερ Αραφάτ και την στήριξήτου στους αγώνες του Παλαιστινιακού λαού. 

Περιέγραψε τις δραματικές καταστάσεις στην Γάζα και έδωσε στοιχεία σχετικά με τους νεκρούς αλλά και τους εγκλωβισμένους χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια. 

Ζήτησε να είμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων για αυτά που συμβαίνουν και με την φωνή μας, εντός και εκτός κοινοβουλίου, να βοηθήσουμε να σταματήσει ο πόλεμος και οι δολοφονίες αμάχων.

Δήλωσε πως ο αγώνας των Παλαιστινίων είναι απελευθερωτικός. Η Παλαιστίνη πρέπει να αναγνωριστεί ως κράτος και εκπροσωπείται από την PLO και τον Μαχμούτ Αμπάς.  

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά για την προπαγάνδα που γίνεται από τα ΜΜΕ και είπε πως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική περιγράφοντας την επιθετικότητα του στρατού του Ισραήλ κατά αμάχων. Μάλιστα μας ανέφερε πώς πέρα από βόμβες λευκού φωσφόρου χρησιμοποιούνται και βόμβες χαλιά που σκοτώνουν αδιακρίτως. 

Ζήτησε, με φωνή και στην πράξη, να συνδράμουμε να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ώστε άμεσα να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.

Κλείνοντας υπερασπίστηκε την λύση των δύο κρατών σύμφωνα με το ψήφισμα του Ο.Η.Ε.

Από την πλευρά της η ΝΕ Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεσμεύτηκε ότι θα αγωνιστεί για την άμεση εκεχειρία σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ και θα υπερασπίσει τις ανθρώπινες αξίες.