Πρόκειται για ένα τεχνικό ή καλλιτεχνικό έργο; Η Σκάλα του Βραδέτου ένωνε το χωριό Βραδέτο με το Καπέσοβο και τον υπόλοιπο κόσμο έως τη δεκαετία του 1970 ενώ σήμερα αποτελεί μία εκπληκτική πεζοπορική διαδρομή αλλά και φόρο τιμής στην τοπική αρχιτεκτονική.
Η κατάβαση μέχρι τα δύο γεφυράκια, το Πέρα και το Δώθε, που ενώνουν την κοίτη της χαράδρας της Μεζαριάς, διαρκεί περίπου 1 ώρα αλλά θα σας πάρει πολύ περισσότερο. Κάθε λίγα μέτρα θα σταματάτε για να παρατηρήσετε και να θαυμάσετε το εντυπωσιακά αυτό μελετημένο έργο που λέγεται ότι χρειάστηκε 20 χρόνια για να χτιστεί!
Από την άλλη, το έργο χρονολογείται στις αρχές του 18ου αιώνα αλλά με επιφύλαξη.
Τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, μία για τα ζώα με μαύρη πέτρα και δύο για τους ανθρώπους με άσπρη, μετρημένο πλάτος υπολογισμένο ακριβώς ώστε τα ζώα να μπορούν να στρίβουν μαζί με το ογκώδες φορτίο τους και περισσότερα από 1.000 λιθόστρωτα σκαλοπάτια που καλύπτουν ομαλά υψομετρική διαφορά 250 μέτρων.
Κάνουμε ακόμα ένα city break στο Ζαγόρι σε 5 από τα πιο όμορφα χωριά του!
Η Σκάλα κατασκευάστηκε από ντόπιους τεχνίτες της πέτρας με σκοπό να ενώσει τα χωριά. Αυτό μέχρι το 1974 οπότε έγινε η διάνοιξη του σημερινού δρόμου.
Χτίστηκε με ξερολιθιές (πέτρες τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη), αποτελείται από 39 στροφές, έχει ανάπτυγμα 1500μ, διαθέτει 1100 σκαλοπάτια και καλύπτει υψομετρική διαφορά 250μ.
Η σκάλα ανεβαίνει την μια πλαγιά του φαραγγιού της Μεζαριάς, ένα φαράγγι που ενώνεται με αυτό του Βίκου. Η πλαγιά ενώνεται με την απέναντί της με δύο μικρά πέτρινα μονότοξα γεφύρια που χτίστηκαν ειδικά για την σκάλα.

ksipnistere