Τουρκικά ΜΜΕ πίεζαν και για συνάντηση Δένδια-Γκιουλέρ μέχρι που ήρθε η διάψευση
ΗΤουρκία συνεχίζει να επιχειρεί να τεστάρει αντιδράσεις από την Ελλάδα λίγες μόνο ημέρες πριν την συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν. Η Άγκυρα μέσω φιλικών της ΜΜΕ ξεκίνησε χθες να διαδίδει πως θα υπήρχε και συνάντηση Δένδια Γκιουλέρ, με τον τούρκο υπουργό Άμυνας να έρχεται στην Αθήνα.

Με μια άτυπη ενημέρωση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε πως «σχετικά με τα αναφερόμενα σε ΜΜΕ της Τουρκίας περί επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Άμυνας κ. Γιασάρ Γκιουλέρ στην Αθήνα, επισημαίνεται ότι δεν έχει υπάρξει πρόσκληση».

Τις ίδιες ώρες που κυκλοφορούσε αυτή η φημολογία από τα τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα προχωρώντας σε μια ακόμα αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, δέσμευσε δύο περιοχές, δυτικά και ανατολικά του Καστελορίζου για επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης.

Η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία ανατολικά του Καστελορίζου είναι εξολοκλήρου μέσα στο FIR Λευκωσίας, καταστρατηγώντας με αυτό τον τρόπο την δικαιοδοσία της Κύπρου.

Στα δυτικά η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία επικαλύπτει σε κάποια σημεία και το FIR Αθηνών, δείχνοντας πως η Άγκυρα δεν σέβεται ούτε την ελληνική δικαιοδοσία.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα και η κίνηση αυτή εντάσσεται σε κινήσεις που κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία και για να αμφισβητήσει Ελληνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία, αλλά και για να «μετρήσει» αντιδράσεις από την πλευρά της Αθήνας.

Τις προάλλες η Τουρκίας προχώρησε με το έτσι θέλω στη δέσμευση περιοχής στην καρδιά του Αιγαίου για ασκήσεις από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Πριν από λίγα 24ωρα η Άγκυρα αμφισβήτησε την δικαιοδοσία της Ελλάδας ανατολικά της Καρπάθου λέγοντας πως για την άσκηση που ήθελε να κάνει το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, αρμόδιος για την έκδοση NAVTEX είναι ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο όπου προβοκάτορες έβαλαν φωτιά σε τζαμί δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία να παρουσιαστεί ως υπερασπιστή των απανταχού μουσουλμάνων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου χωρίς συμβιβασμούς στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Συνεχίζουμε τις αμοιβαίες προσπάθειές μας με τη γείτονά μας Ελλάδα για να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε τη θετική ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί πρόσφατα.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο νησί. Τονίζουμε ότι δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη είναι η μόνη λύση στην Κύπρο. Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση στο τέμενος Köprülü Hacı İbrahim Ağa στην πόλη της Λεμεσού στις 26 Αυγούστου. Τέτοιες πράξεις μίσους, που απειλούν τους μουσουλμάνους, τον ισλαμικό κόσμο και τις κοινές αξίες όλης της ανθρωπότητας, και οι οποίες έχουν βιωθεί στο παρελθόν, έδειξαν για άλλη μια φορά πόσο δικαιολογημένο και ρεαλιστικό είναι το όραμα της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο».

Ο τούρκος πρόεδρος παραλλάσσοντας την ιστορία κατά το δοκούν μίλησε για καταστροφή της Σμύρνης το 1922 από τους Έλληνες δηλώνοντας:

«Οι τουρκικές σημαίες κυμάτιζαν στους ουρανούς της Σμύρνης που καταστράφηκε από τον φυγά εχθρό 15 ημέρες μετά την έναρξη της Μεγάλης Επίθεσης. Έτσι, ο πόλεμος στο πεδίο κερδήθηκε ενάντια στον εχθρό που μόλυνε την αιώνια πατρίδα της Ανατολίας με τις προδοτικές του φιλοδοξίες και τις βρώμικες μπότες του για σχεδόν 3,5 χρόνια».

pentapostagma