Το Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA βρίσκεται στη μέση των δοκιμών ενός νέου ρομπότ που ελπίζει να αναπτύξει στο διάστημα για να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχει ζωή μακριά από τη Γη.

Το σύστημα Exobiology Extant Life Surveyor (EELS)  είναι ένα ρομπότ που μοιάζει με φίδι και έχει σχεδιαστεί για ελιγμούς μέσω στερεών και υγρών σχηματισμών κατά τη συλλογή δειγμάτων.

Ένας από τους καταγεγραμμένους στόχους της διαστημικής υπηρεσίας είναι να φτάσει στην επιφάνεια του Εγκέλαδου, ενός από τα 83 φεγγάρια του Κρόνου, και να εξετάσει τα παγωμένα χαρακτηριστικά του.

Λόγω ενός διαστημικού σκάφους ταξιδιού που πετούσε κοντά στη δεκαετία του 1980, πιστεύεται ότι η παγωμένη επιφάνεια του Εγκέλαδου είναι σχετικά λεία και οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες από 300 βαθμούς Φαρενάιτ κάτω από το μηδέν.

Το 2005,  το διαστημόπλοιο Cassini της NASA  ανακάλυψε ότι παγωμένα σωματίδια έρεαν από την επιφάνεια του φεγγαριού στο διάστημα, δημιουργώντας το δικό του δακτύλιο ενώ βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο.

Αυτές οι εκρήξεις από την επιφάνεια του φεγγαριού δημιούργησαν την πεποίθηση ότι ένας τεράστιος υγρός ωκεανός μπορεί να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια.

Οι εχθρικές συνθήκες είναι μία από τις πολλές προκλήσεις που έλαβε υπόψη η ομάδα της EELS κατά τον σχεδιασμό ενός σκάφους που μπορεί να επιβιώσει σε ακραία περιβάλλοντα.

Ένα πολύπλοκο σύστημα πρόωσης θα επιτρέψει την αποτύπωση στερεών ή υγρών τοπίων και τα μέλη ήταν απασχολημένα δοκιμάζοντας τον ρομπότ-φίδι σε εχθρικές περιοχές στη Γη.

Το ρομπότ μήκους 16 ποδιών έχει χρησιμοποιηθεί για να εξετάσει παγετώνες και ηφαίστεια για να δοκιμάσει τις δυνατότητές του.

Η NASA δεν έχει ορίσει ημερομηνία εκτόξευσης για το έργο EELS, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αποστολή είναι πιθανόν χρόνια μακριά.