epa06113572 US President Donald Trump prepares to recognize the first responders to the 14 June shooting involving Republican Congressman Steve Scalise in the White House in Washington, DC, USA, 27 July 2017. Four people were shot in Virginia on 14 June when a lone gunman, upset about President Trump's election, opened fire at a Congressional baseball practice. EPA/JIM LO SCALZO

Η τηλεοπτική και ραδιοφωνική προσωπικότητα και συγγραφέας Έντουαρντ Γούντσον και ο Μιτς Ροσέλ, σχολιαστής των μέσων ενημέρωσης, υποστήριξαν ότι οι κατηγορίες εναντίον του 45ου προέδρου ήταν καθαρά πολιτικές και θα μπορούσαν ακόμη και να ευνοήσουν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Το πιο πρόσφατο ποινικό κατηγορητήριο του Ντόναλντ Τραμπ είναι μια πολιτικά προσανατολισμένη προσπάθεια να τον αποκλείσει από την προεδρική κούρσα, λένε δύο ειδικοί.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ ανακοίνωσε τέσσερις κατηγορίες εναντίον του Τραμπ την Τετάρτη μετά την απόφαση του μεγάλου ενόρκου. Τρεις από αυτές αφορούσαν «συνωμοσία» για την καταπίεση των συνταγματικών δικαιωμάτων, την εξαπάτηση των ΗΠΑ και την παρεμπόδιση των επίσημων διαδικασιών.

Οι κατηγορίες σχετίζονται με τους ισχυρισμούς του για νοθεία στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020 μαζί με τα σχόλιά του στις 6 Ιανουαρίου, όταν διαδηλωτές κατέλαβαν το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον και καθυστέρησαν για λίγο την πιστοποίηση του Τζο Μπάιντεν ως επόμενου προέδρου.
Εάν καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες και του επιβληθούν οι μέγιστες ποινές και αναγκαστεί να τις εκτίσει διαδοχικά, όχι ταυτόχρονα, ο 77χρονος μεγιστάνας της ιδιοκτησίας αντιμετωπίζει τεχνικά ποινή φυλάκισης έως και 561 ετών.

Ο πρώην πρόεδρος έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την προσπάθειά του για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων και την προεδρία στις εκλογές του 2024 εναντίον του Μπάιντεν, ανεξάρτητα από τις κατηγορίες που του απαγγέλλονται.

«Γιατί δεν έφεραν αυτήν την γελοία υπόθεση πριν από 2,5 χρόνια;». ρώτησε ο Τραμπ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη. “Το ήθελαν ακριβώς στη μέση της εκστρατείας μου, γι’ αυτό!”

Ο συγγραφέας Έντουαρντ Γούντσον είπε στο Sputnik ότι τα κατηγορητήρια κατά του πρώην προέδρου έχουν κάνει τις ΗΠΑ ένα «αστείο».

“Τώρα ζούμε σε μια δημοκρατία της μπανάνας. Έχουμε ποινικοποιήσει τη σκέψη. Αυτή είναι οργουελικής φύσης“, είπε ο Woodson. “Βασικά λένε ότι: “α, ήξερε. Ήξερε και είπε ψέματα για αυτά που ήξερε”.

Υπενθύμισε ότι οι Δημοκρατικοί και τα περισσότερα από τα κύρια μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ ήταν εξίσου ένοχοι με τον Τραμπ όταν αρνήθηκαν ότι έχει εκλεγεί ελεύθερα και δίκαια το 2016.
“Θυμάστε ότι είπαν ότι ήταν ρωσική παραπληροφόρηση ; Και ήταν ρωσική συμπαιγνία , και αυτό αποδείχθηκε ψευδές. Ωστόσο, προώθησαν αυτήν την αφήγηση”, είπε ο Woodson.

Ο συγγραφέας είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ ήταν «καθαρά πολιτικές» και έδειξαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «ποινικοποιεί τώρα τον κορυφαίο αντίπαλό της και προσπαθεί να βάλει φυλακή τον κορυφαίο αντίπαλο, τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Αυτό κάνουν σε χώρες του τρίτου κόσμου. “

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Μπάιντεν εργάζεται για να αφήσει τον παράτολμο γιο του Χάντερ να γλιτώσει με ένα παζάρι για με τις σκιερές εμπορικές συναλλαγές του με το εξωτερικό και την παράνομη κατοχή ενός όπλου.

Οι κατηγορίες φαίνονται χρονικά να φέρνουν τον πρώην πρόεδρο στο δικαστήριο στις αρχές του φθινοπώρου του 2024, δηλαδή, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές.

Ο σχολιαστής των μέσων ενημέρωσης επεσήμανε ότι η φύση των κατηγοριών σήμαινε ότι η δίωξη θα έπρεπε να αποδείξει όχι μόνο αυτό που έκανε ο Τραμπ, αλλά και αυτό που σκεφτόταν – συγκεκριμένα ότι γνώριζε ότι ο ισχυρισμός του ότι οι εκλογές είχαν κλαπεί ήταν ψευδής.

Υποστήριξε ότι η δίκη θα ήταν επίσης μια τέλεια πολιτική πλατφόρμα για τον Τραμπ να επαναδιατυπώσει τις κατηγορίες του εναντίον των Δημοκρατικών.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απόλυτο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, κάτι που του δίνει εξουσία κλήτευσης που δεν είχε ποτέ πριν», τόνισε ο Ροσέλ. «Μπορεί να καλέσει μάρτυρες για να αποδείξει την άποψή του σχετικά με το γεγονός ότι ορισμένα στοιχεία της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων σε ορισμένες δικαιοδοσίες ήταν πρόχειρα».

Το δικαστήριο δεν θα είναι επιφορτισμένο να αποδείξει εάν έγινε νοθεία στις κάλπες στη Φιλαδέλφεια ή στην Αριζόνα, αλλά “είτε κολλάει είτε όχι, τώρα έχει ένα μικρόφωνο για να δείξει τα πράγματα για τα οποία φώναζε και ούρλιαζε. Και πολιτικά αυτό θα μπορούσε να τον βοηθήσει .”

(photo: αμπεEPA-EPA)