Στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραδόθηκε από τους μελετητές που είχαν αναλάβει το έργο το  νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ (ΕΧΠ ΑΠΕ), το οποίοι αναμένεται άμεσα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στον αθηναικό τύπο, οι περιοχές αιολικής προτεραιότητας αυξάνονται σε όλη την χώρα από 58 που είναι σήμερα σε 67.

Ειδικότερα, στις περιοχές αιολικής προτεραιότητας προστίθενται 22 δημοτικές ενότητες από την Κρήτη  καθώς και άλλες 18 από τις περιοχές των Σερρών, του Κιλκίς και των Ιωαννίνων.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο ποιες είναι οι περιοχές στο Νομό Ιωαννίνων που κατά προτεραιότητα θα φιλοξενηθούν ανεμογεννήτριες αυτό όμως που θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο είναι ότι αποκλείεται η περιοχή του Ζαγορίου λόγω υψηλού καθεστώτος προστασίας.

Σχετικά με τις περιοχές αποκλεισμού, εκτός από τα εννέα «Απάτητα βουνά» (Λευκά Όρη, Σάος, Σμόλικας, Τύμφη, Ταΰγετος, Χατζή, Άγραφα, Μαίναλο, Δίκτη)  στα οποία έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ ότι απαγορεύεται η χωροθέτηση ΑΠΕ, προτείνεται να ενταχθούν και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», τα «γεωπάρκα» της UNESCO και οι  μικροί νησιωτικοί υγροτόποι (ΠΔ 12-06-2012). Ακόμη στο προτεινόμενο νέο ΕΧΠ για τις ΑΠΕ περιορίζεται σημαντικά η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες και κορεσμένες τουριστικά.

Επίσης προτείνεται περιορισμός στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε εκτός σχεδίου περιοχές με  χρήσεις τουρισμού και αναψυχής ενώ μπαίνει φρένο για φωτοβολταϊκά σε  δασικές εκτάσεις, φυσικές λίμνες κ.λπ. 

Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά, στην προτεινόμενη μέγιστη κάλυψη ανά δημοτική ενότητα, θα προστίθεται και η ισχύς των συστημάτων που δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για μεγάλα έργα, στα οποία γινόταν κατάτμηση σε μικρότερα προκειμένου να περνούν κάτω από το «ραντάρ» των περιβαλλοντικών ελέγχων και να παίρνουν προτεραιότητα έναντι των μεγάλων ενιαίων έργων. Επίσης, το σχέδιο ΕΧΠ ΑΠΕ προτείνει αποστάσεις για τη χωροθέτηση αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων από μνημεία, όρια πόλεων ή οικισμών, πυρήνες αρχαιολογικών χώρων και προστατευόμενων περιοχών.

Για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα προτείνονται περιοχές προτεραιότητας, οι οποίες περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό ευρέων ζωνών με κατάλληλα φυσικά χαρακτηριστικά για την ανάπτυξή τους, καθώς και σημείων στο χώρο λόγω ύπαρξης ειδικής υποδομής. Ειδικότερα διατηρούνται οι περιοχές αξιοποίησης  υδατικού δυναμικού που εντοπίζει το ισχύον ΕΧΠ-ΑΠΕ (ημιορεινές και ορεινές περιοχές) με διάκριση σε ευρεία ζώνη του ημιορεινού και ορεινού ηπειρωτικού κορμού της χώρας και  ευρεία ζώνη του νησιωτικού τμήματος της χώρας (στο πλαίσιο κυρίως των υβριδικών συστημάτων) και επιπλέον προστίθεται για όλες τις περιοχές της χώρας η προτεραιότητα εγκατάστασης ΜΥΗΕ σε υφιστάμενες υποδομές και δίκτυα διαχείρισης και αξιοποίησης των  υδάτων.

Για τις εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης της ενέργειας από βιομάζα, βιοαέριο ή βιορευστά διατηρούνται οι περιοχές που ορίζει ως προνομιακές το ισχύον ΕΧΠ-ΑΠΕ και λαμβάνοντας υπόψη κρίσιμες αλλαγές στη χρήση συγκεκριμένων εκτάσεων. προστίθενται επιπλέον  περιοχές που ενδείκνυνται για τη χωροθέτηση των σχετικών εγκαταστάσεων, όπως: οργανωμένoι υποδοχείς παραγωγικών δραστηριοτήτων του δευτερογενούς τομέα ή περιοχές σε άμεση εγγύτητα με οργανωμένους υποδοχείς ή περιοχές που προορίζονται για βιομηχανικές χρήσεις από τον υποκείμενο σχεδιασμό (ΤΠΣ, ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ κλπ.), με γειτνίαση με τους χώρους παραγωγής της πρώτης ύλης, καθώς και περιοχές με γειτνίαση με τους χώρους παραγωγής της πρώτης ύλης που έχουν αλλάξει χαρακτήρα, δηλαδή περιοχές που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως για άλλους σκοπούς και στην προοπτική αποκατάστασης των εκτάσεων αυτών (π.χ. περιοχές εξοφλημένων λατομικών και μεταλλευτικών εκμεταλλεύσεων, εξοφλημένα λιγνιτικά πεδία, εδάφη με υψηλό ρυπαντικό φορτίο κλπ.).από epiruspost.gr