«Καταπέλτης» ήταν ξανά ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, Ξενοφών Κοντιάδης, μετά την εξόφθαλμα προκλητική γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου με την οποία επιχειρεί να μπλοκάρει τις προσπάθειες της ΑΔΑΕ για την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, και το «τσουνάμι» δημοσιευμάτων που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση του Open ο Ξενοφών Κοντιάδης το πρωί της Τετάρτης στηλιτεύει την απόφαση του Ισίδωρου Ντογιάκου ξεκαθαρίζοντας ευθύς εξ’αρχής: «Έχει δύο προβλήματα αυτή η γνωμοδότηση. Έχει δημοσιευτεί αναρμοδίως. Δεν έχει αρμοδιότητα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ορίζει και να οριοθετεί τις αρμοδιότητες μίας Ανεξάρτητης Αρχής. Είναι έξω από τον ρόλο του. Όπως είναι και έξω από τον ρόλο και των άλλων εξουσιών να ασκούν προληπτικό έλεγχο στο έργο ανεξάρτητων αρχών και να τους υπαγορεύουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν. Αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα».

Και συνέχισε: «Είναι έξω από κάθε λογική να μπαίνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και να λέει σε μία Ανεξάρτητη Αρχή “αυτό μπορείς να κάνεις”, “αυτό δεν μπορείς να το κάνεις” και “αν το κάνεις θα έχεις ποινικές κυρώσεις”. Αυτό είναι αδιανόητο. Αν δεχτούμε πως είχε την αρμοδιότητα να εκφράσει τη γνώμη του για τις αρμοδιότητες μίας ανεξάρτητης Αρχής συνταγματικά κατοχυρωμένης, ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει την ισχύουσα νομοθεσία και το σύνταγμα είναι απολύτως εσφαλμένος και προκύπτει από μία σειρά από λογικά σφάλματα τα οποία μπορώ να σας εξηγήσω».

Πρόσθεσε επίσης: «Δεν υπάρχει δική μου ερμηνεία. Το λέει σαφέστατα ο νόμος στο άρθρο 6 του νόμου 3115 του 2003 δεν άλλαξε με τον νέο νόμο. Αυτό το άρθρο 6 προβλέπει την ελεγκτική αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ. Προβλέπει πως έχει την αρμοδιότητα να εποπτεύει τις μεγάλες εταιρείες που είναι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας για την τήρηση προστασίας του απορρήτου. Αυτό που κάνει ο εισαγγελέας είναι το εξής σφάλμα. Λέει: “με τον νέο νόμο δεν μπορεί να γίνεται γνωστοποίηση των ενδιαφερόμενων αν έχουν ή δεν έχουν παρακολουθηθεί παρά μόνο από μία τριμελή επιτροπή (που συμμετέχει ως μέλος και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ) και μετά την πάροδο τριών ετών. Ανεξάρτητα από το πώς μπορούμε να σχολιάσουμε αυτή τη νέα διάταξη, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το κατά πόσο η ΑΔΑΕ μπορεί να εποπτεύσει τις εταιρείες παρόχους και κατά πόσο εφαρμόζουν ή παραβιάζουν τη νομοθεσία».

«Γιατί δεν μπορεί να ρωτήσει για πρόσωπα; Ποιο είναι το πρόβλημα; Πώς θα κάνει από εκεί και πέρα ο έλεγχος και αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας του απορρήτου από τις εταιρείες -παρόχους;» διερωτήθηκε.

από makeleio.gr

Και το Euractiv επισημαίνει το πλήγμα στο κράτος δικαίου της χώρας μας από την χθεσινή, αντισυνταγματική, παρέμβαση του διορισμένου από την κυβέρνηση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, που ενώ υποτίθεται πως ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών επιχείρησε να παρεμποδίσει την έρευνα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών συμβάλλοντας στην απόπειρα συγκάλυψης του Μαξίμου.

Ο ευρωπαϊκός ιστότοπος κάνει λόγο για μια σοκαριστική παρέμβαση του Έλληνα εισαγγελέα, ο οποίος κρίνει ότι η αρμόδια για θέματα απορρήτου ανεξάρτητη αρχή δεν μπορεί να διενεργεί ελέγχους σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών,  προκειμένου να ανακαλύψει ποιος παρακολουθείται από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, και ο οποίος απείλησε μάλιστα με ποινική δίωξη τα μέλη της συγκεκριμένης αρχής (ΑΔΑΕ).

Αναφερόμενος στην ανοιχτή πληγή του «ελληνικού Γουότεργκεϊτ» ο δημοσιογράφος Σαράντης Μιχαλόπουλος γράφει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε μέχρι στιγμής να κρατήσει αποστάσεις, λέγοντας ότι δεν γνώριζε τις υποθέσεις υποκλοπών, αν και ο πρώτος νόμος που ψήφισε ως πρωθυπουργός ήταν να αναλάβει τον έλεγχο της ΕΥΠ υπό την αρμοδιότητα του.
 
Το δημοσίευμα θυμίζει ότι η ΑΔΑΕ μετά από έλεγχο στην Cosmote είχε διαπιστώσει την παραβίαση των τηλεφώνων του ευρωβουλευτή του Renew Europe, Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου και ότι τότε ο εισαγγελέας είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του σχετικά με τον ρόλο της Αρχής, η οποία τις αγνόησε και συνέχισε το έργο της συγκροτώντας μάλιστα ομάδα για τον έλεγχο των εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

Όπως σημειώνει το Euractiv, ο κ. Ντογιάκος γνωμοδοτεί τώρα βάσει του νέου νόμου, που πέρασε η κυβέρνηση, και για να υποστηρίξει ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να ασκεί τέτοιες δραστηριότητες και, εάν το κάνει, κινδυνεύει με ποινικές κυρώσεις.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους φορείς της δικαιοσύνης με κοινό σημείο ότι ο εισαγγελέας ουσιαστικά μπλοκάρει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, εκφοβίζει και εμποδίζει τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Το δημοσίευμα παραθέτει, μεταξύ άλλων, την επικριτική δήλωση του καθηγητή συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφώντα Κοντιάδη, «η νομική κοινότητα θα αντιταχθεί σθεναρά στην αδιανόητη παρέμβαση του εισαγγελέα στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ». 

«Να εξετάσουν οι εθνικές αρχές»

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στο Euractiv ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -που εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητη όσον αφορά τον ρόλο των ανεξάρτητων εθνικών αρχών- θεώρησε ότι το θέμα «θα έπρεπε να το εξετάσουν οι εθνικές αρχές».

«Οποιαδήποτε απόπειρα των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας για παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο αξιωματούχος της Ε.Ε.

«Γνωρίζετε ότι παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλα κράτη μέλη, πολύ στενά. Παρακολουθούμε τη χρήση spyware σε πιο τακτική βάση με άλλα μέσα… (σ.σ. η χρήση spyware) είναι ένα από τα θέματα που καλύπτονται στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου του 2022, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου της χώρας για την Ελλάδα» πρόσθεσε. 

από efsyn