ΣΗΜΕΡΙΝΗ 14.5.2023

FOR THE RECORD

Το Αγγλικό Εφετείο το 2010 δικαίωσε τον Μελέτη Αποστολίδη εναντίον ΄Οραμς – Καταγγέλθηκε επέμβαση Φόρειν ΄Οφις
Οι κυρίες Σέρι Μπλέαρ και Κλένις Κίννοκ

Πρόσφατα σε ελλαδικά ΜΜΕ αναρτήθηκε ένα άρθρο της κας Κρινιώς Καλογερίδου «Η «πόρτα του φρενοκομείου» άνοιξε με διακύβευμα το Αιγαίο». Δύο από τις ιστοσελίδες (militaire.gr και iEpikaira) που είχαν αναρτήσει το άρθρο
ανάρτησαν παρεμβατική απάντησή μου θέτοντας τα πραγματικά γεγονότα για διόρθωση της ανακρίβειας όταν η συγγραφέας έγγραψε: «…Από το 2006, συγκεκριμένα, όταν δικαστήριο της Βρετανίας (του κακού δαίμονα της Κύπρου ιστορικά) είχε δικαιώσει το βρετανικό ζεύγος Όραμς που αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του Κύπριου ιδιοκτήτη Μελέτη Αποστολίδη στην Λάπηθο της κατεχόμενης Κύπρου».

https://i-epikaira.blogspot.com/2023/05/2010.html 5.5.2023
https://www.militaire.gr/kypros-to-aggliko-efeteio-to-2010-dikaiose-ton-meleti-apostolidi-enantion-orams/

Το Εφετείο δικαίωση Μ. Αποστολίδη
‘Όμως, το Εφετείο για Αγγλία και Ουαλία έκλεισε την υπόθεση στις 19 Ιανουαρίου 2010, όταν εξέδωσε την τελική απόφαση στην υπόθεση Μελέτη Αποστολίδη εναντίον ζεύγους Οραμς, (Apostolides vs Orams) δικαιώνοντας τον Μελέτη Αποστολίδη, ο οποίος πήγε δικαστικώς για να διεκδικήσει τα περιουσιακά του δικαιώματα για περιουσία του στην κατεχόμενη Λάπηθο. Και διέταξε την εγγραφή και εκτέλεση στη Βρετανία της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας του 2004.
Αυτά τα γεγονότα πρέπει να τα ξανα-προβάλουμε προφανώς για εγκυρότερη ενημέρωση όσων δεν γνωρίζουν σωστά τα πράγματα, συμπωματικά και ενόψει της πρόσφατης περίεργα μασημένης κατάσταση για πώληση «τριών ξενοδοχείων στο Βαρώσι»…
Το Αγγλικό Εφετείο στο Λονδίνο (The Court of appeal)
Ο κ. Αποστολίδης είχε φέρει μια αστική υπόθεση κατά ενός ζεύγους Βρετανών που είχε κατασκευάσει ένα εξοχικό σπίτι στο ακίνητό του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου (Λάπηθο). Το κυπριακό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το ζεύγος ΄Οραμς (Charles and Linda Orams). είχε καταπατήσει τη γη του κ. Αποστολίδη και τους διέταξε να κατεδαφίσουν τα κτίρια που είχαν ανεγερθεί επί του ακινήτου και να παραδώσουν την κενή ιδιοκτησία στον κ. Αποστολίδη και να καταβάλλουν αποζημίωση.
Το Αγγλικό Εφετείο ομόφωνα αποδέχτηκε την έκδοση προδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κρίνοντας ότι σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 44/2001 η απόφαση του Κυπριακού Δικαστηρίου όσον αφορά σε αστική υπόθεση έπρεπε να εφαρμοστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο…
Η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας χαιρέτισε την έκδοση της τελικής απόφασης του Αγγλικού Εφετείου στην υπόθεση Μελέτη Αποστολίδη κατά του ζεύγους Charles and Linda Orams.
Να σημειωθεί ότι το ζεύγος Οράμς υπερασπίστηκε στο Δικαστήριο η σύζυγος του πρώην Εργατικού Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνυ Μπλέαρ, η καλοπληρωμένη δικηγόρος Σέρι Μπλέαρ και τον Μελέτη Αποστολίδη ο δικηγόρος από τη Λευκωσία Κωνσταντής Καντούνας και από το Λονδίνο εκείνοι που χειρίστηκαν επιτυχώς την υπόθεση στο Λονδίνο και στο Λουξεμβούργο ήταν ετο δικηγορικό γραφείο «Holman Fenwick Willan» με barristers τους Thomas Bearley QC, Professor Vaughan Lowe QC και Colin West.

Βλέπε « Το δικαστήριο της Αγγλίας ράπισε την πολιτική της Βρετανίας έναντι του ψευδοκράτους», «Ελευθερία» Λονδίνου 21.1.2010 σελ. 1, 3,5.
http://www.eleftheria.co.uk/pdf/91201617532ELEFTHERIA21012010.pdf 21.1.2010
Το ράπισμα του Φόρειν ΄Οφις
Στην πολυσέλιδη απόφαση του Αγγλικού Εφετείου των 122 παραγράφων, σε δύο τουλάχιστον παραγράφους την παράγραφο 65 και την παράγραφο 116 υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές σε συγκεκριμένη επιστολή ημερομηνίας 20 Ιουλίου 2009, που έστειλε στους δικαστές η Βαρώνη Glenyis Kinnock, δηλαδή κατά την διάρκεια του μικρού διαστήματος που διετέλεσε Yφυπουργός Ευρώπης, μια καθαρή απαράδεκτη προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης υπερ των Τούρκων, ζητώντας όπως μη γίνει δεκτή η απόφαση του Κυπριακού Δικαστηρίου.

Το Εφετείο, δίχως περιστροφές κατήγγειλε στην απόφασή του ότι δεν μπορεί το Υπ. Εξωτερικών (Ηνωμένου Βασιλείου) να επιβάλει την θέληση ή την γνώμη του στην Δικαιοσύνη. Το Εφετείου προς τιμή του, εξαπέστειλε και αγνόησε με τον πλέον έντονο τρόπο τις υποδείξεις του Υπ. Εξωτερικών λέγοντας με άλλα λόγια, – δεν μας ενδιαφέρει ποσώς το τι ζητάτε, δεν μπορείτε να μας επιβάλλετε πολιτική και να μας καθοδηγείτε να μην εφαρμόσουμε την απόφαση – δηλαδή εκείνη του κυπριακού δικαστηρίου – εμείς εκπροσωπούμε την Δικαιοσύνη και βλέπουμε το θέμα καθαρά ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τονίζει η παράγραφος μεταξύ άλλων: “… The government cannot dictate to the court what public policy in the United Kingdom, as that expression is used in an international instrument such as the Regulation, is, and thereby direct the court not to enforce the judgment.”

Οι Τούρκοι μέσα Ιουνίου 2009 είχαν ζητήσει από το Φόρειν ΄Οφις να επέμβει και να επηρεάσει το Εφετείο υπέρ των Οράμς και το Φόρειν ΄Οφις δια της τότε υφυπουργού Βαρώνης Κίννοκ το προσπάθησε με επιστολή της προς τους Δικαστές υπέρ των τουρκικών συμφερόντων, αλλά το Εφετείο τους άφησε εκτεθειμένους.

H βαρώνη Glenys Elizabeth Kinnock Υφυπουργός Ευρώπης μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου 2009 (σύζυγος του Neil Kinnock, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος 1983-1992).
H δικηγόρος Cherie Booth Blair που εκπροσώπησε το ζεύγος ΄Οραμς (σύζυγος του πρώην Πρωθυπουργού Tony Blair).

Πιο συγκεκριμένα είχα γράψει τότε στην «Ελευθερία» Λονδίνου 25 Ιουνίου 2009:

«Τ/κ ζητούν από τους Βρετανούς να ανατρέψουν την απόφαση εναντίον Οράμς!

Υπόμνημα με 12,000 υπογραφές παρέδωσαν την περασμένη Πέμπτη στον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Γκόρτον Μπράουν, επιτροπή αποτελούμενοι από οργανώσεις των Τουρκοκυπρίων Λονδίνου σε συνεργασία με το λεγόμενο Τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο στα κατεχόμενα.
Στο υπόμνημα οι Τουρκοκύπριοι θέτουν το περιουσιακό πρόβλημα, και συγκεκριμένα την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υπέρ του κ. Μελέτη Αποστολίδη εναντίον Οράμς και ζητούν από την βρετανική κυβέρνηση ουσιαστικά να βρει τρόπους να παραμεριστεί η απόφαση. Ισχυρίζονται ότι το θέμα αυτό δεν είναι της αρμοδιότητας της Δικαιοσύνης αλλά πολιτικό πρόβλημα, το οποίο θα λυθεί μόνο όταν οι Τουρκοκύπριοι πάρουν πλήρη πολιτική ισότητα. Κατηγορούν την Κυπριακή κυβέρνηση (την οποία ονομάζουν ‘Ελληνο – κυπριακή κυβέρνηση’) πως λανθασμένα ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει και τους Τουρκοκύπριους. Ζητούν όπως παύσουν να τους μεταχειρίζονται ως μια μειονότητα με μειονοτικά δικαιώματα.
Κατηγορούν την απόφαση υπέρ του κ. Αποστολίδη και ισχυρίζονται πως το περιουσιακό λύθηκε μετά τον πόλεμο του 1974 και με την διανομή περιουσιών και στις δύο πλευρές που έγινε τότε.
Στο υπόμνημα προς τον κ. Γκόρτον Μπράουν οι Τουρκοκύπριοι αναφέρονται σε αριθμό δύο μέτρων και δύο σταθμών που χρησιμοποιούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Οράμς.
Η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, λένε, αφήνει ανοικτή την πόρτα για τις 6,000 των ξένων και εκείνων των Τουρκοκυπρίων Βρετανίας που έχουν περιουσίες στα κατεχόμενα να υποστούν τις συνέπειες της απόφασης. Ενδεικτικό το γεγονός ότι τους ενόχλησε τα μέγιστα το πρόσφατο ντοκουμαντέρ του ιδιωτικού καναλιού ITV στο Λονδίνο με τίτλο ‘ Μεσογειακοί Εφιάλτες’ όταν ουσιαστικά προέτρεψε τους Βρετανούς σφετεριστές στα κατεχόμενα να τα μαζέψουν και να φύγουν από τις κλεμμένες περιουσίες που σφετερίζονται.
Για την κίνηση αυτή πρωτοστάτησε στο Λονδίνο η ρατσιστική οργάνωση ‘Εμπάργκοτ!’. Η οποία ιδρύθηκε μετά το 2004 με βρετανικές ράχες και με κύριο στόχο την προώθηση της αναγνώρισης των κατεχομένων, των απευθείας πτήσεων και την διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων επικαλούμενη ότι δεν έγινε εισβολή το 1974…»
http://www.eleftheria.co.uk/pdf/912016161134ELEFTHERIA25062009.pdf σε. 2

Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης
Ο τότε Γ.Ε Πέτρος Κληρίδης είχε χαρακτηρίσει ισχυρό εργαλείο στα χέρια της πολιτικής εξουσίας την απόφαση του Αγγλικού Εφετείου. ΄Ότι για πρώτη φορά στην απόφαση λέχθηκαν πράγματα με το όνομά τους και όχι μασημένα, έγινε αναφορά σε εισβολή του τουρκικού στρατού, στις υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της Κύπρου και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για εδαφική ακεραιότητα της ΚΔ και ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων μπορούν να εκτελεστούν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.
Ολόκληρη η ιστορική απόφαση του Αγγλικού Εφετείου 19.1.2010 εδώ –
Apostolides v Orams & Ors [2010] EWCA Civ 9 (Court of Appeal of England & Wales), www.bailii.org/ew/cases/EWCA/Civ/2010/9.html

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος