«Να τα αποφεύγετε όσο μπορείτε» συμβουλεύουν οι ειδικοί

Νέες έρευνες, απέδειξαν ότι τα χάρτινα καλαμάκια έχουν αρνητικές επιδράσεις τόσο στην υγεία μας όσο και στο οικοσύστημα, καθώς περιέχουν τα «αιώνια» χημικά PFAS που δεν διαλύονται στην φύση

Και βέβαια, πέρα από το βλαπτικό του ζητήματος το ερώτημα είναι: Πόση ώρα μπορούμε τελικά να τα χρησιμοποιήσουμε;

Τα συγκεκριμένα χημικά προκαλούν «επιπλοκές της ανάπτυξης, του αναπαραγωγικού, της παχυσαρκίας και υπάρχουν ενδείξεις για συσχέτιση με καρκίνο του προστάτη», σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη.

Πόσο χρόνο μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε;

Το πολύ μέχρι 20 λεπτά. Τόσο μπορούμε να χρησιμοποιούμε άφοβα τα χάρτινα καλαμάκια σύμφωνα με τον καθηγητή κ.Θωμαΐδη.

«Μετά καταστρέφεται και το ίδιο αν είναι κακής ποιότητας. Θεωρούμε ότι επειδή οι συγκεντρώσεις είναι χαμηλές σε τέτοιον χρόνο χρήσης, δε θα υπάρχει πρόβλημα», επεσήμανε.

«Να αποφεύγετε τα χάρτινα καλαμάκια όσο μπορείτε»

O Ιωάννης Κατσογιάννης, πρόεδρος Ελλήνων Χημικών, μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στις έρευνες που έγιναν σε Αμερική και Βέλγιο και αποκάλυψαν πως υπάρχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στα χάρτινα καλαμάκια.

Συγκεκριμένα, σε 39 δείγματα που ελέγχθηκαν στην Αμβέρσα, βρέθηκαν υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) που δεν βιοδιασπώνται και μπορούν να περάσουν στη διατροφή μας.

«Αυτό που θα έλεγα εγώ είναι να αλλάζετε τα καλαμάκια συχνά. Όπου είναι εφικτό θα πρέπει να το αποφεύγουμε. Ακόμα και τον καφέ, ας το πίνουμε χωρίς καλαμάκι. Το καλαμάκι απελευθερώνει την ένωση στο ποτό και όλη τη συγκέντρωση την παίρνουμε μέσα μας», τόνισε.

Οι PFAS δεν εντοπίζονται βέβαια μόνο στα χάρτινα καλαμάκια αλλά βρίσκονται σε αμέτρητα προϊόντα όπως τα αντικολλητικά τηγάνια και τις τοστιέρες. Οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία, με την προτροπή πάντως «όπου είναι εφικτό να πίνουν τον καφέ χωρίς καλαμάκι».

Μέχρι την Ανταρκτική τα «αιώνια χημικά»

Ερευνητές στην Ελβετία ανακάλυψαν πως στα 9 από τα 10 καλαμάκια φτιαγμένα από μπαμπού, υπήρχαν PFAS, γνωστά και ως τα αιώνια χημικά και αυτό γιατί αυτές οι τοξικές χημικές ενώσεις είναι απίστευτα ανθεκτικές στο περιβάλλον.


«Ακόμα και αύριο να σταματούσε η χρήση των PFAS, θα χρειαζόμασταν 1 – 2 γενιές για να μειωθεί η συγκέντρωση», αναφέρει ο Γιάννης Κατσογιάννης, πρόεδρος Ελλήνων χημικών. «Έχουν εντοπιστεί μέχρι και στην Ανταρκτική», προσθέτει ο κ. Θωμαΐδης.