«Εγώ, τουλάχιστον, θεωρώ τον εαυτό μου μετριοπαθή», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Elon Musk στον Bill Maher κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 στην εκπομπή του κωμικού HBO.
Παρά το γεγονός ότι αποδοκιμάστηκε από όλους ως «ακροδεξιός συντηρητικός» ή κάποια τέτοια υπερβολή, ο Musk επισήμανε:
«Ξόδεψα ένα τεράστιο ποσό της ενέργειας της ζωής μου δημιουργώντας βιώσιμη ενέργεια, ξέρετε, ηλεκτροκίνητα οχήματα και μπαταρίες, και ηλιακή ενέργεια.
Δεν είναι ακριβώς… ακροδεξιό αυτό».
Ο Musk ξεκαθάρισε την άποψή του πριν από ένα χρόνο – δεν έχει αλλάξει, ο κόσμος έχει…
Και κάπως σε όλη αυτή τη διχαστική μ@λ@κία, το να «επιτρέπουμε» την ελευθερία του λόγου έχει καταστεί αρετή της ακροδεξιάς, των δυνάμεων της βίας, των φασιστών.
«Ο ελεύθερος λόγος ήταν παλιά μια αριστερή ή φιλελεύθερη αξία, και όμως βλέπουμε από την ”αριστερά” μια επιθυμία να μπει στη θέση του λογοκριτή… και αυτό φαίνεται τρελό».
«Νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε εξαιρετικά για οτιδήποτε υπονομεύει την Πρώτη Τροποποίηση (σ.σ. που προβλέπει ότι κάνεις νόμος που εμποδίζει την ελευθερίας του λόγου και τη συνείδησης δεν μπορεί να ψηφιστεί στη Γερουσία)», επισήμανε ο Musk.

Twitter και «ακύρωση»

Πιο συγκεκριμένα σχετικά με την απόκτησή του ή και τις αλλαγές που έγιναν στο Twitter, ο Musk υπογράμμισε :
«Η ανησυχία μου με το Twitter ήταν ότι είναι κάπως σαν την ‘’ψηφιακή’’ πλατεία της πόλης και είναι σημαντικό να υπάρχει τόσο η πραγματικότητα της ελευθερίας της έκφρασης όσο και η αντίληψη της εμπιστοσύνης όσον αφορά ένα ευρύ φάσμα απόψεων».
Ο Maher απάντησε ότι δεν κάνει πια tweet επειδή «είναι πολύ εύκολο να… ακυρωθείς» από έναν όχλο.
«Επειδή μπορεί να είσαι ο… δήμαρχος της πόλης των tweet τώρα και χαίρομαι – μου αρέσει που αρέσουν τα αστεία μου στον δήμαρχο – αλλά ο λόγος που δεν το κάνω πια είναι επειδή ο όχλος των κακών παιδίών… είναι ακόμα εκεί και αυτό έχει δεν άλλαξε.
Όπως, είναι πολύ εύκολο να ακυρώνουν,.. και δεν ξέρω καν τι τους εξοργίζει: είναι τόσο τρελοί, αυτά τα παιδιά.
Νιώθω σαν να περπατάω σε μια στέγη τυφλός: θα μπορούσα να πέσω ανά πάσα στιγμή, αυτό ήταν το πιο αβλαβές πράγμα, αλλά είναι σαν, ξέρετε, να είπα ότι ο George Washington ήταν ένας σπουδαίος πρόεδρος – ω, πώς τολμάς». συνέχισε.
«Πρέπει να πείτε, για παράδειγμα, τι σημαίνει ακύρωση;
Ξέρετε – εννοώ, ναι, αν κάποιος σας επιτεθεί στο Twitter αυτό είναι ένα πράγμα – αλλά ειλικρινά αυτό θα αυξήσει την εμπλοκή.
Οπότε απλά θα το αγνοούσα», απάντησε ο Musk..

Ο πολιτισμός στην αυτοκτονία

«Έχετε μιλήσει για αυτόν τον ιό της woke κουλτούρας (της κουλτούρας του δικαιωματισμού) με πραγματικά αποκαλυπτικούς όρους», ρώτησε ο Musk
«Δεν το κάνω – θα πρέπει να εξηγήσετε γιατί δεν πιστεύετε ότι είναι υπερβολικό να λέτε πράγματα σαν να ωθούνωθείται ο πολιτισμό προς την αυτοκτονία.
Πρώτα απ ‘όλα, τι είναι ο ιός της woke κουλτούρας »
Ο Musk απάντησε πολύ πιο ξεκάθαρα αυτή τη φορά:
«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για οτιδήποτε είναι αντιαξιοκρατικό και οτιδήποτε έχει ως αποτέλεσμα την καταστολή της ελευθερίας του λόγου», επισήμανεο Musk.
Το σχήμα του Musk για Αριστερά και Δεξιά – Είμαι μετριοπαθής

Αναξιοκρατία και λογοκρισία

«Λοιπόν, αυτές είναι δύο από τις πτυχές του ιού της εγρήγορσης που πιστεύω ότι είναι πολύ επικίνδυνες, είναι ότι συχνά είναι πολύ αντιαξιοκρατικός και απαγορεύει να αμφισβητήσεις τα πράγματα.
Ακόμα και εάν ο τρόπος που θέτεις το ερώτημα είναι κακός».
Ο Μάχερ συμφώνησε και ρώτησε τον Μασκ από πού πιστεύει ότι προήλθε αυτός ο «ιός της του δικαιωματισμού»:
«Προσπαθούσα να καταλάβω από πού προέρχεται.
Νομίζω ότι έχει περάσει πολύς καιρός, καθώς είναι – νομίζω ότι συνεχίζεται για λίγο, και ο όγκος της ‘’κατήχησης’’ που συμβαίνει στα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι νομίζω πολύ πέρα από αυτό που αντιλαμβάνονται οι γονείς», υπογράμμισε ο Musk.