Σε πίεση προκειμένου να στείλουν αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία, βρίσκονται τόσο η Ελλάδα αλλά και η Ισπανία από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. 

Συγκεκριμένα, αυτό έρχονται να αποκαλύψουν οι Financial Times, «δένοντας» έτσι τις δηλώσεις που έγιναν από το ΝΑΤΟ ότι θα σταλεί βοήθεια στο Κίεβο.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα οι πρωθυπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης και Πέδρο Σάντσεθ δέχθηκαν προσωπικές προτροπές από ομολόγους τους.

Ο λόγος ήταν η παραχώρηση, κάποιων από τα επτά συστήματα αεράμυνας που ζητά η Ουκρανία, όπως αμερικανικά Patriot και ρωσικά S-300.

Ελλάδα: Αυτά θέλει η Ουκρανία!

Μάλιστα αναφέρεται ότι έγινε και στους δύο ηγέτες ξεκάθαρο ότι οι αμυντικές ανάγκες των χωρών τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και δεν έχουν άμεσες απειλές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Financial Times, η Ουκρανία έχει συγκεκριμένα βλέψεις για τα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους.

Πλέον με την πίεση αυτή είναι σημαντικό να δούμε τι θα αποφασίσουν να κάνουν οι δύο χώρες, αφού σίγουρα από τη στιγμή που βρίσκονται στο ΝΑΤΟ, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να αναγκαστούν να πράξουν όπως οι υπόλοιποι, αφού δε θα έχουν άλλη επιλογή.