δαπάνες παγκοσμίως, καθώς διαμορφώθηκαν το 2023 σε νέο ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας στα 2,44 τρισεκατομμύρια δολάρια έναντι 2,24 τρισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2022.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI), οι στρατιωτικές δαπάνες σε πραγματικές τιμές – αφαιρούμενου του πληθωρισμού – αυξήθηκαν κατά 6,8% το 2023, ποσοστό που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από το 2009.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το SIPRI, και οι 10 χώρες με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο τις αύξησαν κατά πολύ

«Όλες οι περιοχές που μελετάμε σημείωσαν αύξηση, κάτι που αποκαλύπτει πως ο κόσμος νιώθει λιγότερο ασφαλής και πιθανόν καταφεύγει σε σκληρά μέτρα για την ασφάλειά του μάλλον παρά σε διπλωματικά μέσα», τόνισε ο ερευνητής του SIPRI, Lorenzo Scarazzato, τονίζοντας πως κυβερνήσεις εκλαμβάνουν την κλιμάκωση «των εντάσεων και της αστάθειας» και γι’ αυτό αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν σημαντικά τις δαπάνες τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού τον Φεβρουάριο του 2022.

Πρώτες οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα

Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με στρατιωτικές δαπάνες που ανήλθαν σε 916 δισεκ. δολάρια. 
Πρόκειται για πάνω από το ένα τρίτο – το 37% – των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών και για ποσό περίπου τριπλάσιο από αυτό της χώρας που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη: της Κίνας.
Η Κίνα δαπάνησε 296 δισεκ. δολάρια στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, ή περίπου το 12% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, ποσό αυξημένο κατά 6% σε ετήσια βάση.
ΗΠΑ και Κίνα δαπάνησαν για το 2023 σχεδόν το μισό των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

Αμετάβλητη η κατάταξη

Οι πρώτες επτά χώρες της κατάταξης παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με την έκθεση. 
Η Ρωσία παρέμεινε στην τρίτη θέση, ακολουθούμενη από την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία.
Η Γερμανία κατέλαβε την 7η θέση, λίγο πίσω από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία καταλαμβάνει την 6η θέση.
Όπως λέει ο Scarazzato, η Γερμανία επικρίνεται διότι ακόμα οι στρατιωτικές της δαπάνες δεν έχουν φτάσει στο στόχο του 2% του ΑΕΠ της που ζητά το ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η Γερμανία είναι η χώρα με τις δεύτερες υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τη Μεγάλη Βρετανία, δαπανώντας το 1,5% του ΑΕΠ της για στρατιωτικές δαπάνες.
Άλλωστε το Βερολίνο έχει δεσμευτεί ότι θα τις αυξήσει στο 2% από το 2024 και μετά.

Στην 33η θέση η Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, αυτή βρίσκεται στην 33η θέση, από 29η που ήταν το 2022.
Σύμφωνα με το SIPRI, η Ελλάδα δαπάνησε το ποσό των 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 17%  σε σχέση με το 2022.
67_2.JPG
69_3.JPG
70_2.JPG
Τι συμβαίνει με Ουκρανία και Ρωσία

Σύμφωνα με το SIPRI, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ισούνται με το 2,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η μεγαλύτερη εκατοστιαία αύξηση στην κορυφαία δεκάδα της κατάταξης καταγράφτηκε στην Ουκρανία: ήταν 51%, με τις δαπάνες να φθάνουν τα 64,8 δισεκ. δολάρια. 
Από 11η το 2022, η Ουκρανία κατατάχθηκε 8η το 2023. 
Οι στρατιωτικές δαπάνες αναλογούσαν στο 58% του συνόλου των κρατικών δαπανών της.
Το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο της Ρωσίας, όπου οι στρατιωτικές δαπάνες αναλογούσαν στο 16% του συνόλου των δημοσίων εξόδων.
Άλλες χώρες παρείχαν στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια ύψους τουλάχιστον 37,3 δισεκ. δολαρίων.
Οι ουκρανικές στρατιωτικές δαπάνες και η ξένη βοήθεια υπολογίζεται πως αναλογούν στο 91% των ρωσικών στρατιωτικών δαπανών.
Στη Ρωσία, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 24%, στα 109 δισεκ. δολάρια το 2023.
654_2.JPG

www.bankingnews.gr